JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekommunalisering

Noen kan få hevet grunnlønna med 100.000 kroner: Nå er sykehjem nummer fire tilbake på kommunens hender

Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.

Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.

Oslo kommune

Med stettglass på bordet og besøk fra byrådet markerte Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter at sykehjemmet nå er tilbake i kommunal regi. 

2022050512354120220505123539

marte.bjerke@fagbladet.no

Søndag 1. mai ble det flagget av flere grunner på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Oslo. Sykehjemmet er det fjerde som er tatt tilbake i den kommunale folden siden 2015. 

Hjelpepleier Else Marie Nakken har aktivt engasjert seg for å få sykehjemmet hun jobber på tilbake i kommunal drift. 

– Dette har vært mange års kamp. Eldreomsorg skal aldri ut på anbud, sa hun til Fagbladet da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kom på besøk for å overlevere nyheten i september i fjor.

LES OGSÅ: Denne gründeren spår kraftig oppsving for privat eldreomsorg: – Eldrebølgen er like rundt hjørnet

– Kommunen skal ha hånda på rattet

Da de kom til makta i 2015, lovte det rødgrønne styret i Oslo at ingen sykehjem skulle konkurranseutsettes på nytt til kommersielle. 

– For oss i byrådet er dette en merkedag, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap om 1. mai på Kantarellen. 

Feiring på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter da kommunen offisielt tok over driften 1. mai. Her holder institusjonsleder Ewa Adamski tale.

Feiring på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter da kommunen offisielt tok over driften 1. mai. Her holder institusjonsleder Ewa Adamski tale.

Nenad Nakic

– Kommunen skal ha hånda på rattet, det skal være gode lønns- og pensjonsordninger, og beboere skal ha det godt i det som er deres hjem, fortsetter hun i en epost fra byrådet.

I 2015 ble 14 sykehjem med til sammen 1361 plasser driftet av kommersielle aktører. I perioden fra 2015 og fram til i dag har kommunen tatt tilbake fire av sykehjemmene i kommunal drift og åtte tjenesteytingsavtaler er overtatt av ideelle, ifølge Evensen.

LES OGSÅ: På dette sykehjemmet får de ansatte opptil 40.000 kroner i økt årslønn

– Alle går opp i lønn

Ifølge Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, går samtlige ansatte på Kantarellen opp i lønn når sykehjemmet overføres Oslo kommune.

– De som allerede lå høyt har gått opp litt, mens noen har gått opp voldsomt mye, forteller nestleder Fredrik Olstad i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

Et par av Fagforbundets medlemmer får hevet grunnlønna med mellom 90- og 100.000 kroner på en full stilling. Men for de fleste vil lønnsløftet ligge på mellom 10- og 15.000 kroner og mellom 40- og 50.000 kroner. 

– Vel så viktig med pensjon

Det er særlig ansiennitetsbestemmelsene i Oslo kommune som gir utslag på lønnsslippen. Streiken i Stendi Senior i fjor vinter bidro også til en økning i minstelønna for de ansatte.

Men vel så viktig som lønn, er det at de ansatte nå kommer inn i Oslo pensjonsforsikring, mener Olstad. Han skryter av de tillitsvalgte ved Kantarellen og av det sittende bystyret:

– De tillitsvalgte har jobba veldig godt med lønn i mange år, men dette er også politikk. Vi er veldig begeistret for den måten eldreomsorgen styres på i Oslo.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy