Kommunereformen
Mest nei i folkeavstemningene
OPTIMIST: – Vi vil se nye kommuner som resultat av gårsdagens avstemninger, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.
Ole Palmstrøm
Mandag stemte innbyggerne i 47 kommuner over sammenslåing. Så langt er resultatet 36 nei og 10 ja.
kathrine.geard@fagbladet.no
Resultateten fra denne supermandagen kan gi tre eller fire nye kommuner, ifølge Kommunal Rapport, som presenterer tallene fra de enkelte kommuner.
På forhånd var det blant annet knyttet særlig spenning til folkemeningen i Sandnes, Stavanger og Sola. I Sandnes og Sola var nei-stemningen overraskende klar, mens 73,1 prosent av dem som stemte i Stavanger sa ja til sammenslåing med andre kommuner.
– Selv om valgdeltagelsen er skuffende lav, er jeg fornøyd med resultatene og det mandatet velgerne i Stavanger har gitt oss til å drøfte alternative storkommuner, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til Stavanger Aftenblad.
Les også: • Sandnes: – Kommunereformen skaper a- og b-kommuner
Som forventet
Også i Akershus-kommunene Skedsmo, Fet, Ullensaker og Hurdal var det flertall mot å slå seg sammen med andre.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier til Aftenposten at resultatet er som forventet.
– Mange steder er man positive til nye kommuner, samtidig vet vi at det flere steder er motstand mot sammenslåing. Vi vil se nye kommuner som resultat av gårsdagens avstemninger.
Les også: • Folkeavstemning i 23 kommuner
Positive i nord
Han mener også viljen til sammenslåing er større enn avstemningene viser.
– Legger man sammen innbyggerundersøkelsene og folkeavstemningene, viser totaloversikten at 145 kommuner sier ja og 166 sier nei.
Mange av kommunene der folk er positive til sammenslåing ligger i nord. Det gjelder Hammerfest, Kvalsund, Evenes, Skånland og Tjeldnes. Men i Troms ble det mest nei. Resultatet Vardø er ennå ikke offentliggjort.
Kommunene har frist til 1.juli 2016 med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing. Selv om en kommune vil fortsette alene, kan den likevel risikere å bli sammenslått i kommunereformen. Det er Stortinget som tar den endelige avgjørelsen.