JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fare for streik i private omsorgsbedrifter fra lørdag morgen

Per Flakstad

I dag startet meklingen for ansatte ved private behandlings- og omsorgsinstitusjoner og ideelle virksomheter som har NHO som sin arbeidsgiverorganisasjon.

2021010712452320210107151722

redaksjonen@fagbladet.no

Fristen for å bli enige om et anbefalt resultat er ved midnatt fredag. Dersom partene ikke blir enige blir det streik fra lørdag morgen.

Mange ulike institusjoner

Meklingen gjelder ansatte innenfor rus, psykiatri, barnevern, pleie og omsorg, i tillegg til ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Bymisjonen og Blindeforbundet. Avtalen omfatter også ansatte ved Aurora kino i Tromsø, privatdrevne asylmottak og fra ganske nylig noen private barnehager.

Sykepleiere får det samme tillegget som andre kommuneansatte – streik avverget

Har sakket etter i lønn

Bakgrunnen for forhandlingsbrudd og mekling er at Fagforbundet og LO krever å få løftet de ansatte opp på et nivå som tilsvarer sammenliknbare grupper i andre tariffområder, for eksempel kommuner og sykehus.

I 2019 ble sykepleierne løftet opp på nivået med sykehusansatte, mens andre grupper på denne avtalen fortsatte å sakke etter lønnsmessig.

Nå krever Fagforbundet og LO et tilsvarende lønnsløft for alle deres medlemmer. Dette har NHO ifølge Fagforbundet svart nei på, og dermed er faren for streik overhengende.

Foreløpig ingen løsning på kirkestreiken

– Våre medlemmer skal ikke tape lønnsmessig

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenliknet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring. Gapet mellom dem og andre sammenliknbare grupper har økt over tid, og vi frykter at utviklingen vil fortsette. Det kan vi ikke godta, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets arbeidsutvalg til forbundets nettside.

– Den siste tida har vi også sett at arbeidsgivere i blant annet barnehager som har byttet arbeidsgiverorganisasjon til denne avtalen for spare penger. Mange som jobber der har med seg lønns- og arbeidsvilkår fra tidligere tariffavtaler, men over tid vil også disse kunne sakke etter andre barnehageansatte. De vil også få en dårligere pensjonsordning enn andre barnehageansatte, sier hun.

Lønna ser ut til å øke mer enn prisene i 2020. Her kan du se hvorfor

– Vi må forhindre tariffhopping

– Hvis vi ikke setter foten ned, vil det åpne for at flere barnehager forlater Private Barnehagers Landsforbund (PBL), der vi har forhandlet fram gode avtaler for medlemmene. Hvis vi ikke sier nei til at enkelte shopper billige lønnsavtaler, undergraver vi over tid lønns- og arbeidsforhold for hele barnehageområdet. Derfor er det viktig at vi sier tydelig fra nå, sier Green Nilsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy