Nå skal Oslo stenge barnehager. Og også skoler kan bli stengt

– De ansatte som jobber tettest på barna må prioriteres. Hvis ikke, tror jeg vi kommer til å se veldig mange stengte barnehager og skoler framover, sier Inga Marte Thorkildsen om vaksinering.

– De ansatte som jobber tettest på barna må prioriteres. Hvis ikke, tror jeg vi kommer til å se veldig mange stengte barnehager og skoler framover, sier Inga Marte Thorkildsen om vaksinering.

Sturlason

Oslo kommune skal gjøre det enklere å stenge barnehager. – Ja, vi tar inn over oss at det er mer smitte blant de yngste barna, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap. Hun mener også at barnehageansatte må prioriteres i vaksinekøen.

2021031913571520210319135726

marte.bjerke@fagbladet.no

– Vi kommer til å stenge ned en god del barnehager og kanskje også skoler framover, sier Inga Marte Thorkildsen (SV) til Fagbladet.

Det har ikke vært anbefalt av verken Folkehelseinstituttet (FHI) eller smittevernoverlegen i Oslo å stenge skoler og barnehager, men smittetrykket blant de yngste barna får nå konsekvenser.

Thorkildsen forteller at på grunn av høy arbeidsbelastning på bydelsadministrasjonene kan det ta lang tid å få stengt barnehager som ikke kan drive forsvarlig på grunn av pandemien.

– Derfor har vi nå utvikla en veileder som skal gjøre det lettere å stenge der hvor det er nødvendig, sier Thorkildsen til Fagbladet.

– Forstår at det føles utrygt

Fagforbundet i Oslo har de to siste ukene mottatt et økende antall henvendelser fra utslitte og redde barnehageansatte. Flere har tatt til orde for stenging av barnehagene.

{s1}

– Vi er pålagt å gjøre en forholdsmessig vurdering av konsekvenser av stenging. Stengingen av tilbudet til de yngste barna har enda større konsekvenser enn stenging for de eldre. Etter ett år med pandemi kreves det enda bedre argumenter, fordi det er så mange som er i en krevende livssituasjon, og stenging vil derfor få en enda mer alvorlig effekt på barn og familier, sier Thorkildsen om bakgrunnen for hvorfor hun ikke har åpnet for å stenge barnehager tidligere.

– Jeg forstår at det nå føles helt utrygt på jobben for de barnehageansatte, legger hun til.

Melder om ansatte som gråter på jobb i barnehagene

– Ansatte som jobber med barn bør prioriteres for vaksine

Thorkildsen mener de barnehage- og skoleansatte bør prioriteres for vaksine.

– Jeg mener det på grunn av situasjonen med det muterte viruset som sprer seg fort og lett blant barn. De ansatte som jobber tettest på barna må prioriteres. Hvis ikke tror jeg vi kommer til å se veldig mange stengte barnehager og skoler framover, sier Thorkildsen.

Hun hevder også at pandemien har understreket viktigheten av en styrket bemanningsnorm i barnehagene.

– Staten må dessuten komme på banen med et skikkelig løft som tar innover seg det høye sykefraværet, mener hun.

Rykk tilbake til start og skalk lukene – Oslo stenger ned mer enn noen gang

Kommer ny smittevernveileder

Både byrådet i Oslo og nasjonale myndigheter har fått kritikk for ikke å lytte til råd fra dem som er ansatt i barnehagene. Blant annet etterlyses en oppdatert smittevernveileder.

Statssekretær Grunde Almeland (V) i Kunnskapsdepartementet forteller i en e-post at det kommer en ny smittevernveileder i neste uke.

Hva vil skille denne fra den gamle?

– Intensjonen bak tiltakene må komme bedre fram for at det skal bli enklere å etterleve rådene. Justeringene vil først og fremst tydeliggjøre hva som gjelder på de ulike nivåene, skriver han.

Kraftig økning i vikarbruk innen helse, barnehager og skoler

Har rådført seg med feltet

Inga Marte Thorkildsen forteller at hun har rådført seg med blant annet Fagforbundet og en rekke andre forbund, i tillegg til hovedverneombud og foreldreutvalg, under koronapandemien. Hun mener hun har hatt tett dialog med feltet når tiltak er blitt utarbeidet:

– Men jeg tror likevel at det oppleves for dem som står på gulvet at det er lang vei opp til meg. Og jeg skjønner at det ikke alltid er like godt å vite hva vi har fått med oss. Men det at vi har utvikla et system for å kunne stenge, skyldes dialogen med de tillitsvalgte og dem som jobber med barnehagesektoren ute i bydelene, forteller hun.

– Mulig vi har lytta mer til skolene

En annen kritikk som har vær rettet mot byrådsledelsen er at barnehagene får knapp tid til å omstille seg fra et nivå til et annet.

– Det skjønner jeg, men dette er krevende å få til i praksis. Vi må få til å gi bedre tid når vi trapper ned tiltak. Her har vi definitivt noe å gå på. Når det gjelder å omstille seg fra gult til rødt nivå, er dette ofte beslutninger som skjer raskt. Det er vanskelig å få til på en god måte, men det er mulig vi har lytta mer til skolene enn barnehagene på akkurat dette punktet. Det må vi ta med oss, sier Thorkildsen.

Jeg forstår at det nå føles helt utrygt på jobben for de barnehageansatte

Inga Marte Thorkildsen (SV)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy