Nå er Ap-nestleder Bjørnar Skjæran forbannet. Her ser du hvorfor
Jan-Erik Østlie
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran irriterer seg over utenlandskabel-kjøret mot Arbeiderpartiet. Han mener venstresiden feilinformerer.
helge@lomedia.no
– Hadde det ikke vært for Ap, ville NorthConnect fått konsesjon. Det mener nestleder Bjørn Skjæran.
– Senterpartiet, SV og Rødt har ikke gjort annet enn å kritisere oss siden 2018. Samtidig har de selv ikke gjort noe annet enn å protestere mot at kablene skal få konsesjon. Vi har blokkert for konsesjon, sier Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet og medlem i Fagforbundet.
• Arbeiderpartiets nestleder ble medlem i Fagforbundet da han var ordfører
Det har vært høy temperatur rundt konsesjonsbehandlingen av utenlandskabelen NorthConnect. Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er forbannet.
De som ville nekte NorthConnect konsesjon føler seg provosert etter at Skjæran postet et leserbrev i en rekke aviser.
– Jeg reagerer på at de som skal være våre samarbeidspartnere i politikken bruker så mye energi på å fortelle en historie om Arbeiderpartiet som ikke stemmer. Det er vi som har sikret at regjeringen ikke har gitt konsesjon til NorthConnect, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til FriFagbvegelse.
– Det er Arbeiderpartiet som er helten i fortellingen om NorthConnect. Vi har alene stoppet det omsøkte prosjektet for godt, og tvunget gjennom en endring av energiloven som utelukker private kabler i framtida. Begge deler er viktig for industrien. Hadde vi gjort som Sp, SV og Rødt, og nøye oss med å protestere, kunne prosjektet fått konsesjon for lengst. Ingenting ville hindret regjeringen å gi konsesjon hver eneste dag gjennom det siste året. Og energiloven hadde garantert ikke blitt endret, legger han til.
Han er helt sikker på at et lovvedtak står mye sterkere enn et anmodningsvedtak.
Inngikk forlik
SV, Rødt og Senterpartiet raser altså mot Arbeiderpartiet fordi partiet ikke sa endelig nei til konsesjon for utenlandskabelen NorthConnect. Uten Frp på laget sitt ville regjeringen lidd nederlag da flere representantforslag om å stanse NorthConnect-kabelen, ble behandlet i Stortinget i slutten av april.
Vedtaket i Stortinget betyr at det ikke skal bygges nye kabler som «bidrar til å svekke konkurransesituasjonen for norsk industri eller som bidrar til høyere priser i Norge».
Aps energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, mener vedtaket går lenger enn bare å si nei til NorthConnect.
– Det er ikke rom for noen framtidige prosjekter som ikke eies av Statnett. Vi vil heller ikke støtte kabler eid av Statnett hvis de bidrar til å svekke konkurransesituasjonen for norsk industri, påpekte Espen Barth Eide da saken ble behandlet i Stortinget.
Bjørnar Skjæran synes det er trist at fokuset ikke heller rettes mot å bytte ut en regjering som tar Norge i feil retning.
– Vi har jo felles interesser i saken om NorthConnect, og et rødgrønt flertall i neste periode er den eneste reelle garantien mot at den bygges. Hva er poenget med å fortelle en historie om Arbeiderpartiet som ikke er sann og som ikke holder vann, spør Skjæran.
– Men dere kunne sagt nei nå og vært ferdig med bråket?
– Vi forholder oss til avtalen vi inngikk i 2018, som sikret gjennomslag. Hadde vi signalisert at vi skulle bryte avtalen, og stemme sammen med de andre partiene, ville vi satt hele avtalen i spill. Vi er seriøse avtalepartnere, og fikk en avtale som sikret to ting: Ikke konsesjon til NorthConnect, og endring av energiloven, sier Skjæran.
– Nå kan du beskyldes for å skape et enda dårligere rødgrønt klima?
– Ja, jeg ser den. Men fortellingen om Ap og NorthConnect holder ikke vann. Vi har lært at man skal vende det andre kinnet til, særlig når man er storebror. Men Arbeiderpartiet har ikke tre kinn. Et sted går grensen for at man må si fra, sier Bjørnar Skjæran.
Ber om fred
Nå ber han venstresiden og NorthConnect-motstanderne om å slutte med feilinformasjonen om Aps holdning til utenlandskabelen.
– Hadde vi nøyd oss med å protestere, hadde høyreregjeringen, med energiloven i hånda, stått fritt til å gi NorthConnect konsesjon. Det tok vi ikke sjansen på. Vi gikk derfor i forhandlinger med regjeringen våren 2018 og fikk på plass en særdeles viktig avtale, mener Skjæran.
Kompromisset han viser til, ble inngått mellom Arbeiderpartiet og de daværende regjeringspartiene Frp, Høyre, Venstre, samt MDG. Betingelsen var at regjeringen snarest skulle komme tilbake til Stortinget med lovforslag om gjeninnføring av Statnetts monopol på utenlandsnett. Slik at bare Statnett skal eie og drifte eksisterende utenlandskabler.
– Mye kan sies om prosessen, og våre venner på venstresiden påsto at avtalen ikke var verdt papiret den var skrevet på. Men resultatet står i gullskrift. Arbeiderpartiet fikk inn i avtalen formuleringer som bandt regjeringen og hindret konsesjon, sier Bjørnar Skjæran.
– I stedet for å takke oss for godt politisk håndverk og innrømme mangel på eget alternativ, prøver noen likevel å drive en trist form for valgkamp ved å så tvil. Jeg tør minne om at det eneste som kan aktualisere bygging av kabelen i neste periode er at regjeringspartiene og Frp får flertall igjen. Da gjør de egentlig som de vil - uavhengig av anmodningsvedtak eller lovvedtak i år, mener Skjæran.
Svar på tiltale
Men Skjæran og Arbeiderpartiet får ikke noe takk fra Sigbjørn Gjelsvik og Senterpartiet. Han skyter tilbake:
– Jeg synes Skjæran drar ganske voldsomt til mot oss, som har stått tydelig mot North Connect hele vegen. Hvis Ap hadde stemt sammen med oss hadde vi fått et tydelig vedtak mot at NorthConnect skal få konsesjon. Og for at planleggingen av den skal stoppes, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.
– Olje- og energiministeren sa tydelig i debatten om NorthConnect at det som Skjæran bruker som argumentasjon, ikke har betydning. Energiloven gis ikke tilbakevirkende kraft. Man har derfor ikke stoppet kabelen for godt, hevder Gjelsvik.
– NorthConnect er bare satt på pause. Men hvis Ap hadde stemt sammen med oss, Frp, SV, og Rødt, hadde vi sikret forslaget om å stoppe
– Det er ikke vi som driver med feil historiefortelling. Det er Skjæran selv. Nå har regjeringen full rett til å si ja til konsesjon ved en senere anledning, sier Sigbjørn Gjelsvik.