Uføre og deltidsarbeidende er dem som gjør mest ulønnet omsorgsarbeid. (Illustrasjonsfoto)
Marie von Krogh
I befolkningen som helhet gjelder dette en av seks, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).
16 prosent av befolkningen gjør en form for regelmessig ulønnet omsorgsarbeid for syke, eldre eller funksjonshemmede, viser Levekårsundersøkelsen om helse. Denne andelen har vært stabil siden 2012, og dem som i størst mulig grad bruker fritiden på å hjelpe, er uføre, deltidsarbeidende og middelaldrende.
• Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst
23 prosent av deltidsarbeidende og 25 prosent av uføre gjør regelmessig ulønnet omsorgsarbeid, mens andelen er 17 prosent blant dem som er yrkesaktive på heltid. Blant de mellom 45 og 66 år, ligger andelen på 23 prosent. Studenter og pensjonister er gruppen som i minst grad yter ulønnet omsorg utenfor husholdningen.
Siden 2015 har andelen middelaldrende menn som gir tilsyn eller hjelp til syke, eldre eller funksjonshemmede økt fra 19 til 22 prosent – noe som er den høyeste andelen siden målingene startet i 2008.
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund