JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal gjøre mer av jobben selv:

NAV skal kutte ned på kjøp av private tjenester

Leder av NTL NAV, Hanne Nordhaug ser en positiv endring i NAV etter at Sigrun Vågeng overtok som direktør (arkivfoto)

Leder av NTL NAV, Hanne Nordhaug ser en positiv endring i NAV etter at Sigrun Vågeng overtok som direktør (arkivfoto)

Ole Palmstrøm

Både Nav-sjefen og regjeringens ekspertgruppe går inn for at NAV skal gjøre mer av jobben selv.

2016042012550020230821171436

nina.hanssen@lomedia.no

– Dette er noe vi i NTL har krevd i mange år og vi er glad for at også NAV-sjefen mener det samme, sier Nordhaug.

Nå starter representantskapsmøtet i NTL NAV. De har mange aktuelle saker på dagsorden. Noen store tunge, men leder Hanne Nordhaug er også glad for at hun ser en positiv endring i NAV etter at Sigrun Vågeng overtok som direktør.

– Jeg er glad for at hun sier at NAV nå selv skal drive med oppfølging og avklaring ovenfor brukerne, som er kjerneoppgavene. Dette er selvsagt noe vi støtter. Vi har over lang tid jobbet for å få tilbake oppfølgings- og avklaringsoppgavene selv. Jeg vil si dette har vært en av våre viktigste politiske saker, sier Nordhaug.

(09.12.2014:) NTL NAV advarer mot McKinsey-inntog i staten

Private tjenester

Ifølge bladet Velferd kjøpte NAV inn private tjenester for 6,6 milliarder kroner fra mer enn 31 000 eksterne tiltaksarrangører og attføringsbedrifter i 2014. Dette har fått den nye NAV-direktøren, som også ledet regjeringens ekspertutvalg for et bedre NAV, til å gjøre en del grep.

For kort tid siden sa Sigrun Vågeng at NAV i fremtiden skal bruke egen kompetanse til å utføre etatens kjerneoppgaver. Dette gledet Nordhaug og de andre arbeidstakerorganisasjonenen i systemet.

Erfaringene fra forsøket «Kjerneoppgaver i Nav» ved fem NAV-kontorer rundt omkring i landet viser at brukere blir hjulpet på en bedre måte ved at NAVs egne ansatte raskt og effektivt sørger for at folk kommer i arbeid.

Les også: • Ungdom dropper ut av NAV

NTL sto bak

Hanne Nordhaug sier at det var NTL NAV som i sin tid foreslo og fikk politisk støtte til å starte forsøket med tiltak i egenregi (kjerneoppgaver i NAV), hvor det ble gitt en omdisponeringsfullmakt på 40 millioner kroner per år fra tiltaksbudsjettet til NAVs driftsbudsjett for å drive oppfølging og avklaring med NAVs egne medarbeidere ved fem NAV-kontor.

– Vi har gitt politiske innspill til dette en rekke ganger, blant annet i vårt høringssvar til ekspertgruppas rapport, sier hun.

NTL NAV har også støttet vurderingen om at NAV bør kjøpe tiltak som krever spesiell fagkompetanse.

– Tiltak med tilrettelagte produksjonsmiljø mener vi bør gjennomføres av andre enn NAV, og da primært arbeidsmarkedsbedrifter, sier Norghaug.

Les også: • Arne må gå på NAV mens han venter på politiattest

Trinnvis endring

Nordhaug sier at NTL ser for seg en trinnvis endring, hvor overføring av tiltak til NAV og finansiering må ses i sammenheng.

– En måte å løse dette på er at NAV i en omleggingsperiode får fullmakt til å omdisponere midler fra tiltaksbudsjettet til driftsbudsjettet. NAV selv må vurderer omfanget ut fra kapasitet, dvs. hvilke NAV-kontor og hvor stor andel av tiltakene på hvert enkelt kontor skal utføres i egenregi. Det bør videre fastsettes når denne prosessen skal være fullt ut gjennomført, slik at det settes et tidspunkt for når NAV skal gjennomføre alle tiltak i det ordinære arbeidsmarkedet i egenregi, sier hun.
I tillegg har Nordhaug flere faglige argumenter for at NAV selv gjennomfører oppfølging og avklaring av brukerne.

Les også: • Nav kutter julebidraget

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy