JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Var møteplass for gjenger

Nå er ikke biblioteket lenger preget av slagsmål, utagerende oppførsel, dop og redde ansatte

IKKE BARE ET BIBLIOTEK: Henok Ephren og Dahir Mohamed Dahir var ikke blant bråkmakerne, men har likevel fått god hjelp av miljøarbeider Espen Halvorsen. Norske kultur, cv-skriving og støtte til jobbintervju har de funnet her.

IKKE BARE ET BIBLIOTEK: Henok Ephren og Dahir Mohamed Dahir var ikke blant bråkmakerne, men har likevel fått god hjelp av miljøarbeider Espen Halvorsen. Norske kultur, cv-skriving og støtte til jobbintervju har de funnet her.

Kjell Inge Søreide

Slagsmål og dop var skremmende elementer i arbeidshverdagen på biblioteket i Kristiansand. Så tok de et grep som endret livet for flere unge mennesker i byen.

2022030910135520220309101343

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Biblioteket i Kristiansand var en møteplass for gjenger som gjorde dumme ting. Jeg holdt meg unna dem og gikk min egen vei, sier Henok Ephren.

Ephren har brukt biblioteket siden han var liten. Han var ikke alene om å merke at biblioteket ikke alltid har vært like hyggelig. Selv om de aller fleste ungdommene oppførte seg bra, var biblioteket preget av slagsmål, utagerende oppførsel, dop og redde ansatte.

Derfor tok kommunen grep. Politikerne så behovet for en voksenperson med et ekstra øye på den økende mengden innvandrerungdom som strømmet til biblioteket.

{u1}

Ikke bare et bibliotek

Henok Ephren og Dahir Mohamed Dahir var ikke blant bråkmakerne, men har hatt god nytte av miljøarbeider Espen Halvorsen likevel.

– Dette er ikke bare et bibliotek. Espen har lært meg hvordan det er i Norge, sier Dahir.

Han forteller at han har fått hjelp til alt fra å lære norsk til å skrive CV og til å bli motivert til å ta fagbrev i IKT. Espen har også holdt prøve-intervju før Dahirs sitt første jobbintervju.

– Jeg havnet i problemer, hadde stor gjeld og visste ikke hvordan jeg skulle håndtere et budsjett. Espen hjalp meg til å finne ut av ting. Han er den beste norske personen jeg har møtt i mitt liv. Nå er jeg IKT-lærling og skal ta påbygg. Drømmejobben er å bli dataingeniør.

Dette er Årets folkebibliotek 2021

Henok Ephren startet å bruke biblioteket allerede på barneskolen. I dag jobber han på butikk og på et byggeprosjekt, men kommer ofte innom etter en lang arbeidsdag. I dag møter han Dahir, og Chelsea møter Real Madrid på spillskjermen. Ephren forteller at han og Dahir ofte henter ungdom fra alle miljøer til fotballturneringer som begynner ute på fotballbaner og avsluttes inne på biblioteket.

– Min nærmeste var Espen. Han hjalp meg når jeg skulle søke jobb, printet ut CV gratis. Han er alltid her og han støtter meg. De er litt strengere i andre etasje og jeg føler meg litt «rejecta», men Espen er et godt forbilde. Sammen når vi lengst, sier Ephren.

UNNGÅ KJEFTING: Miljøarbeider Espen Halvorsens beste anbefaling til dem som opplever utfordrende situasjoner på jobb, er tenke over hvorfor mennesker gjør det de gjør og prøve å møte mennesker ut fra forutsetningene deres..

UNNGÅ KJEFTING: Miljøarbeider Espen Halvorsens beste anbefaling til dem som opplever utfordrende situasjoner på jobb, er tenke over hvorfor mennesker gjør det de gjør og prøve å møte mennesker ut fra forutsetningene deres..

Kjell Inge Søreide

– Biblioteket er for alle

– Da jeg kom hit, møtte jeg på en gjeng med drittunger som ikke oppførte seg. En gjeng med unge gutter som vanket i et kvinnedominert yrke, sier miljøarbeider Espen Halvorsen.

Han har jobbet på biblioteket i ti år. Primært med å bidra til et godt arbeidsmiljø og å sørge for ungdommene som besøker biblioteket skal føle seg trygge.

– Vi vet ikke noe om bakgrunnen deres og hva de har rømt fra. Derfor skal dette være et trygt fristed. Mange er her fordi de trenger en friplass utenfor skole og hjem. Mange har ikke så mange venner, sier Halvorsen.

På biblioteket er de velkomne.

– Biblioteket er for alle, uansett miljø, bakgrunn og farge. Respekterer de som kommer hit stedet, respekterer jeg dem.

Selv er han født i Elfenbenskysten og oppvokst i Mali i Vest-Afrika. En oppvekst han mener har gitt ham forståelse for kulturen i afrikanske og muslimske land, og følgelig også noe av hva unge flyktninger sliter med.

– Jeg tror jeg kan relatere meg til ungdommene i denne jobben. Det er viktig å ikke generalisere, men det er ingen hemmelighet at fellesnevneren for en del av utfordringene her er innvandrer-ungdommene. De har vokst opp med et annet kvinnesyn enn de ansatte her. Jeg kan ha en forståelse for deres reaksjoner, samtidig som jeg på ingen måte forsvarer det. Mange har med seg mye fint vi kan lære av.

Noen av ungdommene er bare i byen i ett år, andre har han fulgt til langt opp i tenårene. Halvorsen forteller om en ung og utagerende ungdom. De ansatte på biblioteket oppfattet han som truende og ville hive ham ut.

– Han hadde rømt fra et liv som barnesoldat og fra voksne folk som i sin tid ruset ham for at han skulle krige. Vi tenker ofte ikke over forutsetningene til dem som utagerer. Han kom inn på et rusavvenningsprogram og nå går det bra med ham.

{s1}

Beroligende bamseklem

Plasstillitsvalgt Adnan Agic, som hadde jobbet et år på biblioteket før Halvorsen startet, bekrefter at det var mye uro.

DE FLESTE OPPFØRER SEG: Plasstillitsvalgt Adnan Agic forteller at med en miljøarbeider på plass i biblioteket, er kontakten med ungdommene god og arbeidsmiljøet trygt.

DE FLESTE OPPFØRER SEG: Plasstillitsvalgt Adnan Agic forteller at med en miljøarbeider på plass i biblioteket, er kontakten med ungdommene god og arbeidsmiljøet trygt.

Kjell Inge Søreide

– Det tok ikke lang tid etter at vi fikk en miljøarbeider på plass, før det ble bedring. Espen har gode kontakter og han er flink til å komme i kontakt med ungdommene. Han er ofte ute i biblioteket sammen med ansatte og det føles trygt med ham på jobb. Det er en fordel at Espen jobber en del om kvelden og kan ta den vanskelige praten.

Heldigvis, som Agic understreker, oppfører det store flertallet seg bra.

Miljøarbeider Halvorsens beste anbefaling til dem som opplever utfordrende situasjoner på jobb, er tenke over hvorfor mennesker gjør det de gjør. Som eksempel: En noe beruset mann som åpenbart ikke hadde det greit, fikk en stor bamseklem istedenfor kjeft. I retur fikk Halvorsen en stor takk for at han ikke hadde ringt politiet.

– For det er problematisk at politiet ringes til så ofte. Dagene til en del av dem som er her, er preget av mye motstand og politi. Er de tilsnakkende, kan jeg snakke dem ut.

Masteroppgave: Sex, dop og berserkergang på biblioteket

Anne Clementz og Cecilie Røe har skrevet masteroppgaven «Der ingen ville se, at så mye kunne skje» hvor de ser på hvordan konfliktsituasjoner og uønsket adferd fra brukere påvirker arbeidsmiljøet i folkebibliotek.

I oppgaven kommer det fram at ansatte ved bibliotek opplever alt fra salg av narkotika, overdoser og brukere som har sex mellom bokhyllene til møbler som har flydd veggimellom og barn og unge som går berserk fordi det ikke går som de vil med dataspillingen.

Det er fire områder som går ut over de ansattes arbeidsmiljø og mest vanlig er skrankebråk, spesielt hendelser rundt gebyr. Barn og ungdom påvirker også arbeidsmiljøet fordi de til tider bråker så mye at de ansatte må be dem roe seg. Skjer dette ofte kan ansatte bli slitne og til slutt ønske å bytte avdeling. Brukere som er psykisk syke og/eller påvirket av rus står gjerne for mer uforutsette og drastiske hendelser, som får alvorligere konsekvenser og derfor i større grad går ut over de ansattes trygghet.

Bibliotekene som ligger sentralt til, som det sentralt plasserte biblioteket i Kristiansand, er mer utsatt for konflikter enn bibliotekene som ligger utenfor sentrum, for med bedre tilgjengelighet vil også antall besøkende øke. Det virker ellers ikke som bibliotekets størrelse har noe å si for uønsket adferd.

Vi tenker ofte ikke over forutsetningene til dem som utagerer

Espen Halvorsen, miljøarbeider

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy