JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal maten lages på sykehjemmet igjen

KVAR DAG: – Dei som bur på sjukeheimen i Gloppen får i alle fall sju forskjellige heimelaga kaker kvar veke, seier Gunnvor Sunde.

KVAR DAG: – Dei som bur på sjukeheimen i Gloppen får i alle fall sju forskjellige heimelaga kaker kvar veke, seier Gunnvor Sunde.

Ronny Solheim

Løftene om matlaging på sykehjemmene kom i mai 2018. I statsbudsjettet for 2020 kommer de første pengene for å oppfylle visjonene fra stortingsmeldingen Leve hele livet.

2019100811511720230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

– Statsbudsjettet betyr at kommunene kan bygge opp sine egne kjøkken igjen, sier Erlend Eliassen, leder i Fagforbundets faggruppe for ernæringsfagarbeidere og avdelingsleder på kjøkkenet ved Nygård bo- og behandlingssenter i Sandefjord.

Erlend Eliassen, leder i Fagforbundets faggruppe for ernæringsfagarbeidere

Erlend Eliassen, leder i Fagforbundets faggruppe for ernæringsfagarbeidere

Birgit Dannenberg

Optimismen bunner i at regjeringen i statsbudsjettet lover 400 millioner kroner i tilskudd til kommuner som vil opprette eller restaurere lokale kjøkken på sine sykehjem. Nesten 100 millioner i 2020 og resten av beløpet de tre neste årene.

Dette betyr statsbudsjettet for deg som jobber i helsesektoren

Ernæringskunnskap på sykehjemmene

– Dette er ingen uting hvis de gjør det på rett måte, mener Erlend Eliassen.

Hva som er rette måten, er det som hvert sted er til beste for pasientene, beboerne og hjemmeboende som får mat fra kommunale kjøkken.

Kokken fra Sandefjord mener det er positivt at sykehjemmene som får lokale kjøkken, også får fagkompetansen tilbake på sykehjemmet.

Her lager dei landets beste middag til sjukeheim og heimebuande

Tar tilbake kjøkkenet

En kommune som helt sikkert vil å søke om midler for å få kjøkkenet inn på ett av sykehjemmene, er Voss. Her har politikerne allerede bestemt seg for å ta kjøkkenet tilbake.

Sigbjørn Hauge, varaordfører på Voss

Sigbjørn Hauge, varaordfører på Voss

Privat

– Vi er heilt i sluttfasen av utgreiing. Det skal mye til for at vi ikke gjennomfører, sier Sigbjørn Hauge, varaordfører fra Senterpartiet.

Det eneste som er usikkert nå, er hvor kjøkkenet skal bygges. Valget står mellom å ruste opp kjøkkenet på et tidligere rehabiliteringssenter, eller om de skal bygge lokalkjøkken i tilknytning til et planlagt kompleks av omsorgsboliger og sykehjem.

– Kjøkkenet skal i alle fall på plass i løpet av denne kommunestyreperioden, lover Hauge.

Stor snuoperasjon

Kjøkkensjef Gunnvor Sunde fra Gloppen er en av dem som har ivret for at sykehjemmene skal ta tilbake matlaginga.

– Dette er ganske fantastisk, er den umiddelbare kommentaren hennes til statsbudsjettet.

– Utgangspunktet var jo at all matproduksjon skulle sentraliseres. Og nå vil regjeringa gi 400 millioner til kommuner for å bygge eller rehabilitere lokale kjøkken fram til 2023.

Prisen vil variere

Hvor mange lokalkjøkken som kan opprettes, er foreløpig svært usikkert.

– Det går fort 20 millioner til å bygge opp et helt nytt kjøkken, mener Erlend Eliassen.

Men han peker på at dette er en tilskuddsordning. De 400 millionene skal altså ikke fullfinansiere noe kjøkken, men dekke en stor eller liten del av kostnadene. Han kan derfor ikke si noe om hvor mange lokalkjøkken som vil bli resultatet av regjeringens bevilgninger.

Heller ikke Gunnvor Sunde tør å si noe om antallet nye lokalkjøkken.

– Mange steder har de stående et kjøkken som ikke lenger er i bruk. Hvis de attpåtil har tatt vare på utstyret, blir det ikke så dyrt å ta maten tilbake, sier hun.

– Skal du bygge nytt, vil prisen avhenge av produksjonen. Skal kjøkkenpersonalet lage flere daglige måltider til 400 personer, trenger de større og dyrere utstyr enn om de bare skal serve 50, sier hun.

«For å øke antall sykehjem og omsorgsboliger med egne kjøkkenløsninger for produksjon av mat, vil regjeringen foreslå en samlet tilsagnsramme på 400 mill. kroner til tilskudd til lokale produksjonskjøkken i planperioden for «Leve hele livet (2019–2023)». Det foreslås en tilsagnsramme i 2020 på 96,8 mill. kroner.»

Statsbudsjettet for 2020

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy