JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte laget egen utredning om IT-utflagging

Mener ledelsen i Helse Sør-Øst ikke vet hva de går inn for ved privatisering

TILBAKEVISER: Det private konsulentselskapet Ernst & Young tilbakeviser de ansattes utredning om konkurranseutsetting av IT-tjenestene.

TILBAKEVISER: Det private konsulentselskapet Ernst & Young tilbakeviser de ansattes utredning om konkurranseutsetting av IT-tjenestene.

wikipedia.org

Et internt skriv laget av de ansatte i Sykehuspartner viser sterk skepsis til konkurranseutsetting av IT-tjenestene i Helse Sør-Øst. På torsdag skal saken opp i styret til helseforetaket.

2016090613293520230821171436

vegard.velle@fagbladet.no

En gruppe av ansatte i Sykehuspartner har på eget initiativ og egen fritid laget et alternativ til administrasjonens ønske om å konkurranseutsette IT-tjenestene i Helse Sør-Øst. Administrasjonen i Helse Sør-Øst har hyret konsulentselskapet Ernst & Young til å analysere de ansattes forslag.

De ansatte har oppsummert sine synspunkter i skrivet «HSØ gevinstrealiseringsplan 2016-2020». Men i frykt å falle i unåde eller bli utsatt for represalier, tør ikke personene bak initiativet stå fram offentlig i et intervju.

Vil privatisere og flagge ut sykehusenes datasystem

Eksplosiv kostnadsvekst

Hovedkritikken til de ansatte er at administrasjonen i Helse Sør-Øst ikke har gjort nok for å vurdere fortsatt drift av IT-tjenestene i egen regi. Tvert imot mener de at anskaffelsesprosessen administrasjonen startet i 2014 skapte «uklarhet og stillstand i mye av igangsatt arbeid».

I den samme perioden har Sykehuspartner opplevd en kraftig omorganisering. Ledelsen i Sykehuspartner har trukket inn eksterne fagmiljøer ved forbedrings- og moderniseringstiltak, noe som har «forårsaket en eksplosiv kostnadsvekst».

– Nærmere 70 prosent av midlene til investeringer forsvinner i timeforbruk, ofte med uklar nytteeffekt og vilkårlige gevinstuttak, oppsummerer de ansatte i skrivet.

Svartmaler egne evner

Ansattskrivet gir inntrykk av at administrasjonen svartmaler sykehusforetakets evne til å fornye seg selv. Og det er tydelig at de ansatte og administrasjonen har høyst ulik virkelighetsforståelse.

Administrasjonen i Helse Sør-Øst argumenterer for at det vil koste 1,7 milliarder kroner mindre over en sjuårsperiode å privatisere datamoderniseringen.

Ansattinitiativet mener derimot at en modernisering i egen regi vil spare sykehusforetaket for anslagsvis 700 millioner kroner.

– Sykehuspartner har ikke kompetanse som bestiller

Mellom linjene er det tydelig at de ansatte tviler på om Sykehuspartner vil klare å være bestiller og ha kontrollen med disse bedriftene bedre enn det britiske helsevesenet har klart.

Konsulentselskap slår ned internkritikk

Ansattskrivet er ikke blitt forbigått i taushet. Administrasjonen i Helse Sør-Øst har hyret Konsulentselskapet Ernst & Young til å analysere de ansattes forslag. Deres gjennomgang slår ned internkritikken:

«Vi mener at innspillet ikke representerer et reelt alternativ for modernisering av IT-infrastrukturen i Helse Sør-Øst. Innspillet dekker ikke det totale behovet for infrastrukturmodernisering og adresserer hovedsakelig utvalgte teknologier innenfor datasenter-området og teknisk implementering av disse», heter det der.

Ikke billigere å drifte selv

Heller ikke når det gjelder de ansattes syn om at sykehuset vil spare penger ved fortsatt drift i egen regi er Ernst & Young enige: «Vi finner heller ikke en signifikant reduksjon i investeringsbehovet».

«Vi kan med andre ord ikke finne noe i den tekniske løsningen isolert som skal tilsi at innspillet skal kunne skape en vesentlig mer fremtidsrettet og effektiv infrastruktur enn alternativene.», oppsummerer Ernst & Young.

IT-utskillingen i Helse Sør-Øst

* Administrasjonen i Helse Sør-Øst ønsker å skille ut store deler av IT-driften ved helseforetaket.

* Mange av de ansatte mener Helse Sør-Østs eget IT-selskap, Sykehuspartner, kan gjøre jobben selv.

* Kontrakten kan ha en verdi opp mot 7 milliarder kroner.

* De eksterne selskapene det står mellom er Hewlett Packard Enterprise og Computer Sciences Corporation.

* Styret i Helse Sør-Øst tar stilling til saken på torsdag 8. september.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy