JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innspurt i sykepleiermeklingen

Økt lønn til sykepleierne vil utløse krav fra resten av kommunesektoren

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.

Norsk sykepleierforbund

39 av 40 forbund har blitt enige om lønnstilleggene i kommunen. De andre forbundene vil fremme krav hvis sykepleierne får større tillegg.

2021010613324820210106133310

torgny@lomedia.no

Ved midnatt går fristen ut for meklingen mellom kommunene og Sykepleierforbundet. Hvis det blir streik, blir 105 sykepleiere i kommunene tatt ut i første omgang. Det er nesten 37 000 medlemmer i Sykepleierforbundet som er omfattet av denne avtalen.

Av alle fagforbundene som er part i oppgjøret, er det bare Sykepleierforbundet som ikke har kommet til enighet så langt. Hvis KS gir Sykepleierforbundet mer enn de andre, er det ventet at de andre forbundene vil komme med nye krav om å få like mye.

Sykepleierforbundet vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

Minner om lønnsoppgjøret i 2019

– Vi blander oss vanligvis ikke opp i det de andre arbeidstakerorganisasjonene driver med, men vi har en avtale og forventer at KS forholder seg til den, sier leder i LO Kommune Pål Einar Skarsbak til FriFagbevegelse.

KS vil ikke uttale seg om spørsmålet om nye krav fra andre forbund så lenge de er i mekling og er underlagt taushetsplikt. Men arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, uttalte seg til Klassekampen tirsdag.

– Vi har en felles hovedtariffavtale for alle ansatte. 39 av 40 forbund har godkjent oppgjøret, bare NSF står igjen. Det gjør at det er lite handlingsrom fra vår side til å bidra til å imøtekomme NSFs ønsker, sa han til avisa.

Han peker også på at i oppgjøret i 2019 med partene i kommunal sektor fikk ett av tidenes største løft for sykepleierne.

– De som eventuelt går til konflikt var vinnerne av forrige lønnsoppgjør, sa Gangsø til avisa.

Mette Nord: – Hvis arbeidsgiverne har mer penger å bruke i dette oppgjøret, burde de ha lagt dem på bordet i forhandlingene

Komplisert vei

Veien fram til meklingsbordet har vært komplisert for Norsk Sykepleierforbund. Sykepleierforbundet er en del av hovedorganisasjonen Unio. Unio, LO og YS har en felles avtale med arbeidsgiverorganisasjonen for kommunene, KS. I år ble partene enige rundt forhandlingsbordet 16. september. De trengte ikke å gå den ekstra turen til riksmekleren.

LO og YS sendte resultatet ut til uravstemning og fikk flertall for avtalen i sine organisasjoner. I Unio er det litt ulik praksis med å overlate til medlemmene å stemme over tarifforslag.

Utdanningsforbundet hvor lærerne er organisert, pleier å arrangere uravstemning. Det gjorde de denne gangen også, og fikk nei blant sine medlemmer. Sykepleierforbundet pleier ikke å avholde uravstemning, men forbundsstyret i forbundet vedtok at denne gangen skulle forslaget sendes ut på uravstemning. Nestleder i Sykepleierforbundet, Silje Naustvik, hadde vært med i forhandlingene som hadde anbefalt resultatet.

Solid nei-flertall

Uravstemningen ga et solid nei-flertall. I overkant av 40 prosent av medlemmene deltok i uravstemningen. 95 prosent av dem stemte nei til forslaget. Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund sa til forbundets nettsider at hun er glad for det klare mandatet de har fått før meklingen.

– Vi trenger lønns- og arbeidsvilkår som sikrer pasientene sykepleiere. Det har pandemien synliggjort, men vi trenger også sykepleiere til livsnødvendige helsetjenester etter pandemien, sier Larsen til FriFagbevegelse.

Uravstemningen i Utdanningsforbundet, blant lærerne, endte med et nei-flertall. De møttes til mekling før jul, og ble enige. Det Utdanningsforbundet fikk i meklingen utover det de allerede hatt fått i forhandlingene, var at et partssammensatt utvalg skal utarbeide en tilleggsrapport.

Høyere lønn

– Vi forventer å bli møtte av en ansvarlig arbeidsgiver som er villig til å gjøre tiltak for å bedre rekrutteringen av sykepleiere og få flere sykepleiere til å stå i jobben, Lill Sverresdatter Larsen.

Vi snakket med henne dagen før meklingen hos Riksmekleren begynner.

– Men dere får ikke rekruttert flere sykepleiere hos Riksmekleren. Det er høyere lønn det er snakk om?

– Ja, lønn er et viktig tiltak for å beholde og rekruttere sykepleiere, og vi opplever at arbeidsgiverne i KS har samme virkelighetsforståelse som vi har, sier Larsen. Det er mange rådmenn som rapporterer inn til KS at sykepleiere er den yrkesgruppen som det er vanskeligst å rekruttere, og at det er nødvendig å gjøre noe med det.

Fare for liv og helse

Sykepleierne som er tatt ut i Sykepleierforbundets første fase, er i byene Bodø, Gjøvik, Kristiansand, Tromsø og Ålesund.

– Alle sykepleiere er viktig, men uttaket vårt er gjort slik at det ikke skal bli fare for liv og helse, sier Larsen.

Hvis det er fare for liv og helse, vil regjeringen raskt komme med forslag om at streiken stoppes med tvungen lønnsnemnd.

Onsdag formiddag er partene fortsatt i mekling. Riksmekler Mats Ruland sier til FriFagbevegelse at partene har jobbet godt og konstruktivt på første dagen av meklingen. Han tror at det ikke blir noe resultat før meklingsfristen går ut ved midnatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy