– I utgangspunktet er lønnsfastsettelse og tariffoppgjør et ansvar som partene i arbeidslivet har, og jeg mener myndigheten skal være svært varsomme med å gripe inn dette. Lærere har en like lovfestet rett til å streike som alle andre yrkesgrupper. Samtidig har også norske barn en lovfestet rett til utdanning, sier Mette Nord.
Jan-Erik Østlie
per.flakstad@fagbladet.no
Tirsdag grep Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen inn i lærerstreiken og stanset den med tvungen lønnsnemnd. Mange er lettet over at elevene igjen skal få komme på skolen, mens lærerne er svært skuffet og mener tvungen lønnsnemnd i uthuler og nærmest fratar en hel yrkesgruppe deres lovfestede streikerett.
– Viktig å være varsom, men barn har også rett på utdanning
Mette Nord leder LO Kommune, den største forhandlingssammenslutningen for de kommuneansatte. I år opplevde hun det svært spesielle at et stort flertall blant forbundene i sammenslutningen godtok meklerens skisse til løsning, mens Skolenes Landsforbund sa nei og gikk ut i streik sammen med Utdanningsforbundet.
• Hva er egentlig «tvungen lønnsnemnd»?
– Mener du det var riktig av arbeidsministeren å stoppe denne streiken med tvungen lønnsnemnd?
– Jeg har ikke innsyn i de rapportene som statsforvalterne har meldt inn om de samfunnsmessige konsekvensene av streiken, så det spørsmålet har jeg ikke grunnlag for å mene noe om, svarer hun.
– I utgangspunktet er lønnsfastsettelse og tariffoppgjør et ansvar som partene i arbeidslivet har, og jeg mener myndighetene skal være svært varsomme med å gripe inn i dette. Lærere har en like lovfestet rett til å streike som alle andre yrkesgrupper, sier Nord.
– Samtidig har også norske barn en lovfestet rett til utdanning. Det gjør at faren for en tvungen lønnsnemnd alltid vil være til stede i en slik streik. Jeg vet jo ikke hva Skolenes Landsforbund og Utdanningsforbundet har tenkt rundt denne problemstillingen da de gikk ut i streik og laget planer for uttak og opptrapping. Men jeg går ut fra at de har tatt med dette i vurderingene sine, sier Mette Nord.
• Faktisk.no: Er lærerne lønnstapere for sjette år på rad?
En helhetlig løsning
Hun minner også om at alle andre forbund enn de som organiserer lærere sa ja til Riksmeklerens skisse i vår.
– Alle skulle nok ønske at det lå mer penger i potten, og at akkurat deres gruppe skulle fått noe mer. Men alle – bortsett fra lærerne – aksepterte skissen som en tilfredsstillende og helhetlig løsning som løftet hele laget og ikke bare enkelte yrkesgrupper, sier hun.
Mette Nord minner også om at da resultatet var ute på høring blant medlemmene i LO Kommune svarte 70 prosent av de som stemte ja til oppgjøret.
Frykter ikke konsekvenser
– Frykter du at tvungen lønnsnemnd i dette oppgjøret kan senke terskelen for å stanse eventuelt framtidige streiker i helsesektoren?
– Nei, jeg tror ikke det vil få noen konsekvenser. Selv om jeg ikke har innsyn i statsforvalternes rapporter, forstår jeg det slik at denne streiken er stanset på grunn av alvorlige samfunnsmessige konsekvenser, mens det som kan stoppe en streik i helsesektoren, er fare for liv og helse.
– Dette er to ulike begrunnelser, og jeg er derfor ganske trygg på at den ene ikke vil påvirke den andre, sier Mette Nord til Fagbladet.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB