JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierforbundet stemte ned lønnsoppgjøret

Mette Nord: – Hvis arbeidsgiverne har mer penger å bruke i dette oppgjøret, burde de ha lagt dem på bordet i forhandlingene

Fagforbundets leder Mette Nord mener dette er en prosess Sykepleierfobundet selv må ta ansvar for.

Fagforbundets leder Mette Nord mener dette er en prosess Sykepleierfobundet selv må ta ansvar for.

Jan-Erik Østlie

Sykepleierne stemte nei til årets lønnsoppgjør i kommunesektoren. Samtidig fikk oppgjøret tommel opp fra LO.

2020102009214320201020092321

per.flakstad@fagbladet.no

knut.nygaard@fagbladet.no

simen@lomedia.no

Sykepleierforbundet stemte klart nei til årets lønnsoppgjør. Samtidig stemte LO-medlemmene som omfattes av LO Kommune ja til KS-oppgjøret.

Både Sykepleierforbundet og forbundene i LO organiserer ansatte med tre års høyere utdanning, og svært mange av de organiserte er kvinner. Fagforbundet organiserer også faglærte og assistenter som omfattes av oppgjøret.

Nå skal Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet i ny mekling for å forsøke å få mer ut av arbeidsgiverne.

– Dette er ikke overraskende, men ut over det ønsker jeg ikke å si noe om den meklingen de skal inn i. Dette er en prosess de selv må ta ansvar for, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Fagbladet.

Samtidig tviler hun på at det er noe mer penger å hente i en mekling.

– Både vi og KS har forholdt oss til rammen på 1,7 prosent fra frontfaget. Vi har en tariffavtale, og den gjelder alle som har medlemmer i KS-området.

– Hvis KS har mer penger å bruke i dette oppgjøret, så burde de ha lagt dem på bordet i forhandlingene, sier hun.

Bakgrunn: Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

Det er ikke bare arbeidstakerne som har stemt over den nye avtalen som ble forhandlet fram for kommunene. Også medlemmene i kommunenes interesseorganisasjon KS har godkjent resultatet.

– Vi har nå en svært krevende situasjon, der et stort flertall av organisasjonene i de tre største sammenslutningene har sagt ja til forhandlingsresultatet, to har sagt nei, mens Akademikerne har et anbefalt meklingsforslag som er avvist av Legeforeningen på grunn av Kommunelegeavtalen, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

– Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener lederen i LO-forbundet Fellesorganisasjonen, Mimmi Kvisvik.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Hun er ikke overrasket over at sykepleierne stemte nei til resultatet i årets lønnsoppgjør.

Hva synes du om at sykepleiernes lønnsoppgjør i kommunesektoren går til mekling?

– Jeg skal ikke mene så mye om det. Jeg får bare ønske lykke til, men jeg tror det blir krevende, svarer Mimmi Kvisvik.

Vil det føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre kommuneansatte i årets lønnsoppgjør?

– Det vil føles urettferdig. Vår tariffpolitikk er basert på rettferdighetspolitikk og lik uttelling for likeverdig kompetanse.

Hva skjer hvis sykepleierne får mer penger etter meklingen? Vil dere da gå tilbake til forhandlingsbordet og kreve det samme?

– Vi har akseptert resultatet og har nå en tariffavtale som strekker seg til april 2022. Men hvis det oppstår en skjevhet, må vi ta det i mellomoppgjøret neste år, sier Kvisvik.

Hva vil du si til KS som arbeidsgiver før meklingen?

– Ha is i magen. I kommunal sektor har vi én tariffavtale, og det håper jeg vi også har når dette hovedtariffoppgjøret er over. Vi står sterkest sammen, sier Kvisvik.

Denne uken takket LO-forbundene ja til lønnsoppgjøret som ble fremforhandlet med kommunenes organisasjon KS. Dermed godtar forbundet et lønnstillegg på mellom 1.400 og 1.900 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy