JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa

Munnbind må bli påbudt på buss og tog, mener Ap-politiker: – Anbefalingen er for vag

Lise Christoffersen (Ap) bruker munnbind på alle kollektivreiser, uansett tid på døgnet. – Da beskytter jeg andre mot mulig smitte fra meg. Da hadde det vært ok hvis andre gjorde det samme av hensyn til meg og de andre på toget.

Lise Christoffersen (Ap) bruker munnbind på alle kollektivreiser, uansett tid på døgnet. – Da beskytter jeg andre mot mulig smitte fra meg. Da hadde det vært ok hvis andre gjorde det samme av hensyn til meg og de andre på toget.

Privat

– Det hadde vært bedre hvis regjeringen var tydelig og sa at i 14 dager må vi bruke munnbind på kollektivreiser, mener Lise Christoffersen. Helsedirektøren utelukker ikke at det kan komme.

2020082409382420200824093922

aurora@lomedia.no

Fra mandag morgen har det vært anbefalt å bruke munnbind på buss og tog i Oslo og i Indre Østfold kommune dersom det er umulig å holde en meters avstand til medpassasjerene. Anbefalingen gjelder i første omgang i to uker.

Ikke godt nok, mener Ap-politiker Lise Christoffersen som vil at munnbind skal bli påbudt.

– Jeg synes anbefalingen er for vag, sier hun til FriFagbevegelse.

– Det hadde vært bedre hvis regjeringen var tydelig og sa at i 14 dager må vi bruke munnbind på kollektivtransport, på grunn av dagens smittesituasjon. Hvis smitten så går ned, kan de fjerne pålegget, fortsetter hun.

Få fulgte råd om munnbind: – Jeg har sett eldre mennesker gå av bussen når den fyller seg opp

Få følger anbefalingen

Christoffersen, som representerer Buskerud på Stortinget, dagpendler mellom hjembyen Drammen og Oslo.

Selv om hun følger regjeringens oppfordring om å unngå å reise i rushtiden, er det ikke alltid det lar seg gjøre. Tirsdag måtte hun reise med toget som gikk 15.31 fra Nationaltheatret stasjon i Oslo til Drammen. Det ble ingen hyggelig opplevelse. Det var for mange passasjerer til å holde en meters avstand og bare et fåtall brukte munnbind.

I løpet av reisen kom det ingen oppfordringer eller råd fra Vy-personalet om avstand eller bruk av munnbind. Personalet om bord brukte heller ikke munnbind selv, forklarer Ap-politikeren.

– Min observasjon er at det generelt er få som bruker munnbind. Når det er en oppblomstring av smitte, så blir det overlatt til hver og en å vurdere og bruke skjønn, og ta på oss munnbind hvis vi ikke greier å holde en meter avstand, sier Christoffersen og fortsetter:

– Men du vet ikke når du går på et tog, særlig ikke lokaltog hvor folk kommer på toget på mange stasjoner etter hverandre, om du vil klare å holde avstand gjennom hele reisen.

Hensyn til andre

På telefon fra hjemmekontoret i Drammen, som stortingsrepresentanten bruker flittig i disse dager, forteller Christoffersen at hun nå velger å bruke munnbind på alle kollektivreiser, uansett tid på døgnet.

– Da beskytter jeg andre mot mulig smitte fra meg. Da hadde det vært ok hvis andre gjorde det samme av hensyn til meg og de andre på toget.

Regjeringen har vært tydelige på at en meter avstand gir bedre beskyttelse enn munnbind. Da anbefalingen ble lagt fram forrige uke, viste helseminister Bent Høie (H) til at den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meter avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent.

Christoffersen tror ikke folk vil glemme å holde avstand på buss og tog, dersom munnbind blir påbudt.

– Jeg tror folk klarer å ha to tanker i hodet på en gang.

Fagforbundet frykter at munnbindpåbud skal ramme lavtlønte

Helsedirektøren utelukker ikke munnbindpåbud

I Danmark, som også har hatt en oppblomstring av smitte på sensommeren, kom det først et munnbindpåbud for togpersonale forrige uke, og fra lørdag gjelder et påbud for alle over 12 år som reiser med kollektivtransport i hele Danmark.

Helsedirektør Bjørn Guldvog utelukker ikke at det kan bli aktuelt med påbud også her til lands.

– Vi vurderer fortløpende hvordan munnbindrådene skal kommuniseres, også om vi vil gi det som anbefaling eller i hvilke situasjoner det kan komme som påbud, sier han i en epost til FriFagbevegelse.

Helsedirektøren forklarer at foreløpige tilbakemeldinger til Helsedirektoratet er at det har vært beskjedent med trengsel de første dagene, og at FHI heller ikke rapporterer om mye smitte fra kollektivtransport.

– Før slutten av 14-dagersperioden vil vi gjøre en foreløpig evaluering av anbefalingen og hvordan dette skal håndteres videre, sier Guldvog.

– Vi vurderer fortløpende hvordan munnbindrådene skal kommuniseres, også om vi vil gi det som anbefaling eller i hvilke situasjoner det kan komme som påbud, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til FriFagbevegelse.  

– Vi vurderer fortløpende hvordan munnbindrådene skal kommuniseres, også om vi vil gi det som anbefaling eller i hvilke situasjoner det kan komme som påbud, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til FriFagbevegelse.  

Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Vy: – Ikke munnbindkrav til ansatte

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffersen Lundeby i Vy viser til at myndighetene har kommet med en anbefaling, og at bruk av munnbind er frivillig per i dag.

– Vi har ikke heller overfor våre ansatte satt noe krav til bruk av munnbind, vi oppfordrer dem til å bruke det i de situasjoner hvor de ikke kan holde en meters avstand, sier Lundeby til FriFagbevegelse.

Han forklarer at de skal ta i bruk skjermer for å gi reisende informasjon knyttet til munnbindbruk, på de togene der slike skjermer finnes.

– Vi har også en høyttalertekst liggende klar til bruk, som skal minne folk om å holde avstand, hvis personalet opplever at det er særdeles trengsel om bord.

Om munnbind skal anbefales eller påbys, vil ikke Vy mene noe om.

– Vi har hele tiden sagt at det er norske helsemyndigheter som har fagekspertise og kan komme med anbefalinger eller pålegg, så må vi etterleve dem. Sånn må det være. Det er ikke slik at hver enkelt bedrift sitter med spisskompetanse på smittevern, sier kommunikasjonssjefen.

– Det er norske helsemyndigheter som har fagekspertise og kan komme med anbefalinger eller pålegg, så må vi etterleve dem. Sånn må det være. Det er ikke slik at hver enkelt bedrift sitter med spisskompetanse på smittevern, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffersen Lundeby i Vy.

– Det er norske helsemyndigheter som har fagekspertise og kan komme med anbefalinger eller pålegg, så må vi etterleve dem. Sånn må det være. Det er ikke slik at hver enkelt bedrift sitter med spisskompetanse på smittevern, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffersen Lundeby i Vy.

Aurora Brækhus-Sjølie

Mest trengsel på ettermiddagen

Lundeby forklarer at de har sett en større forholdsvis nedgang når det gjelder reising på de mest travle tidspunktene, enn ellers på døgnet. Noe han tar som et klart tegn på at myndighetenes oppfordring om å unngå kollektivreiser i rushtiden etterfølges.

– Det er klart at når man reiser klokka 15.31 fra Nationaltheatret vil det være midt i det verste rushet uansett. At det da er flere mennesker på toget enn resten av døgnet er hevet over hver tvil.

– Men vi ser at det er en tendens til spissere rush på ettermiddagen. På morgenen ser det ut til at passasjerene sprer seg ut bedre.

Ruter har samme erfaring når det gjelder reiser i Oslo forklarte administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen under et digitalt seminar tidligere denne uka. Folk som jobber i hovedstaden er flinke til å reise til jobben på ulike tidspunkt, men at de fleste vil hjem på omtrent samme tid, fortalte han.

Vil ha samferdselsministeren på banen

– Når det er slik at det ikke er pålagt med munnbind, mener jeg samferdselsministeren bør ha en dialog med kollektivselskapene så folk som reiser kan få god veiledning om bord, sier Ap-politiker Lise Christoffersen.

I et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) spør hun hvilke tiltak han har iverksatt for å sørge for at oppfordringen om munnbindbruk blir tatt til følge.

Samferdselsministeren har foreløpig ikke svart på det skriftlige spørsmålet fra Lise Christoffersen.

Helsemyndighetenes råd om bruk av munnbind:

Helsedirektoratet anbefaler ikke generell bruk av munnbind, men munnbind bør benyttes som et smittebegrensende tiltak under hele covid-19-pandemiens varighet i Norge i følgende situasjoner:

•For personer som er smittet eller har symptomer på covid-19 og må bryte sin selvisolasjon for å transporteres til og fra helseinstitusjon eller teststasjon.

•Under reise fra flyplass til hjemmet etter utenlandsreise som medfører karanteneplikt.

•For pårørende som ikke kan holde minst en meter avstand til en person med mistenkt eller bekreftet covid-19-sykdom, når denne har behov for pleie eller omsorg.

•I tillegg anbefales det i en tidsbegrenset periode bruk av munnbind ved kollektivreiser til og fra Oslo og Indre Østfold.

Munnbind erstatter ikke rådet om å holde avstand. En meters avstand reduserer risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind bare reduserer risikoen med 40 prosent.

Barn som går på barnetrinnet (1.-7. klasse) eller i barnehagen anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Munnbind for privatpersoner bør være av typen medisinsk munnbind type I eller tøymunnbind, i henhold til standarder for munnbind.

Kilde: Helsedirektoratet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
– Vi vurderer fortløpende hvordan munnbindrådene skal kommuniseres, også om vi vil gi det som anbefaling eller i hvilke situasjoner det kan komme som påbud, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til FriFagbevegelse.  

– Vi vurderer fortløpende hvordan munnbindrådene skal kommuniseres, også om vi vil gi det som anbefaling eller i hvilke situasjoner det kan komme som påbud, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til FriFagbevegelse.  

Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Lise Christoffersen (Ap) bruker munnbind på alle kollektivreiser, uansett tid på døgnet. – Da beskytter jeg andre mot mulig smitte fra meg. Da hadde det vært ok hvis andre gjorde det samme av hensyn til meg og de andre på toget.

Lise Christoffersen (Ap) bruker munnbind på alle kollektivreiser, uansett tid på døgnet. – Da beskytter jeg andre mot mulig smitte fra meg. Da hadde det vært ok hvis andre gjorde det samme av hensyn til meg og de andre på toget.

Privat