Hjemmekontor
Nå blir dette forbudt: Se nye regler for hjemmekontor
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
Colourbox
Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
aslak@lomedia.no
To år etter at bruken av hjemmekontor skjøt fart på grunn av koronapandemien, blir nå regjeringens nye forskrift satt ut i livet fra 1. juli. Det betyr oppdaterte regler for å ha hjemmekontor.
– En av de viktigste endringene er den tillatte arbeidstida. De samme reglene for arbeidstid vil gjelde ved hjemmekontor som ved arbeid på arbeidsplassen, sier Vigleik Mikael Aas i Arbeidstilsynets svartjeneste.
• Kan sjefen nekte deg å gå i shorts på jobben?
Forbud mellom klokka 21 og 06
Arbeidsmiljølovens vanlige regler om arbeidstid skal også gjelde for arbeidet på hjemmekontor.
Helt konkret betyr det følgende fra 1. juli:
• Det blir ikke lov å jobbe på hjemmekontor mellom klokka 21 og 06 mandag til lørdag. Det blir også forbudt med hjemmekontor på søndager.
• Arbeid mellom klokka 21 og 06 er nattarbeid og i utgangspunktet forbudt, ifølge arbeidsmiljøloven.
• Arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå skriftlig avtale om at arbeidstaker, på eget initiativ, kan jobbe mellom klokka 21 og 23 på hverdager.
• Arbeidsgiver og arbeidstakers tillitsvalgte ved virksomheter som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig fastsette et annet tidsrom for arbeid på minst åtte timer som omfatter tiden mellom klokka 00 og klokka 06.
• De fleste vil gjerne fortsette å jobbe hjemmefra, viser ny undersøkelse
Sikkerhet, helse og velferd
Lovens regler bør også gjelde for hjemmearbeid. Årsaken er at det skal tas hensyn til arbeidstakernes helse og utfordringer for å skille mellom arbeidstid og fritid, ifølge regjeringen.
– Det er viktig å huske på helsen, sikkerheten og velferd til arbeidstakerne, forklarer Aas i Arbeidstilsynet.
– Dette skal også ivaretas ved hjemmekontor. Derfor skal arbeidsgiver, så langt det er praktisk mulig, forsikre seg om at arbeidsforholdene på hjemmekontoret er fullt forsvarlige, sier han.
I den nye forskriften stilles det krav til det psykososiale arbeidsmiljøet. Det betyr følgende:
• Arbeidsgiver skal forsikre seg om at arbeidsstedet, arbeidsutstyret og innemiljøet ikke fører til uheldige fysiske belastninger.
• Arbeidsgiver skal også se til at det psykososiale arbeidsmiljøet er ivaretatt.
• Irene (51) vil klippe håret ditt via internett
Kommer neppe hjem til deg
Arbeidstilsynet kan nå føre tilsyn med den nye forskriften.
– Vi kan for eksempel kontrollere avtaler og arbeidstid for ansatte med hjemmekontor, sier han.
– Arbeidstilsynet har likevel ikke adgang til arbeidstakers hjemmearbeidsplass. Unntaket kan være at det er inngått særskilte avtale om dette, men det er ved spesielle tilfeller, føyer Aas til.
De alminnelige reglene om systematisk arbeidsmiljøarbeid gjelder også for arbeid på hjemmekontor, ifølge Aas i Arbeidstilsynet.
– Dette arbeidsmiljøarbeidet skal ta høyde for og synliggjøre at virksomheten har ansatte som utfører arbeid i sine private hjem. Hensikten er å sikre at mulige og faktiske problemer oppdages og tas hånd om i tide, forklarer Vigleik Mikael Aas.
Skriftlig avtale
Arbeidsgiver og arbeidstaker skal inngå en skriftlig avtale om hjemmekontor der forskriften gjelder.
– Avtalen skal klargjøre hva som gjelder når arbeidstaker arbeider hjemme. En hjemmekontoravtale kommer i tillegg til den ordinære arbeidsavtalen, sier Aas.
En slik avtale skal minst omfatte informasjon om følgende:
• Omfanget av hjemmearbeidet, for eksempel hvor mange dager/timer i uka
• Arbeidstiden som gjelder for hjemmearbeidet
• Hvor lenge avtalen varer, hvis den er midlertidig
• Eierskap til og drift og vedlikehold av utstyr
Ingen nye lokalavtaler
Guro Vadstein, forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag (NTL), kjenner ikke til at det er laget nye lokalavtaler i forbindelse med at stadig flere tar i bruk hjemmekontor i jobbhverdagen.
– Den nye forskriften har jo ikke løst noe særlig, og derfor ser vi i flere av tariffområdene, blant annet i staten, at det skal settes ned partssammensatte grupper for å finne ut av blant annet forsikring og dekning av utstyr, sier Vadstein.
Flere arbeidsgivere benytter seg av hjemmekontor for å løse problemet med dårlige lokaler, ifølge NTLs forbundssekretær.
– Mange arbeidsplasser er i skvis med lokaler som er for små og uegnet til konsentrasjonsarbeid, forklarer hun.
– Inntrykket mitt er at det er overraskende lite oppmerksomhet på å skape et godt, felles arbeidsmiljø og hvordan dette påvirker arbeidsresultatet på en positivt måte, sier Vadstein.
De samme utfordringene
NTLs forbundssekretær synes ikke utfordringene har blitt noe færre med den nye forskriften for hjemmekontor.
– På hjemmekontoret er man fortsatt unntatt viktige vernebestemmelser i arbeidsmiljøloven, mener hun.
– Det er fremdeles ikke kommet på plass noen gode forsikringsordninger, og det er heller ikke avklart hvem som skal ha ansvaret for utstyret som brukes i jobb, påpeker Vadstein.