JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Mette Nord mener Venstre viser sitt sanne jeg: – Har de ikke lært noe av pandemien?

Fagforbundets leder, Mette Nord, raser mot Venstres fortsatte forsøk på å gjøre noe med sykelønnsordningen.

Fagforbundets leder, Mette Nord, raser mot Venstres fortsatte forsøk på å gjøre noe med sykelønnsordningen.

Jan-Erik Østlie

Venstre vil innføre egenandel ved sykefravær, avskaffe AFP, privatisere kommunale virksomheter og selge ned i statlig eierskap. Fagforbundets leder Mette Nord mener partiet viser sitt sanne jeg.

2020121409150220201214091500

helge@lomedia.no

Torsdag la Venstre fram sitt andreutkast til nytt partiprogram – det programmet partiet skal gå til valg på.

Et eget kapittel omhandler hvordan velferdssamfunnet skal sikres.

– Vi må bruke pengene våre på en mer fornuftig og ansvarlig måte enn i dag. Finansieringen av velferdstjenester har økt i takt med behovene i befolkningen. Men vi kan ikke fortsette denne veksten. Statens utgifter kan ikke vokse raskere enn resten av fastlandsøkonomien, slår partiet fast.

– Sykefravær kan være en stor belastning både for dem som er syke og for samfunnet. Norge har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær. Derfor vil vi se på muligheter for en moderat egenandel i sykelønnsordningen, heter det videre.

Venstre-komité vil øke barnetrygden betydelig, men skattlegge den

Erfaringene med covid-19

Det får Fagforbundets leder, Mette Nord, til å riste på hodet.

– Dette er intet nytt under sola. Men likevel ganske utrolig. Har de ikke lært noe som helst av pandemien? spør Mette Nord retorisk.

– I Norge har vi klart å holde smittetrykket relativt lavt, fordi det har vært en lav terskel for å være hjemme hvis man hoster eller harker. Sverige har egenandeler ved sykefravær fra jobben. Der, og alle andre land hvor de har egenandeler, har folk i en mye større grad gått på jobb om de har hostet eller ikke. Der har de hatt langt mer smitte enn i Norge, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

– Venstre bare viderefører ting uten å se på erfaringene vi har hatt med covid-19, legger hun til.

De fire borgerlige ungdomspartiene har i flere år samlet gått inn for å redusere sykepengene med 20 til 30 prosent. På landsmøtet i 2017 gikk Venstre i sitt program inn for kutt i sykelønnsordningen. Nå kalles det moderat egenandel i stedet.

Samtidig vil Venstre vurdere å redusere arbeidsgiverperioden mot at arbeidsgiver betaler en liten andel etter at den er over. Dermed blir insentivene til å få langtidssyke tilbake i arbeid bedre, både fra arbeidsgivers og arbeidstakers side.

Dette blir en av Aps aller viktigste valgkampsaker

AFP skal avskaffes

Venstre mener samtidig at ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) har gått fra å være en målrettet ordning som skulle treffe sliterne i arbeidslivet, til å bli en generell tilleggspensjon for arbeidstakere over 62 år som har tariffavtale og hvor staten tar minst en tredjedel av kostnadene.

Skal AFP videreføres, bør det være som en ren avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver uten statlig bidrag, mener partiet, som derfor vil avvikle det statlige bidraget til AFP.

Mette Nord reagerer også på det.

– Det vil bare føre flere over på uføretrygd, sier Nord.

Venstre vil slippe til andre tjenestetilbydere på flere områder der fylkeskommunen eller kommunen i dag har enerett. Og ønsker en statlig eierskapspolitikk som først og fremst sikrer at viktige bedrifter beholder sine hovedkontorer i Norge.

– Velkommen til virkeligheten, sier Mette Nord.

– Næringsminister Iselin Nybø har vært tydelig på dette. Privatisering er mantraet. Egentlig fragmenterer de hele samfunnet. Venstre undergraver den store verdien som trepartssamarbeidet har. De snakker pent om trepartssamarbeidet, men glemmer hvordan det skal brukes. I stedet bør de bidra til at vi får en høyere organisasjonsgrad og se hvordan partene i arbeidslivet løser de store oppgavene i dag, mener Nord.

Staten skal også redusere sin eierandel i statlige selskap slik at private investorer kan fylle denne rollen.

For å redusere Norges finansielle klimarisiko bør staten redusere eierskapet på norsk sokkel og i Equinor. Staten bør redusere sin andel i Statkraft, og selskapet bør børsnoteres for å sikre selskapet kapital og muligheter for ekspansjon innenfor fornybar energi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy