JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunen øker staben på mottakene med 11 personer når lavprisoperaør overtar

Nå skal søppelbilene kjøre både morgen og kveld i Oslo

FOR DYRE: RenoNorden og Norsk Gjenvinning som har renovasjonen i Olso i dag, ble for dyre i forrige anbudsrunde. Enebakk-firmaet Veireno med Jonny Enger, overtar hele Oslo 3. oktober.

FOR DYRE: RenoNorden og Norsk Gjenvinning som har renovasjonen i Olso i dag, ble for dyre i forrige anbudsrunde. Enebakk-firmaet Veireno med Jonny Enger, overtar hele Oslo 3. oktober.

 WERNER JUVIK

Oslo kommune ansetter 11 nye på avfallsmottakene, utvider åpningstiden og innfører ekstra vaktskift når ny lavprisoperatør overtar innsamling av avfall i oktober.

2016081815165020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Oslo kommune utvider staben på avfallsmottakene med 11 når råbillige Veireno overtar søppelinnsamlingen i hovedstaden i oktober. Selskapet skal kjøre to skift på søppelbilene. Ekstrautgiftene dekker kommunen.

Oslo kommune kaller dette "ekstra beredskap", og ordningen er ment å skulle vare i et halvt år.

De store renovasjonsbilene vil dermed bli å se både morgen og ettermiddag fra oktober.

I fjor vant det relativt lille Ytre Enebakk-selskapet Veireno anbudet på innsamling av avfall i hele Oslo. I dag utføres tjenesten av Renonorden og Norsk Gjenvinning, som har halve byen hver. 3. oktober overtar Veireno.

Veireno leverte et tilbud som var 129 millioner kroner lavere enn Renonorden og 83 millioner kroner lavere enn Norsk Gjenvinning. De vant dermed det største anbudet for innsamling av husholdningsavfall noensinne i Norge, og skal samle inn avfall fra nesten 700.000 innbyggere.

Les også: • Så mye steg renovasjonsavgiften i din kommune

Kjører hele dagen

– Vi er mer effektive og utnytter materiellet bedre, var forklaringen fra Veireno-direktør Johnny Enger, da Fagbladet spurte hvordan den lave prisen var mulig i fjor. Han ønsket ikke å utdype selskapets driftsmodell utover det.Nå er det klart:

Veireno skal kjøre to skift. Det første kjører ut klokka 06:00 og avslutter klokka 14:00. Deretter overtar arbeiderne på neste skift de samme bilene og kjører til klokka 20:00.

Normalt holder kommunens mottaksanlegg på Haralsrud og Klemetsrud åpent fra klokka 06:00 til 19:00. Fra oktober til mars blir åpningstiden utvidet til klokka 22:00, i tilfelle forsinkelser.

Ekstra beredskap

Energigjenvinningsetaten (EGE) har ansvaret for mottaksanleggene på Haraldsrud og Klemetsrud i Oslo. I sommerferien forela EGE de ansatte en ny vaktplan. De innfører et fjerde skift, og EGE utvider staben med til sammen 11 personer for å gjøre forlenget åpningstid mulig. Dette gjelder i seks måneder, som EGE og Renovasjonsetaten (REN) definerer som en beredskapsperiode ved overgang til ny operatør.

– Utvidelsen av åpningstiden ved anleggene er kun midlertidig. Overgangen fra en leverandør til en annen kan medføre uforutsette hendelser og vi ønsker derfor at dette skal gå så smertefritt som mulig, forklarer teknisk direktør i EGE, Johnny Stuen og kommunikasjonsdirektør Kristin Bergersen i REN.

EGE beregner kommunens kostnad for ekstra beredskap med ny operatør som de 11 årsverkene i et halvt år, altså 5,5 årsverk.

Bruker hele åpningstiden

Renovasjonsetaten REN har ansvaret for innsamlingen fra husstandene og selve anbudskontraktene.

– Skiftordningen der Veireno benytter åpningstidene på mottakene i sin helhet, gjør at det blir en jevn levering av avfall, framfor kun korte tidsintervall som i dag fører til opphopning av avfall på anleggene, forklarer Bergersen per epost.

De to svarer ikke direkte på Fagbladets spørsmål om det var kjent for tilbyderne i anbudsrunden at åpningstiden på mottaksanleggene skulle utvides, men understreker:

– Dette ville vært gjort uansett hvilken leverandør som hadde vunnet anbudet. REN har laget beredskapsplaner for å forebygge og håndtere forsinkelser. Utvidet åpningstid det første halvåret er et av tiltakene i beredskapsperioden.

I tillegg til skiftordning som gir høyere utnyttelse av bilene, viser REN til at Veireno oppnår innsparing med stordriftsfordeler, færre biler, eget verksted og felles innkjøpsavtaler.

Les også: • Ser ikke lenger noen framtid i yrket

Få går over

Før sommeren rekrutterte Enebakk-selskapet beinhardt etter sjåfører i Romania. I sommer ga de tilbud til eksisterende renovatører i Oslo om å gå over til deres selskap når de overtar oppdraget. Det er fortsatt uklart hvor mange som ønsker å beholde jobben ved å gå over til ny operatør.

En ny operatør er kun bundet til å gi minstelønn etter tariff, for å oppfylle kravene til lønn- og arbeidsforhold i et anbud. De som velger å bytte arbeidsgiver for å beholde jobben, har ikke rett på å beholde opparbeidet ansiennitet og andre tillegg fra forrige arbeidsgiver. Da Veireno overtok renovasjon i ti av 12 Vestfold-kommuner i vinter, gikk kun ni av 48 Renonorden-ansatte over. Nedgang i inntekt var for kraftig for de fleste.

Les også: • Flere av de nye polske sjåførene ga etter kort tid opp

Tilbudene i Oslo-anbudet

Dette var tilbudene fra selskapene, i anbudet for å samle inn avfall fra nesten 700.000 Oslo-innbyggere.

• Veireno: 419.592.010 kroner

• Norsk Gjenvinning: 501.920.001 kroner

• Renonorden: 548.195.237 kroner

• Retur: 703.710.440 kroner

• Bentsen transport: 656.290.100 kroner

• Norren: 667.298.310 kroner

Veireno

• Eies av Jonny Enger i Ytre Enebakk.

• Stiftet i 2014 etter at Enger kjøpte Mathiesen renovasjon på Hadeland. Fikk kontraktene deres for Skedsmo og Nittedal med på kjøpet.

• Vant anbud for nær en halv milliard kroner i fjor: Ti kommuner i Vestfold og hele Oslo.

• Selskapet ble omstridt for å tilby ansatte minstelønn i et annet tariffområde enn konkurrentene.

• Renovatører i Vestfold skal ha blitt tilbudt 158 kroner timen, da Veireno vant anbudet. Av 48 ansatte i RenoNorden, gikk kun ni over til ny operatør.

Dyrere med anbud

• DeFacto – kunnskapssenter for fagorganiserte –gjennomgikk gebyrutviklingen de ti siste årene i Norges 20 største kommuner.

• I kommuner med anbudsutsatt renovasjon har gebyrene økt gjennomsnittlig med hele 51,4 prosent mot 39,8 prosent i kommuner med renovasjon i kommunal regi.

• Innbyggere i kommuner med privatisert renovasjon betaler i snitt 10,6 prosent mer for tjenesten enn innbyggerne i kommuner der renovasjonen er i kommunal regi.

• 12 av landets største kommuner har avfallsrenovasjon på anbud, åtte i egenregi.

• Renovasjonsselskapene viser på sin side til at innsamling av avfall kun er en av mange faktorer som påvirker gebyret. Investeringer i anlegg kan påvirke mer. I tillegg er selve tjenesten forskjellig organisert og utført i forskjellige kommuner.

• Sjekk selv. Så mye steg renovasjonsavgiften i din kommune.

Oslo og renovasjon

• Oslo begynte å sette avfallsinnsamling ut på anbud i 1992.

• I 2003 begravde hovedstaden den kommunale etaten Renholdsverket helt. Da ble siste rest av renovasjonen anbudsutsatt.

• RenoNorden og Norsk Gjenvinning (tidigere Veolia) har i dag kontraktene på avfallsrenovasjon i Oslo.

Selskapet Veireno i Ytre Enebakk vant anbudet i fjor, og overtar renovasjonen i hele Oslo i oktober.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy