JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport om offentlig og privat velferd

Mener «bendelormøkonomi» kan sette hele velferden i fare

Nestleder i For velferdsstaten Cathrine Strindin Amundsen advarer mot å åpne velferdssektoren for ytterligere privatisering.

Nestleder i For velferdsstaten Cathrine Strindin Amundsen advarer mot å åpne velferdssektoren for ytterligere privatisering.

Per Flakstad

Ifølge nestleder Cathrine Strindin Amundsen i organisasjonen For velferdsstaten kan en ny omfattende privatisering av velferdstjenestene sette hele prinsippet om offentlig finansiering i fare.

2023060710273420230607103527

per.flakstad@fagbladet.no

På kommunalkonferansen denne uka presenterte Strindin Amundsen en ny rapport med tittelen «Den internasjonale velferdsprofitten og bendelormøkonomien».

Ganske umiddelbart har den politiske høyresiden reagert, og kaller uttrykket «bendelormøkonomi» for en forsøpling av debatten om offentlig eller privat velferd.

Høgre lovar privatisering av sjukeheimar om dei vinn valet

Skiller den politiske høyre- og venstresiden

Uttrykket bendelormøkonomi brukes ifølge Strindin Amundsen om at velferdsselskaper spiser av penger som skulle gått til velferd. Jo større bevilgningene er, desto mer spiser bendelormen, ifølge henne.

– Hvis offentlige myndigheter ikke kan forutsette at pengene de bevilger går til bedre kvalitet i omsorg og velferd, blir det også vanskelig å forsvare økte offentlige bevilgninger. For å sette det på spissen, kan det sette hele den offentlige finansiering av velferden vår i fare hvis vi åpner slusene for mer privat velferd, sa hun.

Stor mangel på arbeidskraft: Se hvor mange som mangler i helse og omsorg

Rapporten kommer drøyt tre måneder før kommunevalget i høst, der en av de store skillelinjene mellom den politiske venstre- og høyresiden nettopp handler om hvem som skal ha ansvar for å drifte blant annet sykehjem, barnehager og barnevernsinstitusjoner.

Høyresiden ønsker å gi mer av ansvaret til private selskaper, mens venstresiden vil beholde både ansvar og drift i offentlig regi.

Dette er de viktigste sakene for LO-medlemmene i valgkampen

Kutter lønn og rettigheter for å tjene penger

Ifølge rapporten har utviklingen de siste tiårene vært slik at stadig flere rene finansielle aktører har kommet inn på velferdsmarkedet, mens ideelle selskaper er på vikende front. Målet til de finansielle aktørene er å tjene penger, og dette fører til et press på lønns- og arbeidsforhold for de ansatte, i tillegg til at pensjonsordningene deres blir dårligere. For å tjene penger, kutter de kommersielle selskapene utgifter der driften koster mest, og når det gjelder velferdstjenester, er de ansatte den klart største utgiftsposten.

Ifølge Strindin Amundsen er dette en skummel utvikling særlig i en tid der antall eldre og pleietrengende stiger.

Slik unngår barnevernmilliardærene regjeringens innstramminger

Internasjonale erfaringer

Rapporten har sett på hvordan en kommersialisert velferdsbransje har økt i USA og flere europeiske land. Ifølge Strindin Amundsen viser erfaringene internasjonalt hvor galt det kan gå hvis den politiske høyresiden åpner opp for mer kommersialisert velferd i Norge.

Blant annet tar rapporten for seg rekrutteringsproblemene for helsepersonell i Storbritannia, der det å jobbe i omsorgen er underbetalt i forhold til andre lavlønnsyrker. Rapporten siteren er CNN-artikkel som omtaler problemene ved at ca. 165.000 stillinger er ubesatt og at gjennomtrekket av ansatte i sykehjemssektoren er på nesten 40 prosent.

Midt i den britiske helsestormen står norske Ida (37)

I Frankrike ga journalisten Victor Castanet i fjor ut boken «Les fossoyeurs» (Graverne på norsk) der han gjennomgikk forretningsmodellen til Europas største sykehjemsselskap Orphea. Ifølge boken har selskapets forretningsmodell med å redusere lønninger og svekke arbeidsrettigheter for å sikre høy inntjening ført til gjennomgående lav bemanning og stor gjennomtrekk av ansatte. Castanet brukte sju år på boken og intervjuet over 250 varslere. Ifølge rapporten er den en god dokumentasjon på sammenhengen mellom høye krav til inntjening fra eierne og dårlig kvalitet og farlige situasjoner for eldre og utsatte brukere av velferdstjenesten.

Selskapet direktør trakk seg etter at boken kom ut.

Høyresiden: – En forsøpling av debatten

 Cathrine Strindin Amundsen advarer mot å åpne velferdssektoren for ytterligere privatisering:

– Det er det samme som å invitere de store finansgigantene hit og gi dem et stadig større marked å operere i. Og jo større markedet er, desto større markedsmakt vil de få. Derfor er det viktig at den politiske venstresiden får med seg velgerne og setter på full brems for denne utviklingen, sier hun.

Her kan du laste ned hele rapporten

Hun får motbør fra høyresiden som allerede har gått ut og stemplet uttrykket «bendelormøkonomi» som en forsøpling av debatten om offentlige og private velferdstjenester.

– Vi snakker tross alt om aktører som bidrar til å gjøre velferdssamfunnet bedre og mer innovativt, skaper jobber og bidrar med skatteinntekter, skriver høyrepolitiker Tone Wilhelmsen Trøen i en e-post til Klassekampen.

Ifølge henne går skattepenger bevilget til velferd til den velferden de er ment å brukes på. Samtidig mener hun at åpenhet om eierskap, organisering og økonomi hos private og ideelle aktører er viktig for å skape tillit i befolkningen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Nestleder i For velferdsstaten Cathrine Strindin Amundsen advarer mot å åpne velferdssektoren for ytterligere privatisering.

Nestleder i For velferdsstaten Cathrine Strindin Amundsen advarer mot å åpne velferdssektoren for ytterligere privatisering.

Per Flakstad