JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå forsvinner au pair-ordningen – og Fagforbundet jubler

FORNØYD: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

FORNØYD: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Torgny Hasås

En lang kamp for å fjerne en omstridt ordning er kronet med seier for Fagforbundet. - Vi er veldig glade, sier forbundsleder Mette Nord.

2024021514005120240216102245

redaksjonen@fagbladet.no

– Fagforbundets erfaring fra å ha drevet Au pair-senteret og bistått mange au pairer opp gjennom årene er at ordningen ble kun en utnyttelse av billig arbeidskraft og har utspilt sin rolle. Vi er derfor veldig glad for at regjeringa nå avvikler au pair-ordninga, sier leder i Fagforbundet Mette Nord til Fagbladet via e-post.

Nord er meget fornøyd over at stortingsflertallet nå har sørget for at au pair-ordningen, som Ap-stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen uttaler til TV2, «fjernes med umiddelbar virkning».

Au pairer som allerede har kontrakt i Norge, får en frist på to år til å avslutte forholdet og reise hjem, ifølge kanalen.

LES OGSÅ: Ana (31) kom til Norge som overarbeidet au pair. Så lærte hun alt om fagforeninger

I mars i fjor ble et forslag om å skrote ordningen sendt på høring. Regjeringen har nå altså konkludert med at det ikke lenger skal bli mulig å søke opphold som au pair i Norge.

– Den tiden der au pair-ordningen reelt sett var en kulturutvekslingsordning, er forbi. Vi må tørre å kalle ordningen det den er: Underbetalt arbeidskraft, sier Kjølmoen, som er fagligpolitisk ansvarlig for Arbeiderpartiet.

Au pair-ordningen blir avskaffet: – Vestkantslaveriet skal nå avvikles

Han sier i en pressemelding at regjeringen vil ha et arbeidsliv med skikkelige arbeidsforhold, også når arbeidet skjer i hjemmet.

LO-nestleder Sissel Skoghaug støtter ikke uventet avgjørelsen.

– Mennesker som er i jobb, skal ha riktig lønn og gode arbeidsvilkår. Det har ikke vært tilfelle i au pair-ordningen. Skal man ansette noen til å jobbe hjemme hos en, må man betale skikkelig lønn, sier Skoghaug.

Hun viser også til flere tilfeller der au pairen er blitt utnyttet.

I april i fjor var det 1100 personer med gyldig au pair-tillatelse i Norge. 85 prosent av dem kom fra Filippinene. Au pairer får betalt snaut 6000 kroner i måneden i tillegg til kost og losji.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy