JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå krever NHO reallønnsnedgang etter kriseåret

NHO-sjef Ole Erik Almlid.

NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Leif Martin Kirknes

Rammen for årets lønnsoppgjør må ligge under den anslåtte prisstigningen på 2,6 prosent, mener NHO.

2021031116043620210312091303

helge@lomedia.no

NHOs representantskap vedtok torsdag sin posisjon inn mot årets lønnsoppgjør.

– Lønnsutviklingen må ivareta industriens konkurranseevne, er blant hovedpunktene.

Dette fikk kommuneansatte i fjor

NHO viser til at lønnsutviklingen hos handelspartnerne vil ligge på rundt 2,2 prosent, altså under forventet prisstigning på 2,6 prosent, med andre ord en reallønnsnedgang.

– Dette er ikke et vanlig lønnsoppgjør. Det er et oppgjør som kommer mens vi står i en krise, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til FriFagbevegelse at LOs utgangspunkt fortsatt er kravet fra LOs representantskap om å opprettholde kjøpekraften.

– Så tar vi som alltid forhandlingene ved forhandlingsbordet, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun mener imidlertid utspillet trenger et par oppklaringer:

– LO er uenig i selve premisset motparten legger til grunn. NHO viser til krisen vi står i og lønnsveksten hos handelspartnerne. Men denne krisen handler ikke om norsk konkurranseevne mot handelspartnerne. LO legger alltid vekt på norsk konkurranseevne. Denne har styrket seg betydelig de siste årene, mener Følsvik.

– Denne krisen kan ikke løses med reallønnsnedgang. Nå handler det om å sikre arbeidsplassene, ikke minst i tjenestenæringene. Det er åpenbart at det å sikre kjøpekraften vil skape en trygghet for inntekt somfolk trenger nå. Det er også viktig for å holde hjulene i gang i en krevende tid, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

I denne bransjen har de hatt lønnsfest i ti år

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy