JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økte utgifter

Nå bruker en typisk familie 1.100 kroner mer i måneden. Strøm og bolig kommer i tillegg

En typisk familie med foreldre og to barn – hvor én går i barnehage – har fått økte utgifter på 1.100 kroner i måneden, ifølge Sifo.

En typisk familie med foreldre og to barn – hvor én går i barnehage – har fått økte utgifter på 1.100 kroner i måneden, ifølge Sifo.

NTB / NTB

Utgiftene til en vanlig norsk familie har økt med 1.100 kroner i måneden siden februar, ifølge forbruksforskerne i Sifo.

2022092309142820220923093545

Det er kostnader til mat og drikke, andre dagligvarer og bilhold som har økt mest på det siste halvåret. Samtidig har prisen på barnehage gått ned.

– For en eksempelfamilie med to voksne og to barn, hvor ett av barna går i barnehage, innebærer denne justeringen en økning i månedlige kostnader på i overkant av 1.100 kroner, sier forsker og prosjektleder Marthe Hårvik Austgulen ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Din nye dusjkalkulator: Sjekk hvor mye en dusj egentlig koster

Sifos referansebudsjett og tilhørende kalkulator er oppdatert med nye tall fra august 2022. Det er første gang siden 1990-tallet at det er hentet inn nye priser to ganger i året.

Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Utgifter til bolig og strøm holdes utenom.

– Ikke skru ned varmen før du har snakket med dine ansatte

Normalt oppdateres tallene én gang i året – i februar. Men ettersom vi i 2022 har opplevd betydelig høyere prisvekst enn tidligere år, er referansebudsjettet nå oppdatert. Det tar utgangspunkt i konsumprisindeksen, men det er også samlet inn oppdaterte priser på enkelte forbruksområder.

Referansebudsjettet har blitt årlig oppdatert siden 1987. Det brukes av det offentlige, banker og privatpersoner. Blant annet brukes det for å fastsette barnebidrag og som bakgrunn for å innvilge lån. Mange bruker det også som utgangspunkt for å sette opp sitt eget budsjett.

Podkast-episode: Håvard Vedvik og kona tjener til sammen 1.2 millioner kroner, men er likevel bekymret for om familien vil ha råd til å betale strømregninga. Hør hele episoden

økende priser podkast

(©NTB)

anne.marjatta.goystdal@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy