Fagforbundet kartlegger sykdom og årsak
Mette Nord: – Veldig alvorlig at sykelønn angripes uten kunnskap
SYKE AV JOBBEN: 42 prosent svarer at de er helt eller delvis syke av forhold på jobben.
Frøydis Falch Urbye
Fagforbundet har sluppet første rapport i et ti år langt prosjekt med kartlegging av sykefravær og årsak. Det kunne ikke ha vært på et mer høyaktuelt tidspunkt.
ola.tommeras@fagbladet.no
Sykelønnsordningen er under harde angrep fra NHO, Venstre og flere borgerlige politikere.
I forrige uke ble rapporten, som er utarbeidet av Sintef, sluppet.
Samme uke krasjet forhandlinger om å fornye IA-avtalen, da NHO og LO stod steilt på hvert sitt om sykelønnsordning. Mandag ettermiddag kulminerer uenigheten med fullt brudd mellom LO og NHO.
Rapporten kunne ikke kommet på et mer høyaktuelt tidspunkt.
• LO bryter samarbeidet med NHO.
Det er veldig alvorlig at de angriper sykelønnsordningen uten kunnskap om hvorfor folk blir syke.
Mette Nord, leder av Fagforbundet
• De yngste sliter mest. Jobben får mye av skylda
Arbeidsplassen gjør folk syke
Rapporten avdekker blant annet at så mye som 42 prosent blir syke av forhold på jobben, at ungdom sliter mest og at enkelte yrkesgrupper er særskilt utsatt for trusler og vold.
– Det er veldig relevant til dagens sykelønnsdebatt, når så mange forteller at de har blitt syke av arbeidssituasjonen. Det viser at skal sykefraværet ned, må vi se på arbeidsplasser og arbeidsforhold, sier Fagforbundets leder Mette Nord.
Hun mener den første rapporten i prosjektet, som er planlagt videreført i ti år, demonstrerer at det trengs mer kunnskap.
– Vi mangler forskning og vi mangler kunnskap på området. Det lille som finnes, tar utgangspunkt i industrien. Denne tar for seg yrkesgrupper i frontlinja i velferdssamfunnet, sier Nord.
Saken kort
• NHO har gått til kamp mot dagens sykelønnsordning med full lønn under sykdom. Partiet Venstre og flere borgerlige politikere støtter dem.
• I forrige uke krasjet forhandlingene om IA-avtalen. Avtalen om inkluderende arbeidsliv, som har eksistert i 24 år. Striden sto om å frede sykelønnsordningen i fire år til eller ikke.
• Samme uke slapp Fagforbundet en rapport om sykdom og årsaker etter kartlegging av 13 av forbundets yrkesgrupper.
Alvorlig angrep
– Det er veldig alvorlig at de angriper sykelønnsordningen uten kunnskap om hvorfor folk blir syke. De er bastant på at sykelønnsordningen skal endres og bryter IA-avtalen framfor å se på belastning og hvorfor folk er syke, sier Nord.
Hun håper at alle parter leser grundig rapporten Sintef har utarbeidet for Fagforbundet, og følger med på videre kartlegging av yrkesgruppene.
NHO mener på sin side at Mette Nord snur det hele på hodet.
– Det er jo nettopp mer kunnskap NHO etterspør og har vært opptatt av i forhandlingene om ny IA-avtale, svarer direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, til Fagbladet. Hun og NHO vil ha utredet endringer og justering i sykelønnsordningen. LO vil ha ordningen fredet i fire år til.
– Vi må jobbe på mange arenaer samtidig for å få ned sykefraværet, skriver hun til Fagbladet.
STORT PROSJEKT: Fagforbundet har innledet et stort prosjekt med å se på sykefravær og årsak. Yrkesgruppene som er kartlagt, skal følges i ti år. - Dette er kunnskap vi trenger, sier Mette Nord.
Jan-Erik Østlie
– Vi må være trygge på at vi gjør de riktige tingene, dersom sykelønnsordningen skal utredes, sier hun. Nord legger til:
– 53 prosent av våre medlemmer er allerede bekymret for økonomien. Svekkes sykelønnsordningen, skal de altså være bekymret for å bli syke i tillegg.
Ensporet og avsporet
– Angrepene på sykelønnsordningen er både ensporet og en avsporing, når det ikke ses på hvorfor folk blir syke av arbeidet sitt. Når "syk av forhold på jobben" får så høyt score (42 prosent, red. anm.), så må vi se på hvorfor, mener Nord og legger til:
– Ansatte i disse yrkesgruppene kan ikke bare ringe på morran og si at de tar hjemmekontor. Får de gjennomslag for en svekket sykelønnsordning, så får vi et klasseskille – et skille mellom dem som står i front og dem som er på kontor - et gufs fra gamle dager.
Rapporten
På oppdrag fra Fagforbundet har Sintef kartlagt arbeidsrelatert sykefravær og mulige tiltak i 13 av Fagforbundets yrkesgrupper.
Yrkesgruppene er helsefagarbeider, frisør, dyrepleiere/klinikkassistenter, trafikkbetjenter, brannforebyggere, bussjåfører og trikkefører, ansatte i bad- og idrettsanlegg, barnehageansatte, ansatte i tilrettelagt undervisning, Nav-ansatte, helsesekretærer, kontorfaglig skolepersonell og ambulansepersonell.
Det finnes lite forskning på å forebygge helse- og velfersproblemer som følge av arbeidet på de nevnte yrkesgruppene.
Innsamlingen av data ble gjort i 2024, og kartleggingen skal følges opp i 2026 og ti år framover. Målet er å få kunnskap om hva som bør gjøres for å redusere arbeidsrelatert sykefravær og få folk til å stå lenger i jobb.
Dobbeltkommuniserer
– Sett dere inn i årsakssammenheng og grunner til sykdom, er Nords oppfordring til både sin motpart i arbeidslivet og politikere som vil ha karensdager, egenandeler eller redusert lønn ved sykdom.
– Det er en dobbeltkommunikasjon når myndighetene ber folk med smitte om å være hjemme, men samtidig moraliserer og mistenke sykmeldte folk for å skulke jobben, sier hun.