JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleiere får det samme tillegget som andre kommuneansatte – streik avverget

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen

Nanna Aanes Wolden

Norsk Sykepleierforbund (NSF) og KS ble natt til torsdag enige om lønnsoppgjøret for sykepleiere i kommunal sektor.

2021010707234520210107072534

Partene fortsatte meklingen på overtid etter at fristen løp ut ved til midnatt natt til torsdag. Like etter klokken 5 torsdag morgen melder Riksmekleren at NSF og KS har kommet fram til en akseptert løsning.

Dermed er en sykepleierstreik avverget. Sykepleierforbundet varslet på forhånd plassfratredelse for i alt 105 arbeidstakere i fem kommuner dersom det ikke ble en løsning hos Riksmekleren.

Økt lønn til sykepleierne vil utløse krav fra resten av kommunesektoren

Får det samme som andre

Meklingsløsningen betyr at NSF omfattes av den samme hovedtariffavtalen som gjelder for resten av kommunesektoren, opplyser KS. Det betyr en ramme på 1,7 prosent. I tillegg er partene enige om å jobbe videre med ulike tiltak for å bedre rekruttering av sykepleiere.

– Vi er glade og utrolig lettet over at vi unngår en sykepleierstreik i kommunesektoren. I den situasjonen Norge og norske kommuner står i og skal gjennom denne våren, trenger vi alle gode krefter, og ikke minst dyktige sykepleiere, sier arbeidslivsdirektør og forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS.

– Det har vært krevende, men konstruktive samtaler hele veien. I tillegg er det grunn til å rette stor takk til Riksmekleren for god hjelp til å få dette i havn. Med unntak av Rikslønnsnemndas behandling av kommunelegeavtalen, setter vi nå endelig et punktum for Hovedtariffoppgjøret 2020. Det er positivt. Nå kan vi starte de nødvendige forberedelser til et nytt tariffoppgjør allerede i april, sier Gangsø.

– Forpliktende avtale

Sykepleierforbundet er fornøyd med å ha sikret godtgjørelser for sykepleiere som er praksisveiledere, at flere kan ta videreutdanning med full lønn og at et partssammensatt utvalg skal se på hvordan folk søker seg til sykepleieryrket.

– Dette tariffoppgjør løser ikke de utfordringene kommunene har med å beholde, mobilisere og rekruttere sykepleiere til kommunene, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

– Likevel betyr det noe for oss at vi har en forpliktende avtale om å sette oss ned for å se spesielt på hvordan vi skal beholde, mobilisere og rekruttere sykepleiere. Vi mener at kommunene og vi har en felles oppgave med å løse dette. Da kommer vi ikke unna lønns- og arbeidsvilkår, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy