Nå vaksinerer flere og flere seg her
VAKSINESETTER: Kristina Alslie
Kathrine Geard
Kristina Alslie setter pris på den nye arbeidsoppgaven. – Du får en annen kontakt med kundene.
kathrine.geard@fagbladet.no
– Først tenkte jeg at jeg ikke ville takle å sette vaksiner, men så er det jo gøy å ta en utfordring. Nå går det av seg sjøl, sier Kristina Alslie.
Hun er en av fem ansatte som frivillig har påtatt seg å utføre vaksinering i Apoteket i Son.
Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) når vi trolig når smittetoppen for sesongens influensaepidemi akkurat i disse dager. Som er en god del seinere enn foregående år.
Det samme gjelder utbruddet av RS-virusinfeksjoner, som rammer de yngste barna hardest.
– Det er en interessant oppgave. Hverdagen blir mer spennende og variert og du får en annen kontakt med kundene, synes Alslie.
SERTIFISERT: Kristina har fått god opplæring i vaksinesetting.
Kathrine Geard
Stor vekst
Apotekene i Norge begynte for fullt å tilby kundene vaksinering i 2019. Det første året ble det satt i underkant av 31.000 influensavaksiner.
Året etter fikk farmasøyter i apotek rekvireringsrett for influensavaksiner.
Det betyr at kundene nå kan komme direkte til apoteket uten resept fra lege. Noe 97 prosent av de 220.000 som fikk satt influensavaksine i apotek i 2024 gjorde.
FRITTSTÅENDE: Apoteket i Son står utenfor de store apotekkjedene
Kathrine Geard
Fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen, mener nettopp lett tilgjengelige apotek og lange åpningstider gjør at flere og flere velger å vaksinere seg her.
– Nå har folk virkelig fått opp øynene for vaksinasjon i apotek, sier hun til apotek.no.
Mange typer
Apotekansatte vaksinerer ikke bare mot influensa.
I fjor satte de også 39.000 vaksiner mot covid-19.
Ellers går det i reisevaksiner, flåttvaksine, vaksiner mot helvetesild, og påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.
Totalt utgjorde det hele 381 000 vaksiner i 2024. Det er en vekst på ti prosent fra i fjor og innebærer en betydelig avlastning for helsevesenet.
PÅGANG: Apoteker Inge Valle Tangen og Kristina Alslie merker at flere vil vaksinere seg
Kathrine Geard
Apoteker og daglig leder, Inge Valle Tangen, forteller at Apoteket i Son satte 1400 vaksiner i 2024, som gir et snitt på fire om dagen.
– Det blir mer og mer vaksinering, og det synes vi er veldig artig. Det er hyggelig å vaksinere stamkunder, sier Tangen, som også tror det har med tilgjengelighet å gjøre.
Samler opp
De merker også økt pågang når vaksiner blir omtalt i mediene.
Influensavaksineringen starter gjerne rundt 1.oktober. Men ettersom utbruddet har utviklet seg langsomt er det ennå ikke for seint å vaksinere seg. I Son vaksinerer de støtt og stadig, men antallet varierer mye.
Denne dagen har de samlet opp litt og skal sette 12 vaksiner. I andre perioder kan det kanskje gå dager mellom hver vaksine
– I forfjor var det en periode ekstremt mye fordi det var bare apoteket som satte koronavaksiner. Da følte vi oss som et vaksinesenter, sier Alslie.
FRIVILLIG: Kristina er en av fem som setter vaksiner på apoteket.
Kathrine Geard
Nødvendig opplæring
Vaksinatørene i landets 1055 apotek har alle blitt sertifiserte gjennom teoretisk og praktisk opplæring. Det er også Alslie.
– Jeg var i Oslo på kurs. Det var praktisk lagt opp. Vi trakk opp saltvann i sprøyter og satte dem på hverandre, sier hun.
De lærte også om førstehjelp og EpiPenn, en autoinjektor som skal brukes til akutt behandling av alvorlige allergiske reaksjoner forårsaket av for eksempel legemidler.
JEVN STRØM:I fjor ble det satt 1400 vaksiner i dette apoteket
Kathrine Geard
Faggruppene
Fagpersonalet i apotek består i all hovedsak av farmasøyter og apotekteknikere. Disse gruppene er autorisert helsepersonell.
Ulikt de fleste vaksinatører i apotek er Alslie verken farmasøyt eller apotektekniker. Hun har en bachelor i ernæring. Men det viste seg å være lite etterspørsel etter ernæringsfysiologer.
– Derfor måtte jeg tenke litt utafor boksen når det gjelder hvor det kunne være behov for min kompetanse.
SIDEKICK: Apoteket i Son lager sin egne kremer og salver
Kathrine Geard
Rådgiver
Svaret ble apotek, der hun har tittelen ernæringsrådgiver. Foruten å sette vaksiner tar hun blant annet imot resepter, hun har fått ansvaret for LAR-pasienter(*1) og gir ernæringsveiledning til dem som trenger det. For eksempel folk med diabetes type 2, underernærte eldre og barn, og mennesker med tarmproblemer.
INVESTERING: Inge Valle Tangen med utstyret til kremproduksjon
Kathrine Geard
– Veldig mange sliter med betennelser, forstoppelse og diare.
Alslie tror det skyldes at folk spiser mye ultraprosessert mat, og råder folk til å lage mye mer av mat fra bunnen av. Apotektekniker har hun ikke vurdert å bli.
– Nei, jeg gjør alt det de gjør, og mer til.
Krem og salve
De fleste apotek i Norge tilhører en av tre store kjeder.
Det finnes også offentlig eide sykehusapotek og rundt 25 frittstående apotek. Apoteket i Son, som holder til i en 200 år gammel trebygning i hjertet av det idylliske tettstedet ved Oslofjorden, tilhører den siste kategorien.
Tangen er en av apotekets to eiere. De har også etablert Son Apoteklab i et nybygd tilstøtende lokale, investert i maskiner og satset på produksjon av vitaminkrem og barnesalve.
– Det gir oss flere bein å stå på. Vi selger produktene våre til andre apotek, sier Tangen.
*1 Legemiddelassistert rehabilitering. Pasienter som er avhengig av heroin eller morfin, kan få behandling med opiodholdige legemidler i kombinasjon med andre rehabiliteringstiltak. Kilde: HelseNorge.