JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arthur Svenssons internasjonale pris

Nå kan du nominere din fagforenings-helt

International Domestic Workers Federation (IDWF) ble tildelt årets Arthur Svensson-pris. Lita Anggraini fra Indonesia og Shirley Pryce fra Jamaica var i Oslo i juni for å ta imot prisen.

International Domestic Workers Federation (IDWF) ble tildelt årets Arthur Svensson-pris. Lita Anggraini fra Indonesia og Shirley Pryce fra Jamaica var i Oslo i juni for å ta imot prisen.

Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

«Fagbevegelsens nobelpris», Svenssonprisen, skal deles ut for 14. gang. Alle fagforeninger, ansatte og tillitsvalgte i norsk og internasjonal fagbevegelse har forslagsrett.

2023101109581320231011095812

tonje@lomedia.no

Siden 2010 har Arthur Svenssons internasjonale pris blitt delt ut. Prisen er etablert for å hedre dem som står på for å fremme fagorganisering og faglige rettigheter verden over.

Nå er nominasjonen av prisen åpnet.

– Situasjonen for faglige rettigheter i verden har blitt forverret de siste årene. Da er det desto viktigere å få de som sloss for faglige rettigheter og fagorganisering, fram i lyset, sier Espen Løken i Industri Energi, som er ansvarlig for å følge opp prisen.

Her kan du nominere din favoritt!

Fristen for å sende inn nominasjoner er satt til 1. januar 2024.

{f1}

Oppfordrer klubber og tillitsvalgte

Kriteriene for vinneren er at det må være en person eller organisasjon som «i særlig grad har virket for å fremme faglige rettigheter og/eller styrke fagorganisering i verden».

Alle fagforeninger, ansatte og tillitsvalgte i norsk og internasjonal fagbevegelse har forslagsrett.

Det samme gjelder tidligere prisvinnere og styremedlemmer i organisasjoner som har mottatt prisen. En komité fra norsk og internasjonal fagbevegelse velger til slutt hvem som skal motta prisen.

– Vi ønsker så mange nominerte som mulig for å få en bred liste med kandidater fra hele verden, sier Løken.

Alle forslag bør inneholde den nominertes bakgrunn og hvorfor de bør få prisen, skriver Industri Energi.

{f2}

Hushjelpene vant

I år gikk Svenssonprisen til fagforeningen International Domestic Workers Federation (IDWF) og deres generalsekretær Elizabeth Tang, som har kjempet for bedre vilkår og anerkjennelse for de som jobber i andres hjem.

Tang kunne ikke motta prisen i Oslo i vår fordi hun var fratatt pass og nektet utreise fra Hongkong av myndighetene.

Fagforeningsleder Lita Anggraini fra Indonesia og hushjelper Shirley Pryce fra Jamaica mottok derfor den gjeve prisen på vegne av IDWF og generalsekretær Tang.

– Det er vår tur nå. Vi har jobbet hardt og lenge og under prisutdelingen skal jeg stolt representere Elisabeth Tang fra Hongkong, som har viet hele sitt liv for å styrke rettighetene til kvinner og menn som er ansatt i private hjem. Ingen fortjener denne prisen mer enn henne, sa Lita Anggraini til FriFagbevegelse under sitt norgesbesøk.

Arthur Svensson-prisen

Den årlige Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter er en pris som er opprettet av LO-forbundet Industri Energi.

Siden 2010 har Arthur Svensson-prisen gått til personer og organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å fremme fagorganisering og faglige rettigheter i verden.

Prisen er på 500.000 norske kroner. Halvparten går direkte til prisvinner og et tilsvarende beløp settes av til oppfølgingsarbeid knyttet til prisvinneren eller nærliggende prosjekter. 

Kilde: Svenssonstiftelsen

Tidligere prisvinnere

2022: Det liberiske fagforbundet for helsearbeidere NAHWUL (National Health Workers Union of Liberia) og dets leder, George Poe Williams. De fikk prisen for sin kamp for grunnleggende arbeidstakerrettigheter for en arbeidstakergruppe som har vært særlig utsatt under de alvorlige pandemiene som har rammet Liberia de siste årene.
Les mer: Shirley og Lita skal ta imot Arthur Svensson-prisen:– Vi er så stolte

2021: Den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, representert ved hovedorganisasjonen BKDP og medlemsforbund. Fikk prisen for sin fryktløse kamp for demokrati og grunnleggende fagforeningsrettigheter i Europas siste diktatur, Hviterussland.

Les mer: Fagbevegelsen i Europas siste diktatur får Svenssonprisen: – Utsatt for heksejakt

2020: Chiles første kvinnelige LO-leder, Bárbara Figueroa Sandoval, fikk prisen for sin harde kamp for arbeidstakere i Chile. Den internasjonale faglige samorganisasjonen International Trade Union Confederation (ITUC) roser Sandoval for å ha gjort det chilenske LO til en mer åpen organisasjon og får å stå opp for arbeidstakerrettigheter under vanskelige forhold.
Les mer: Chiles LO-leder får Svenssonprisen 2020

2019: Den filippinske fagforeningsaktivisten France Castro fikk prisen for sin mangeårige kamp for å organisere lærere og for å slåss for grunnleggende arbeidstakerrettigheter på Filippinene.
Les mer: – De anklager oss for å være terrorister

2018: Den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, representert ved Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov, fikk prisen for sitt årelange engasjement for arbeidstakeres rettigheter i et svært undertrykkende regime.
Les mer: Norsk pris til fengslede fagforeningsfolk i Kasakhstan

2017: Prisen gikk i 2017 til den sørafrikanske fagforeningen CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). CSAAWU vant prisen for sin ustoppelige kamp for anstendige arbeidsvilkår for en særdeles utsatt gruppe i arbeidslivet og for sin evne til omfattende grasrotorganisering på tross av meget knappe ressurser.
Les mer: Arthur Svensson-prisen til gårdsarbeiderne i Sør-Afrika

2016: LabourStart, et uavhengig nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen, fikk prisen for deres mange bidrag til promoteringen av arbeidstakeres rettigheter i hele verden.
Les mer: LabourStart får Arthur Svensson-prisen

2015: Lærerfagforeningen i Bahrain (BTA) og lederne Mahdi Abu Dheeb og Jalila al-Salman fikk prisen for deres kamp for grunnleggende fagforeningsrettigheter i et svært undertrykkende regime.
Les mer: En manglet da Arthur Svensson-prisen ble utdelt

2014: Napoléon Gómez Urrutia, generalsekretær i Los Mineros, metall- og gruvefagforeningen i Mexico (SNTMMSRM), fikk Svenssonprisen for kampen for frie og demokratiske fagforeninger og for anstendige lønninger og trygge arbeidsforhold.
Les mer: Svensson-prisen til mexicaner

2013: Valentin Urusov ble prisvinner for sin kamp for faglige rettigheter og organisasjonsfrihet i Russland. Urusov ledet fagforeningen Profsvoboda ved Alrosa, verdens nest største diamantgruveselskap. Han har sittet flere år i fengsel etter å ha ledet en streik mot farlige arbeidsforhold og dårlig lønn i diamantindustrien.
Les mer: Arthur Svenssons pris til Valentin Urusov

2012: Det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Kambodsja Apparel Workers Democratic Union (C. CAWDU) ble tildelt prisen for deres kamp for å forbedre arbeidsforhold og arbeidsbetingelser i klesindustrien gjennom massemobilisering og grasrotarbeid.
Les mer: Svenssonprisen til tekstilarbeidere

2011: Shaher Sae'd mottok Arthur Svensson Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter for sitt arbeid for palestinsk fagbevegelse og for palestinske arbeideres rettigheter, sitt pågangsmot og for å stå i denne kampen under særdeles vanskelig politiske forhold.
Les mer: Palestiner får Arthur Svensson-prisen

2010: Den aller første Arthur Svensson-prisen ble delt ut i 2010 til Wellington Chibebe for hans uredde engasjement for faglige rettigheter og demokrati i Zimbabwe.
Les mer: Pris til afrikansk LO-leder

Kilde: Svenssonstiftelsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy