IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.
Ketil Blom
ida.wangberg@fagbladet.no
8000 bussjåfører over hele landet er i streik for bedre lønns- og arbeidsvilkår. De har stor støtte i befolkningen, ifølge en landsdekkende måling tatt opp mandag og tirsdag denne uka.
Støtter lønnskrav
Et flertall på 54 prosent har i stor grad sympati med de streikende, mens 31 prosent svarer de har sympati «i noen grad», viser målingen som er tatt opp av Opinion på oppdrag fra Fagbladet og FriFagbevegelse.
56 prosent er helt enige i at bussjåførene fortjener lønn på linje med industriarbeiderne, mens 27 prosent er delvis enige.
• Derfor streiker bussjåførene
{g--GRAFIKK:20200930-Q1sympatimedbuss}
– Ikke overrasket
Fagforbundets streikeleder i Drammen, Kenneth Bekkenes, er ikke overrasket over resultatet.
– Jeg får støtteerklæringer fra alle kanter, og tror streiken har vært en øyeåpner for mange. Vi bussjåfører har alltid vært der som en del av trafikkbildet, men det er nok ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han til Fagbladet.
Bekkenes tror mange er opptatt av hva lønns- og arbeidsvilkårene har å si for sikkerheten i trafikken.
– Vi tar ansvaret med å sikkerhetssjekke bussen på fritida vår, før vi kommer på jobb, og mange er nok enige i at det bare skulle mangle at vi ikke får betalt for den jobben, sier streikelederen.
{g--GRAFIKK:20200930-Q2industriarbeiderlonn}
Stor streikevilje
Heller ikke Stein Guldbransen fra Fagforbundets ledelse er overrasket over den massive støtten til de streikende.
– Dette stemmer med inntrykket våre folk møter ute. Når vi har en arbeidsgiver som misbruker korona-situasjonen til å løpe fra alle tidligere avtaler og enigheter for å øke egen profitt, da skjønner jeg at de ikke får mye sympati, sier Guldbrandsen til Fagbladet.
– Med entusiasmen blant de streikende i alle forbund, og forbannelsen over arbeidsgiver, finnes det ingen grunn til å ikke fortsette til vi har et tilbud som er i tråd med det vi krever, legger han til.
Legger ansvaret på arbeidsgiver
Hele 73 prosent av de spurte mener det er arbeidsgiverne som først og fremst har hovedansvaret for å få til en løsning på streiken. Bare 17 prosent mener de ansatte og deres fagforbund har ansvaret.
• – NHO har begått et uhørt avtalebrudd overfor bussjåførene
{g--GRAFIKK:20200930-Q3hovedansvaret}
Målingen er foretatt av Opinion, på oppdrag fra Fagbladet og FriFagbevegelse, blant 502 respondenter 28. og 29. september 2020.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye