JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse

Nå viser Ap vilje og handlekraft i helsepolitikken, mener LO

LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

Sissel M. Rasmussen

Arbeiderpartiet vil regulere private helsetilbud strengere og krever rammefinansiering av sykehusene, sier vedtakene fra landsmøtet. LO-nestlederen gir helseminister Ingvild Kjerkol skryt.

2023050910242920230509102424

helge@lomedia.no

Landsmøtet i Arbeiderpartiet støtter til en stor grad innstillingen til det regjeringsoppnevnte Sykehusutvalget, som leverte sin utredning i slutten av mars.

Utvalget besto både av eksperter og av parter i arbeidslivet, blant annet med LOs nestleder Sissel M. Skoghaug som et av medlemmene.

Et av hovedgrepene til utvalget var å gjøre rammefinansiering av sykehusene til et hovedprinsipp. I dag får sykehusene for eksempel betalt stykkpris for ulike operasjoner, eller aktivitet, mens rammefinansiering innebærer at sykehusene får en rammebevilgning som fagfolkene og sykehuset må prioritere innenfor.

Helseminister Ingvild Kjerkol – og regjeringspartner Senterpartiet – fikk en klar melding om veien videre. Nå skal hun ta med seg vedtakene til regjeringen.

– Nå har vi en offentlig utredning ute på høring. Vi skal ta stilling til anbefalingene når den nasjonale helse- og samhandlingsplan legges fram i desember, sier Ingvild Kjerkol til FriFagbevegelse.

Mandatet fra Arbeiderpartiets landsmøte er klar:

• Regulere det private helsemarkedet strengere gjennom en omsetningsavgift på helseforsikringer og en godkjennelsesordning for etablering av privatfinansierte helsetjenester når slike etableringer truer rekrutteringen til den offentlige helsetjenesten.

• Erstatte dagens innsatsstyrte finansiering med en toppfinansieringsordning og øke grunnfinansieringen.

• Gjøre helseforetakene i stand til å bygge sykehus som er store nok uten at de må spare opp egenkapital først.

Opp til regjeringen

Nå har først sykehusutvalget, så Arbeiderpartiets landsmøte sagt sitt.

– Vi har fått en god utredning med klare faglige anbefalinger. Og jeg har fått en tydelig beskjed fra mine egne. Dette kommer nok på bakgrunn av mange tidligere forslag til landsmøter om å se på endringen av sykehusene og hvordan de styres. Det er tydelig at det ønskes en endring av hvordan sykehusene skal styres, sier Ingvild Kjerkol til FriFagbevegelse.

Samtidig vet hun at regjeringskollega Senterpartiet har vært enda mer kritisk enn Arbeiderpartiet til dagens sykehuspolitikk.

– Vi innførte dagens modell hvor staten ble eier av sykehusene, og sikret en regional organisering av spesialisthelsetjenesten. Her tror jeg at Senterpartiet vil være en god medspiller, men de må redegjøre for sine landsmøtevedtak selv. Og fordi det er snakk om finansiering vil nok også Finansdepartementet si sitt, sier Ingvild Kjerkol.

– Jeg har alltid ment at staten er en god sykehuseier, og vi bør fortsatt ha en regional organisering av spesialisthelsetjenesten som et kompromiss mellom nærhet og spesialisering til beste for pasientene våre, sier Kjerkol.

– Steg i riktig retning

Sissel M. Skoghaug mener Arbeiderpartiet nå har tatt et steg i riktig retning.

– Arbeiderpartiet viser at de vil ta et stort ansvar. For nå er det alvor. De må rydde opp etter åtte år med en høyrepolitikk som vi i fagbevegelsen hele veien advarte mot, uten å bli hørt, sier Sissel M. Skoghaug til FriFagbevegelse.

LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

Sissel M. Rasmussen

– Det er en helsepersonell-krise med knapphet på fagfolkene i sektoren. Privat og offentlig sektor konkurrerer om de samme folkene. Da må myndighetene ha kontroll og styring. Arbeiderpartiet tar grep og sørger for at livsnødvendige helsetjenester tilbake til folket, legger hun til.

Hun poengterer at en regulering av det private helsemarkedet ikke handler om å frarøve folk tjenester, men at det er snakk om en rettferdig fordeling til riktig tid når vi trenger helsehjelp, uavhengig av hvor du bor og hvor mye penger du har.

– Det handler om å sikre folk gode tjenester fra du fødes til du dør. Dette partiet forstår alvoret og tar grep, legger hun til.

LO-nestlederen er virkelig fornøyd over landsmøtets arbeid. Og mener Arbeiderpartiet nå viser vilje og handlekraft.

– Å gå fra en markedstenkning for sykehusene er en virkelig stor seier. Sykehus er ikke laget for å finansieres som en markedsmodell, sier Skoghaug.

Møter motbør

Retningsendringen til Arbeiderpartiet møter motbør i NHO. Det har fått tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem til å rase over sitt gamle parti.

– Skal man tolke Støres tale fra landsmøtet og partiets nye helsepolitikk er svaret å kvitte seg med private aktører, skrev hun i en kronikk i VG etter åpningsdagen av Ap-landsmøtet.

Hun viste til at Jonas Gahr Støre i sin tale til landsmøte ga en garanti om at kommersielle konsern ikke skulle få delta i anbud om eldreomsorg i Ap-styrte kommuner.

– Jeg fikk sjokk da jeg hørte det. Jeg kjenner ikke igjen mitt gamle parti, sa Bekkemellem til Dagsavisen.

– Arbeiderpartiet har ikke endret politikk. Det er Bekkemellem som har forandret politikk, svarer Ingvild Kjerkol.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy