JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i private barnehager

Mener barnehageansatte utnyttes i politisk spill: – Denne kampen skal vi vinne

STREIKESTØTTE: Mette Nord mener det kom som et sjokk at arbeidsgiverne i de private barnehagene går tilbake på inngåtte avtaler og tidligere løfter i årets lønnsoppgjør. De streikende fikk full støtte da Fagforbundet åpnet sitt landsmøte mandag formiddag.

STREIKESTØTTE: Mette Nord mener det kom som et sjokk at arbeidsgiverne i de private barnehagene går tilbake på inngåtte avtaler og tidligere løfter i årets lønnsoppgjør. De streikende fikk full støtte da Fagforbundet åpnet sitt landsmøte mandag formiddag.

Per Flakstad

Både Fagforbundets leder Mette Nord og LO-leder Peggy Hessen Følsvik ga de streikende barnehageansatte sin fulle støtte da Fagforbundets landsmøte åpnet mandag formiddag.

2022101712395020221017143814

redaksjonen@fagbladet.no

Mandag morgen gikk drøyt 1000 ansatte i private barnehager ut i streik. Kravet er blant annet bedre pensjonsordning, noe de mener arbeidsgiver har lovet å innføre. De streikende er medlemmer i Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta.

Mekling strandet - nå blir det streik i private barnehager

Advarer PBL

Fagforbundet åpnet sitt ukelange landsmøte omtrent samtidig som medlemmene i barnehagesektoren gikk ut i streik. Delegatene ble møtt med at en gul vest påført «STREIK» hang på hver stol.

Forbundsleder Mette Nord kom naturlig nok innom den ferske streiken i sin åpningstale til landsmøtet:

– Vi er alltid klare til å mobilisere. Og nå trengs det igjen. Barnehageansatte streiker for å få på plass en pensjonsløsning vi allerede har avtalt. Det er helt uhørt. Jeg opplever at PBL (Private Barnehagers Landsforbund) bruker de ansatte i et politisk spill for å øke tilskuddet til de private barnehagene. Jeg vil på det sterkeste advare PBL mot å slå inn på en sånn linje. Våre medlemmer skal ikke utnyttes i et politisk spill, sa Mette Nord til stor applaus fra landsmøtesalen.

FULL STØTTE: Alle landsmøtedelegatene tok på seg streikevest og ga sin fulle støtte til de streikende i private barnehager.

FULL STØTTE: Alle landsmøtedelegatene tok på seg streikevest og ga sin fulle støtte til de streikende i private barnehager.

Per Flakstad

Som et sjokk

Nord mener det kom som et sjokk at arbeidsgiverne går tilbake på inngåtte avtaler og tidligere løfter i årets lønnsoppgjør.

– PBL ber oss om å godta et krav om pensjonsordning som er dyrere for hvert enkelt medlem og som gir en lavere pensjon når medlemmene skal gå av, la hun til.

Samtidig ba hun de som satt i salen – og er en del av streiken i de private barnehagene om å reise seg.

– Dere har vår – denne salens – og hele organisasjonens fulle støtte i den kampen dere og vi står i. Og dere skal vite, denne kampen skal vi vinne, var Mette Nords lovnad.

Viktige prinsipper

Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik gir de streikene sin fulle støtte.

– I dag går over 1000 barnehageansatte ut i streik for en rettferdig pensjon. Slik går det når arbeidsgiver ikke står ved sine løfter. Da må vi ta i bruk streikevåpenet. Det er ikke noe vi gjør med letthet. Men det står om viktige prinsipper, var hennes ord til landsmøtet i Fagforbundet.

LO PÅ LAGET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det er nødvendig å ta i bruk streikevåpenet i de private barnehagene. – Det står om viktige prinsipper, sier hun.

LO PÅ LAGET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det er nødvendig å ta i bruk streikevåpenet i de private barnehagene. – Det står om viktige prinsipper, sier hun.

Per Flakstad

– Det kan vi ikke akseptere. De streikende skal vite at de har hele LO-fellesskapet i ryggen. Og de skal også vite dette: Denne saken vi gir oss ikke på, sa Peggy Hessen Følsvik.

Viktige gjennomslag

Mette Nord brukte store deler av åpningstalen sin til å hylle de 400.000 medlemmene i Fagforbundet og forbundets evne til å jobbe for fellesskapet på tvers av yrker og utdanningsgrupper. Hun mener det gir forbundet kraft til å oppnå viktige seiere, og listet opp:

– Vi har gått seirende ut av tariffkamper, kamper i domstolene og politiske slag som har forandret norsk arbeidslivet og Norge for alltid. Trygghet, anerkjennelse for folk på gulvet, hele faste stillinger, små lønnsforskjeller, rekommunalisering av tjenester, EU-kampen, likestilling og kvinners likeverdige deltakelse i arbeidslivet, at tannhelsesekretærene fikk anerkjent kvikksølvforgiftning som yrkesskade, Stendi-dommen og en trygg, utjevnende pensjon. Alt dette er spørsmål der vi har gjort en forskjell.

Ris og ros

Mette Nord sendte i tillegg landets milliardærer noen solide spark for deres avgjørelser om å flytte ut av landet for å unngå skatt - midt i en tid med krig og krise i Europa og med økonomiske utfordringer i Norge.

Hun takket også regjeringen for å innfri viktige krav fra fagbevegelsen, ikke minst retten til heltid ved lov og en Norgesmodell som sikrer norske lønns- og arbeidsvilkår. Hun mener statsbudsjettet signaliserer at yrkesgrupper som tidligere ikke ble sett, nå prioriteres:

– Vi har for første gang i et statsbudsjett fått egne midler til etter- og videreutdanning for SFO-ansatte. Det blir bevilga mer penger til læreplasser og fagskoler. Og for eksempel får frisørlærlinger neste år en så kraftig økning i utstyrsstipendet at jeg nesten ikke trodde det var sant da jeg så det, sa Nord.

– Vi har endelig ei regjering som behandler fagbrevet som det verdipapiret det er.

Må mobilisere

Mette Nord pekte på at meningsmålingene ikke går de rødgrønnes vei for tiden - noe hun mener bør tas som en marsjordre for å hindre at høyresiden igjen kommer til makta. Nord frykter kutt i skatt, kutt i offentlige tjenester og folk ut på anbud.

– Seiere er ikke vunnet en gang for alltid, vi må mobilisere igjen, sa forbundslederen.

Hun viste også til at mange av Fagforbundets medlemmer sliter med økte priser og levekostnader.

– Det aller viktigste regjeringa kan gjøre er å hindre at renta og prisene øker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy