JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot løsning i kommuneoppgjøret?

Det skal være lagt fram en skisse til løsning

OVERTID: Over sju timer etter fristen mekler fra v. nestleder Odd Haldgeir Larsen, daglig leder i LO Kommune Pål Skarsbak, forhandlingsleder Mette Nord og AU-medlem i Fagforbundet Anne Green Nilsen fortsatt.

OVERTID: Over sju timer etter fristen mekler fra v. nestleder Odd Haldgeir Larsen, daglig leder i LO Kommune Pål Skarsbak, forhandlingsleder Mette Nord og AU-medlem i Fagforbundet Anne Green Nilsen fortsatt.

Per Flakstad

Flere medier melder nå at det skal være lagt fram en skisse til løsning i kommuneoppgjøret.

2022052408350720220524121627

per.flakstad@fagbladet.no

Ifølge NTB er det store spørsmålet hvor høye lønnstilleggene skal bli og om normen på 3,7 prosent i industrioppgjøret – det såkalte frontfaget – skal brytes.

Det har ikke lekket ut noen meldinger om at noen forhandlingssammenslutninger har sagt nei til å vurdere skissen. Det betyr i så fall at alle fortsatt er innstilt på å bli enige om et resultat.

Hvor lang tid partene har fått på å vurdere skissen er ikke kjent.

Kan streik unngås?

Til TV2 sa mekleren i kommuneoppgjøret ved sju-tida i dag tidlig at det går sakte, men sikkert framover.

– Det er fortsatt framdrift. Vi jobber med en positiv innstilling, sa han til TV-kanalen.

Så lenge det mekles er det håp om å unngå streik. Inntil andre beskjeder blir gitt skal alle gå på jobb som normalt. Når partene har bestemt seg for å fortsette så mange timer på overtid, kan det bety at de ser for seg at det skal være mulig å bli enige om et anbefalt resultat.

Men dette er foreløpig bare en spekulasjon. Uansett ser det ut til at vi må vente en stund før vi har noen konklusjon.

Fagforbundet vil ta ut ytterligere 18.000 medlemmer fra 30. mai

Også i de to andre oppgjørene – Oslo kommune og i staten – virker meklerne forsiktig optimistiske.

Riksmekler Mats Ruland sa i går kveld at det har vært en god utvikling i helga og i går og at han har tro på enighet. Også han sier tirsdag morgen at det fortsatt kan gå mange timer før partene kommer fram til et eventuelt resultat.

Samtidig sier han til NRK at det har vært en krevende natt: – Vi er nærmere en løsning enn vi var, men det er en del punkter vi ikke har funnet en løsning på. Det er ingen tvil om at det er vanskelig.

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 

En streik vil merkes

Hvis meklingen skulle bryte sammen i formiddag, vil så mange som ca. 15.000 ansatte i kommunene og i staten bli tatt ut i streik. Nesten 9000 av dem er medlemmer i forbundene som utgjør LO Kommune. Disse forbundene er Skolenes Landsforbund, Fellesorganisasjonen, Creo, El og IT forbundet og Norsk Sjøoffisersforbund i tillegg til Fagforbundet.

I tillegg har LO Kommune varslet at de vil trappe opp en eventuell streik fra mandag 30. mai med ytterligere 18.807 medlemmer i 143 kommuner.

I Oslo kommune har forhandlingssammenslutningen LO Kommune Oslo varslet at de vil ta ut 1406 medlemmer hvis det skulle bli streik. 1325 av dem er medlemmer i Fagforbundet.

Her kan det bli streik i Oslo

I tillegg har Unio og YS Kommune tatt ut medlemmer i streik i kommunene, staten og i Oslo, mens Akademikerne har tatt ut medlemmer i staten og i Oslo.

Det betyr at en eventuell streik vil merkes godt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy