Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
marte.bjerke@fagbladet.no
Søndag 1. mai ble det flagget av flere grunner på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Oslo. Sykehjemmet er det fjerde som er tatt tilbake i den kommunale folden siden 2015.
Hjelpepleier Else Marie Nakken har aktivt engasjert seg for å få sykehjemmet hun jobber på tilbake i kommunal drift.
– Dette har vært mange års kamp. Eldreomsorg skal aldri ut på anbud, sa hun til Fagbladet da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kom på besøk for å overlevere nyheten i september i fjor.
LES OGSÅ: Denne gründeren spår kraftig oppsving for privat eldreomsorg: – Eldrebølgen er like rundt hjørnet
– Kommunen skal ha hånda på rattet
Da de kom til makta i 2015, lovte det rødgrønne styret i Oslo at ingen sykehjem skulle konkurranseutsettes på nytt til kommersielle.
– For oss i byrådet er dette en merkedag, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap om 1. mai på Kantarellen.
Feiring på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter da kommunen offisielt tok over driften 1. mai. Her holder institusjonsleder Ewa Adamski tale.
Nenad Nakic
– Kommunen skal ha hånda på rattet, det skal være gode lønns- og pensjonsordninger, og beboere skal ha det godt i det som er deres hjem, fortsetter hun i en epost fra byrådet.
I 2015 ble 14 sykehjem med til sammen 1361 plasser driftet av kommersielle aktører. I perioden fra 2015 og fram til i dag har kommunen tatt tilbake fire av sykehjemmene i kommunal drift og åtte tjenesteytingsavtaler er overtatt av ideelle, ifølge Evensen.
LES OGSÅ: På dette sykehjemmet får de ansatte opptil 40.000 kroner i økt årslønn
– Alle går opp i lønn
Ifølge Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, går samtlige ansatte på Kantarellen opp i lønn når sykehjemmet overføres Oslo kommune.
– De som allerede lå høyt har gått opp litt, mens noen har gått opp voldsomt mye, forteller nestleder Fredrik Olstad i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.
Et par av Fagforbundets medlemmer får hevet grunnlønna med mellom 90- og 100.000 kroner på en full stilling. Men for de fleste vil lønnsløftet ligge på mellom 10- og 15.000 kroner og mellom 40- og 50.000 kroner.
– Vel så viktig med pensjon
Det er særlig ansiennitetsbestemmelsene i Oslo kommune som gir utslag på lønnsslippen. Streiken i Stendi Senior i fjor vinter bidro også til en økning i minstelønna for de ansatte.
Men vel så viktig som lønn, er det at de ansatte nå kommer inn i Oslo pensjonsforsikring, mener Olstad. Han skryter av de tillitsvalgte ved Kantarellen og av det sittende bystyret:
– De tillitsvalgte har jobba veldig godt med lønn i mange år, men dette er også politikk. Vi er veldig begeistret for den måten eldreomsorgen styres på i Oslo.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim