Mette Nord tror profitten er på vei ut av velferden

FLERTALL: Mette Nord er glad for at flertallet på Stortinget nå vil begrense profitt på veldferd.

FLERTALL: Mette Nord er glad for at flertallet på Stortinget nå vil begrense profitt på veldferd.

Øystein Windstad

Lederen for Norges største fagforbund håper det vil bli slutt på at skattepenger som skal gå til barnevern, barnehage og eldreomsorg ender opp i lommene på rike eiere. Mette Nord tror det er flertall for nye regler som sikrer god kvalitet, nok folk, lønn og pensjon i velferden.

20171012124520

oystein.windstad@fagbladet.no

– Dette er lyset i tunnelen etter valget, sier Fagforbundet-leder Mette Nord. Hun viser til at det ikke ble regjeringsskifte, men at det kan bli flertall på stortinget for å begrense profitt på velferd. KrF ønsker sammen med Ap, SV, Senterpartiet, Rødt og MDG slutt på at eiere av store konsern tjener hundrevis av millioner på penger som folk har betalt i skatt til velferd.

Jeg tror muligheten er veldig stor. Jeg tror det er viktig at partiene som vil det samme bruker denne muligheten til å snakke sammen, handle sammen og ikke tar så mye Møllers tran at man får flertallet mot seg. Intensjonen og målet må være drivkraften, slik at de blir enige om gode vedtak som står seg over tid.

Flertall på stortinget for å begrense profitt på velferd

Milliarder av skattepenger til kommersielle

De siste årene har veldig mye mer skattepenger gått til kommersielle selskaper. De siste fem årene har kommersielle innen barnevern omsatt for 13 milliarder kroner. De siste ti årene har selskaper som driver kommersiell eldreomsorg omsatt for ti milliarder kroner.

Eiere av sykehjem i blant annet Oslo tjente over 600 millioner kroner da de solgte selskapet sitt til et britisk oppkjøpsfond. De fire største barnehageselskapene hadde et samlet overskudd på nesten 800 millioner kroner. Disse selskapene er ventet å omsette for nesten 8 milliarder kroner i år.

Tror på flertall

Fagforbundet-lederen mener at det viktigste i saken er at pengene vi betaler i skatt til velferd, skal gå til velferd og gode tjenester:

– Det er viktig å sikre driftstilskudd som sikrer god og kvalifisert bemanning, gode lønns- og arbeidsvilkår og pensjon. Det er meningsløst å drive skattefinansierte tjenester og putte så store beløp i egen lomme som de kommersielle gjør.

– Sp og Rødt er skeptiske til at Ap vil gå for noe som vil begrense profitt i velferd. Hva tenker du om det?

– Nå har flere i Aps ledelse vært ute og sagt noe om dette. Det står ingen ting om forbud mot profitt i programmet til Ap, men at det skal legges inn så mye krav til de som skal drive velferd at det ikke skal være noe profitt å ta ut. Dette er noe med at fellesskapet skal drive fellesskapet, sier Nord.

Åge fikk fluelarver i sårene sine på kommersiell institusjon

Vil ikke ha forbud på profitt

Nord tror på regler som begrenser profitt er bedre enn et forbud:

– Vi må sikre at kravene til dem som skal drive velferd skal være så regulert at det ikke er interessant å ta ut profitt, fordi det ikke er så mye penger å hente.

– Du og Fagforbundet har innflytelse, blant annet ved at du sitter i sentralstyret til Ap. Hvordan kan du bruke denne posisjonen til å påvirke?

– Vi har hatt innflytelse på partiprogrammet, blant annet. Velferdstjenester skal drives av fellesskapet. Det er så tett opp til egenregi som en kan få det. Det er ingen tvil om at Ap er for å begrense de kommersielle aktørene, sier den tidligere hjelpepleieren.

Vil verne ideelle

Hun understreker at det er viktig å verne om de ideelle organisasjonene som driver velferd. Hun har tro på at godt politisk samarbeid og håndverk med KrF på laget vil gi forandring:

Det er grunn til å være optimistisk, spesielt når KrF er så tydelige på at de hverken vil sitte i regjeringen eller ha samarbeidsavtale. Det er viktig å utnytte det potensialet. Da er det viktig å bruke nødvendig tid på å få flertall bak forslagene. Vi må ha grundig forankra vedtak og vi vil bruke vår innflytelse. Dette handler om våre medlemmer og er midt i hjertet på det vi driver med, sier Mette Nord som leder Fagforbundet, som nå har rundt 360.000 medlemmer.

SV med åtte forslag for å begrense profitt i velferd

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy