JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mona «stjal» Høyres mandat i Nordland med 25 stemmers margin

SV-politiker og medlem i Fagforbundet, Mona Lill Fagerås, fikk brudd i ryggen, men kapret såvidt det siste mandatet i Nordland etter en spennende fintelling av stemmene.

SV-politiker og medlem i Fagforbundet, Mona Lill Fagerås, fikk brudd i ryggen, men kapret såvidt det siste mandatet i Nordland etter en spennende fintelling av stemmene.

Stortinget

SV-politiker Mona Lill Fagerås fikk en dramatisk start på valgkampen da hun falt og brakk ryggen. Fintellingen etter valget viser at hun er klar for en ny periode på Stortinget med knappest mulig margin.

2021091511114820210915111258

per.flakstad@fagbladet.no

Kampen i Nordland om den siste stortingsplassen har til fulle vist at hver stemme teller. SV-politiker og Fagforbundet-medlem Mona Lill Fagerås var i går blant dem som reddet en plass på Stortinget på et utjevningsmandat. Fintelling i går kveld gjorde at det mandatet gikk til Rødt, men SV-politikeren fikk da den siste faste plassen på bekostning av Høyre.

Marginen var 25 stemmer.

Her er Fagforbund-ledelsens krav til Jonas Gahr Støre: Få SV inn i regjering, sett i gang reversering av kuttene til Erna med en gang, og ta Rødt og MDG med på råd

Dramatisk start

– Jeg har virkelig fått merke at hver stemme betyr noe, og må bare takke alle som stemte på SV. Dette resultatet viser at hver eneste stemme var viktig, sier hun til Fagbladet.

Hun er også svært takknemlig overfor alle ildsjelene i Nordland SV som gjorde en innsats i valgkampen. For Mona er dette ikke bare en høflighetsklisjé, men en takk til dem som måtte gjøre jobben i starten av valgkampen da hun selv var forhindret fra å delta.

– Jeg holdt på å male huset, og så falt jeg tre meter ned på en platting og fikk et brudd i ryggen. Luftambulansen måtte hente meg og fly meg til Tromsø der jeg fikk seks skruer i ryggen. Dette skjedde for to måneder siden – omtrent da valgkampen startet, og derfor kom jeg sent i gang. Men i den tiden jeg selv ikke kunne delta, gjorde medlemmene i Nordland SV en veldig god og viktig jobb, sier hun.

Så mange medlemmer i Fagforbundet får plass på Stortinget

Utdanningspolitikk

Bruddet i ryggen forhindret henne likevel ikke i å være med på slutten av valgkampen.

– Det var slitsomt. Nordland er et stort fylke som krever mye reising, men det gikk, sier hun.

Gevinsten for innsatsen er en ny periode på Stortinget, og Mona Lill Fagerås gleder seg. Hun har jobbet i mange år som lærer før hun ble heltidspolitiker i 2015, og utdanningspolitikken er noe som står hennes hjerte nær.

– Det er mange ting å ta tak i. Med et solid rødgrønt flertall må vi endre Høyres «puggeskole» og erstatte den med en utdanning der elevene får muligheten til å lære, trives og lykkes. Av konkrete ting jeg er opptatt av, er at vi må kvitte oss med firerkravet som holder engasjert ungdom utenfor en lærerutdanning samtidig som det er lærermangel. Og vi må samtidig bli kvitt «avskiltingen» av voksne lærere, sier hun.

SV-politikeren er også opptatt av å reetablere høgskolen på Nesna som nå er lagt under Nord universitet som ikke ønsker å fortsette å ha Nesna som studiested.

– Alle de tre rødgrønne partiene har dette i sine programmer, så her har jeg stor tro på at vi kan få gjort noe, sier hun.

Klar for innsats

I forrige periode satt hun i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Ut fra interesse og engasjement høres det ut som om dette vil være favorittkomiteen også i neste periode, men SV-politikeren vil ikke sin noe om dette er et sterkt ønske fra hennes side.

– Det blir opp til SVs stortingsgruppe å bestemme hvem som skal sitte i de ulike komiteene. Jeg er klar for å gjøre en innsats der partiet plasserer meg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy