JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO sier nei til alle lønnstillegg i år

– Vi gjør dette fordi vi er i en situasjon med 300.000 arbeidsledige. Da er det viktig å vise solidaritet med dem, ved å ikke øke lønningene, sier Ole Erik Almlid

– Vi gjør dette fordi vi er i en situasjon med 300.000 arbeidsledige. Da er det viktig å vise solidaritet med dem, ved å ikke øke lønningene, sier Ole Erik Almlid

Leif Martin Kirknes

NHO vil ikke gi noe lønnstillegg under forhandlingene i år. De avviser også økninger i minstelønnssatsene.

2020062614440020200626144547

– Vi må stille opp for alle som har mistet jobben sin, eller står i fare for å miste jobben sin. Da er det eneste riktige å si nei til sentrale lønnstillegg, å si nei til økning i minstelønnssatsene og vi oppfordrer også til at det heller ikke gis noen lønnstillegg lokalt i år, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til NTB.

Samfunnskritisk jobb, men lav lønn: Hvem bestemmer hva jobben din er verdt?

Fredag har representantskapet i NHO sittet i møte for å stake ut kursen før årets lønnsforhandlinger, som starter i august. Der ble de enige om at situasjonen for norske bedrifter nå er så alvorlig at de mener det ikke er rom for noen nye tillegg i år.

Samtidig vil de avvise alle krav om endringer i tariffavtalene.

Denne mannen mener vi bør forhandle lønna ned

– Viktig å vise solidaritet

Det kommer etter at en rekke bedrifter har måttet permittere og si opp ansatte, som følge av virkningene av koronaepidemien.

– Vi gjør dette fordi vi er i en situasjon med 300.000 arbeidsledige. Da er det viktig å vise solidaritet med dem, ved å ikke øke lønningene, sier Almlid, og fortsetter:

– Samtidig er det viktig at bedriftene får mulighet til å komme seg på beina, og får mulighet til å skape nye jobber.

Forbundstopp ser ingen grunn til å senke lønnskravene

– Uendret kjøpekraft

Almlid viser til at Teknisk beregningsutvalg, som i forkant av hvert lønnsoppgjør legger fram et tallgrunnlag som brukes som utgangspunkt i forhandlingene mellom partene, i forrige uke anslo en prisstigning i år på 1,2 prosent. Samtidig beregner de lønnsoverhenget, som er forskjellen mellom lønnen ved inngangen til det nye året og gjennomsnittslønnen året før, til 1,2 prosent.

– Med det blir det altså uendret kjøpekraft med vårt forslag. I disse tider, hvor vi må stille opp for alle som er utenfor arbeidslivet og som har usikre jobber, sier vi derfor at det må bli null i lønnstillegg, sier Almlid.

Les alle Fagbladets saker om årets lønnsoppgjør her

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy