Lønnsoppgjøret i Posten
Nå forhandles det om lønna for postansatte. Posten viser god lønnsevne, mener Fagforbundet
STARTET ONSDAG: Leder Gerd Øiahals (t.v.) i Fagforbundet Post og finans overleverte onsdag morgen kravene til Nina Yttervik som ledet Posten Norges forhandlingsdelegasjon 2. september. I tillegg ser vi Egil Linge Anderssen og Marie-Therese Hammersborg. Fra FPf ser vi også Jacqueline Hopkinson og nestleder Hans Fredrik Danielsen (delvis skjult).
Alf Ragnar Olsen
Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans sier årets oppgjør fikk en uvanlig inngang og forventningene ble snudd på hodet. – Gode halvårstall viser lønnsevne her og nå, sier Øiahals.
alf@lomedia.no
Onsdag morgen startet B-delsforhandlingene i Posten. Posten Norges forhandlingsdelegasjon ble ledet av konserndirektør HR, Nina Yttervik. Da hun fikk kravene overlevert, holdt hun kortene tett til brystet.
– Vil seniordagene bli et tema, eller er halvårstallene så gode at dere lar det vente til neste korsvei? spurte undertegnede.
– Her og nå vil jeg ikke si noe. Kommentarene får vi ta etterpå, sa Yttervik.
Ett døgn senere, torsdag morgen - kunne leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans opplyse at forhandlingene fortsatt pågår.
– Vi er nok ikke i mål ennå, sier Øiahals i en kort kommentar til Posthornet.
• Fortviler over at pensjonistene nok en gang mister kjøpekraft
Snudd på hodet
Foran den opprinnelige datoen for årets lønnsforhandlinger hadde Fagforbundet Post og finans kartlagt medlemmenes forventninger og ønsker i en medlemsundersøkelse.
Leder Gerd Øiahals sa i forkant av forhandlingene at kartleggingen avdekket klare forventninger til årets oppgjør.
– Svarene pekte i én retning. Medlemmene var mest opptatt av penger – de ønsket seg et skikkelig kronetillegg, rett og slett. Medlemmene var også krystallklare på at seniordagene er svært verdifulle for dem, sier Øiahals.
Hun legger til at kartleggingen ble gjennomført før koronapandemien brøt ut, noe som forandret alt - i samfunnet generelt.
For selv om Postens halvårstall viser at virksomheten har klart seg godt gjennom pandemien, så skal frontfagsmodellen følges lojalt. Her ble som kjent rammen på 1,7 prosent.
• Bussjåfører henger etter på lønna – sjefene får store tillegg
Handlingsrom og penger
Øiahals sier man derfor på forhånd kunne slå fast at 2020-oppgjøret ikke ville bli noen lønnsfest, men understreket at det fortsatt er handlingsrom i forhandlingene ute i virksomhetene.
– Med en ramme på 1,7 prosent, glidning på 0,1 prosent og et overheng på 0,8 prosent var det likevel penger å hente. Innenfor rammen kan 0,8 prosent hentes ut lokalt. Arbeidsgiver har over tid signalisert at de ønsker kutt i ordningen med seniordager. Skulle vi gi fra oss noe her, må det kompenseres skikkelig. Det ville i så fall bety at vi ville hente ut mer enn det som ligger i rammen, påpekte Øiahals.
Forhandlingene i de ulike datterselskapene vil pågå et stykke ut i september og oktober, opplyser hun videre.
– I Bring Warehousing går forhandlingene eksempelvis den 14. september, og i finans vil selve forhandlingene skje i oktober. Så det vil gå noe tid før alle resultatene foreligger.
Medlemmene avgjør
Forhandlingene er preget av unntakstilstanden pandemien har skapt på så mange plan.
– Forhandlingsdelegasjonen vår var mindre enn vanlig, på grunn av smittevernhensyn. Vi stilte med fire personer, og det var i første runde avsatt to dager.
Deretter fortsetter vi med datterselskapene. Øiahals minner om at det avslutningsvis avholdes uravstemning over resultatet.
– Oppgjøret er jo ikke avsluttet før medlemmene har sagt sitt i uravstemningen. Dette er en viktig mekanisme og rettighet. Her vil jeg oppfordre hver og en til å bruke sin stemmerett, sier Øiahals.