Mette Nord: – Venstre er feilinformert om AFP

STATEN BETALER IKKE: - Offentlig AFP er ikke noe staten bidrar til å finansiere. Dette er noe partene i offentlig sektor selv betaler, sier Mette Nord som mener Venstre er feilinformert når partiet ikke skiller mellom offentlig og privat AFP.

STATEN BETALER IKKE: - Offentlig AFP er ikke noe staten bidrar til å finansiere. Dette er noe partene i offentlig sektor selv betaler, sier Mette Nord som mener Venstre er feilinformert når partiet ikke skiller mellom offentlig og privat AFP.

Ole Palmstrøm

Venstre vil halvere statens bidrag til AFP neste år og fjerne det i løpet av to år. Fagforbundets leder, Mette Nord, mener partiet er feilinformert om hvilke AFP-ordninger som finnes.

2017110812412020171108124120

tips@fagbladet.no

– Om AFP-ordningen hadde fungert etter hensikten, ved at den var ment for sliterne, og spesielt kvinner i pleie og omsorgssektoren, så hadde dette trolig sett annerledes ut. Men nå viser fakta at svært mange AFP-mottagere er menn som for manges del er i fullt arbeid, sier Terje Breivik, Venstres nestleder og finanspolitisk talsmann, til VG.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FULLT ARBEID:  – Fakta viser at svært mange AFP-mottagere er menn som for manges del er i fullt arbeid, sier Terje Breivik

FULLT ARBEID: – Fakta viser at svært mange AFP-mottagere er menn som for manges del er i fullt arbeid, sier Terje Breivik

Helge Rønning Birkelund

Alle mellom 60 og 65 år skal få ei ferieuke mindre, krever Venstre

Forskjell på offentlig og privat AFP

– Vi har to helt ulike AFP-ordninger her i landet, en for privat og en for offentlig sektor, svarer Mette Nord.

– Tallene Venstre viser til er tall for privat sektor. Kvinnene i helse og omsorg, som Venstre hevder ikke fanges opp, har i det store og hele AFP fra offentlig sektor. Den offentlige AFP-ordningen er en ren tidligpensjonsordning fra 62 til 67 år. Det gir dem mulighet og rett til en verdig avgang, etter å ha stått i fysisk og psykisk harde jobber et helt arbeidsliv, de aller fleste er kvinner.

– Denne ordningen er tariffestet og finansieres ikke over statsbudsjettet. Dette betaler partene i offentlig sektor selv. Når vi skal reforhandle den offentlige AFP-ordningen blir det en kjempestor utfordring å ivareta nettopp de gruppene som Venstre feilaktig hevder faller utenfor, sier hun.

Vil redusere fagforeningsfradraget

I sitt forslag til alternativt statsbudsjett vil Venstre også mer enn halvere fagforeningsfradraget på selvangivelsen og legge om sykelønnsordningen. I tillegg ønsker partiet å heve grensen for retten til en sjette ferieuke fra 60 til 65 år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy