Nå får Fagforbundet enda en yrkesgruppe i rekkene

Colourbox.com

Optikere som ønsker å være organisert i LO, skal organiseres gjennom Fagforbundet.

2017110112230020171102134934

per.flakstad@fagbladet.no

– Det er gledelig å kunne ønske en ny yrkesgruppe velkommen inn i forbundet, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.

Autorisert helsepersonell

Optikere er autorisert helsepersonell, og ifølge Larsen er det viktig å verve medlemmer innenfor denne yrkesgruppen. Hvis antallet fagforbundsorganiserte blir høyt, vil det være et grunnlag for å oppnå en framtidig god tariffavtale for optikere, mener han.

Optiker er en beskyttet tittel, og oppnås etter å ha tatt en bachelorgrad på Høgskolen i Sørøst-Norge. Deretter må de ferdigutdannede optikerne søke om autorisasjon fra Helsedirektoratet.

Disse kan få doblet lønna etter tariffavtale

1500 optikere

Norges Optikerforbund har ca. 1200 hovedmedlemmer, og ifølge styreleder Sigrid Midtbø Storkås finnes det ca. 1500 yrkesaktive optikere i Norge. De fleste av dem jobber i privat sektor, enten som butikkansatte eller som selvstendige. I tillegg jobber mange optikere på øyeavdelinger på sykehus og hjelpemiddelsentraler for synshemmede.

Ifølge SSB lå gjennomsnittlønnen i 2016 på 500.400 kroner.

– Vi har ingen formell samarbeidsavtale med Fagforbundet. Norges Optikerforbund har mange samarbeidspartnere, og vi ser for oss at vi i noen fagpolitiske saker kan ha nytte av samarbeid også med Fagforbundet. sier Midtbø Storkås.

– Vi er en ren faginteresseorganisasjon. Vi jobber med å utvikle optikers rolle i takt med samfunnsbehovet. Det er opp til hvert enkelt medlem hos oss om de ønsker å melde seg inn i en ren fagforening i tillegg, fortsetter hun.

Sigrid Midtbø Storkås ser også fram til at Norges Optikerforbund og Fagforbundet i framtida kan samarbeide om å løfte fram enkeltsaker som er viktig for begge organisasjonene.

LO-organisering viktig

Den andre LO-organisasjonen som kunne være aktuell var Handel og Kontor, HK. I et møte mellom HK og Fagforbundet er de blitt enige om det er Fagforbundet skal ha retten til å organisere optikerne.

Begge organisasjonene mener det viktigste er at denne yrkesgruppa kommer inn i LO.

Optikere er autorisert helsepersonell, som Fagforbundet har organisasjonsretten til i dag. Det er også Fagforbundet som har best mulighet til å gi optikerne et yrkesfaglig tilbud.

Handel og kontor skal fortsatt organisere de øvrige butikkansatte i optikerkjedene.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy