JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnsdagen:

Nå jobber kvinner i prinsippet gratis ut året

Illustrasjonsfoto: Noen av årsakene til at kvinner fremdeles tjener mindre enn menn er at flertallet jobber i offentlig sektor, og at kvinnedominerte yrker ofte har lavere lønn.

Illustrasjonsfoto: Noen av årsakene til at kvinner fremdeles tjener mindre enn menn er at flertallet jobber i offentlig sektor, og at kvinnedominerte yrker ofte har lavere lønn.

Håvard Sæbø

Kvinner tjener 87,6 prosent av det menn gjør.

2020111611360420201117101001

idun.teeuwen@fagbladet.no

Det er nesten like mange kvinner i arbeidsmarkedet som menn. Likevel tjener kvinner i gjennomsnitt 87,6 prosent av det menn gjør, ifølge SSB.

Det norske arbeidsmarkedet er kjønnsdelt når det gjelder hvilke sektorer og næringer menn og kvinner jobber i, og hvilke yrker de har. Dette har mye å si for hvorfor kvinner fremdeles tjener mindre enn menn.

– Likelønn er en viktig sak for Fagforbundet, å markere denne dagen er et symbol, men det er det daglige arbeidet som er viktig, skriver Fagforbundets leder Mette Nord til Fagbladet i en e-post.

I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Menn dominerer privat sektor

Over 70 prosent av sysselsatte kvinner jobber i offentlig sektor. Dette er en stor kontrast, ettersom kun 30 prosent av sysselsatte menn jobber i offentlig sektor. Dette betyr at menn i stor grad dominerer privat sektor, og dette er en statistikk som har vært lite endret de siste ti årene.

Sveitsiske kvinner streiker for likelønn

Kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor er også systematisk lavere lønnet enn mannsdominerte yrkesgrupper i privat sektor, ifølge Unio. Dette er på tross av at flere av disse yrkene krever samme utdanningsnivå.

Dobbelt så mange menn tjener over 50.000

Statistikk fra SSB viser at omtrent dobbelt så mange menn enn kvinner har yrker med median månedslønn over 50.000 kroner. Her finner vi yrkesgrupper som administrerende direktører, andre administrative ledere, ingeniører, systemanalytikere/-arkitekter og sivilingeniører.

Ser vi derimot på yrker med median månedslønn under 35.000 kroner, er om lag 34 prosent av alle kvinnelige arbeidsforhold her mot om lag 19 prosent av alle mannlige arbeidsforhold. Dette er blant annet yrkesgrupper som butikkmedarbeidere, barnehage- og skolefritidsassistenter, pleiemedarbeidere og renholdere.

Dette er snittlønna i 350 yrker

– Fremdeles store forskjeller

Anne Green Nilsen, medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg, forteller Fagbladet at Norge har et svært kjønnsdelt arbeidsmarked, og at det har vært vanskelig å jevne ut kjønnsforskjellene i de ulike yrkene.

– Den myke sektoren og den harde sektoren er ikke likelønna. Det er fremdeles store forskjeller der. Når vi klarer å oppnå likeverd mellom disse, vil likelønna komme på plass. Det handler også om hvem vi velger som ledere. Jeg tror det handler om å jobbe på mange måter, mellom partene og arbeidsplassene, sånn at blant annet kvinner kan få den støtten til å bli ledere, sier Nilsen.

Anne Green Nilsen, medlem i arbeidsutvalget forteller at det fremdeles gjenstår mye arbeid for å oppnå likelønn mellom kvinner og menn.

Anne Green Nilsen, medlem i arbeidsutvalget forteller at det fremdeles gjenstår mye arbeid for å oppnå likelønn mellom kvinner og menn.

Birgit Dannenberg / Fagforbundet

Del av kulturen

Hun synes at kvinner og menn ikke skal klandres for yrkesvalget sitt, men at flere burde frigjøre seg fra samfunnets kjønnsroller og deler av arbeidskulturen i Norge.

– Jeg tror folk må inspireres til å gjøre noe annet enn det de tror blir forventet. Jeg tror det handler om likestilling i kulturen vår. Uten at man kanskje vet det skyver man jenter i en retning og gutter i en annen fra de er små. Vi har nok ikke den likestillingen vi tror vi har, sier hun.

Dette forteller hun er spesielt viktig for at kjønnsbalansen i yrker som er typisk mannsdominert og kvinnedominert, skal jevnes ut.

– Jeg var helt overbevist at jeg kunne motvirke dette sterkt fra småbarnsalderen på mine egne barn, men jeg tror det er så nedfelt i oss, at vi virkelig må være bevisst på det. Vi har mye dypere kjønnsmønster enn det vi er klar over, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy