JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minstelønnen opp med over 17.000 og kjønnsdelte garderober i kommunale e-verk

SAMFUNNSBEDRIFTENE: Til venstre sitter forhandlingsleder i Samfunnsbedriftene Babro Noss. Nederst til høyre de to utsendte fra EL og ITs delegasjon, Geir Aasen og Kåre Finjord. Bilde fra forhandlingsstart.

SAMFUNNSBEDRIFTENE: Til venstre sitter forhandlingsleder i Samfunnsbedriftene Babro Noss. Nederst til høyre de to utsendte fra EL og ITs delegasjon, Geir Aasen og Kåre Finjord. Bilde fra forhandlingsstart.

Leif Martin Kirknes

Etter mange timer på overtid ble Samfunnsbedriftene i KS til slutt enige med EL og IT. Også Fagforbundet har medlemmer som omfattes av avtalen.

2020100809081020201008090838

leif.kirknes@lomedia.no

Minstelønnen øker med over 17.000 kroner, noe som kommer lærlinger og lavtlønte til gode. Det gis et generelt tillegg på 2500 kroner med virkning fra 1. juli.

– Det har vært krevende, men vi fikk økt minstelønnen og innført et viktig likestillingstiltak uten en unødvendig tur til riksmekler, sier Geir Aasen, leder av forhandlingsdelegasjonen.

Partene ble enige natt til onsdag etter forhandlinger mange timer på overtid.

Garderobekrav

Etter flere saker og varslinger om trakassering i energibransjen var det et mål for forhandlingene å trygge kvinners hverdag på arbeidsplassen. – Vi er veldig fornøyd med å ha fått inn et krav om at der det er behov for garderober og toaletter, skal disse være kjønnsdelte med egne innganger. Dette er et godt startpunkt for videre likestillingsarbeid i bransjen, sier Geir Aasen.

– Likestilling skal ikke bare være forbehold festtalene. Derfor er vi veldig fornøyd med å ha fått inn et krav om at der det er behov for garderober og toaletter, skal disse være kjønnsdelte med egne innganger. Dette er et godt startpunkt for videre likestillingsarbeid i bransjen, sier Aasen.

Saken fortsetter under bildet:

Geir Aasen

Geir Aasen

Leif Martin Kirknes

«På det faste oppmøtestedet er dette normalt allerede godt ivaretatt. Partene ønsker med bestemmelsen å sikre at i de tilfeller bedriften etablerer garderobe og toalett på anlegg utenfor det faste oppmøtestedet, skal det etableres for både kvinner og menn,» heter det i protokollen. Bestemmelsen gjelder for nye prosjekter fra 1. juli 2021.

Aasen er fornøyd.

– Med blant annet et generelt tillegg på 2.500 kroner, med virkning fra 1. juli, er dette et resultat som de ansatte fortjener enten de jobber med å klatre i stolpene eller svarer telefonene på kundesentret, sier han.

– Ansvarlig ramme

– I den krevende situasjon som samfunnet nå står i er jeg fornøyd med at vi kom til enighet innenfor en ansvarlig økonomisk ramme. Samtidig er jeg glad for å kunne være med og legge til rette for at det blir flere kvinner i bransjen, sier administrerende direktør Øivind Brevik i KS Bedrift/Samfunnsbedriftene.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Øivind Brevik

Øivind Brevik

Leif Martin Kirknes

På det andre energiområdet til EL og IT og Fagforbundet, med Energi Norge i NHO-familien, ble det i år brudd i forhandlingene, og riksmekleren må trå til 2. november.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy