Mette Nord: – Venstre er feilinformert om AFP
Venstre vil halvere statens bidrag til AFP neste år og fjerne det i løpet av to år. Fagforbundets leder, Mette Nord, mener partiet er feilinformert om hvilke AFP-ordninger som finnes.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Om AFP-ordningen hadde fungert etter hensikten, ved at den var ment for sliterne, og spesielt kvinner i pleie og omsorgssektoren, så hadde dette trolig sett annerledes ut. Men nå viser fakta at svært mange AFP-mottagere er menn som for manges del er i fullt arbeid, sier Terje Breivik, Venstres nestleder og finanspolitisk talsmann, til VG.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alle mellom 60 og 65 år skal få ei ferieuke mindre, krever Venstre
Forskjell på offentlig og privat AFP
– Vi har to helt ulike AFP-ordninger her i landet, en for privat og en for offentlig sektor, svarer Mette Nord.
– Tallene Venstre viser til er tall for privat sektor. Kvinnene i helse og omsorg, som Venstre hevder ikke fanges opp, har i det store og hele AFP fra offentlig sektor. Den offentlige AFP-ordningen er en ren tidligpensjonsordning fra 62 til 67 år. Det gir dem mulighet og rett til en verdig avgang, etter å ha stått i fysisk og psykisk harde jobber et helt arbeidsliv, de aller fleste er kvinner.
– Denne ordningen er tariffestet og finansieres ikke over statsbudsjettet. Dette betaler partene i offentlig sektor selv. Når vi skal reforhandle den offentlige AFP-ordningen blir det en kjempestor utfordring å ivareta nettopp de gruppene som Venstre feilaktig hevder faller utenfor, sier hun.
Vil redusere fagforeningsfradraget
I sitt forslag til alternativt statsbudsjett vil Venstre også mer enn halvere fagforeningsfradraget på selvangivelsen og legge om sykelønnsordningen. I tillegg ønsker partiet å heve grensen for retten til en sjette ferieuke fra 60 til 65 år.