JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge kan få nasjonal sjefssykepleier og nasjonal sjefsjordmor

FÅR NY SJEF: Sykepleiere og andre helsearbeidere skal få mer innflytelse over yrkesutviklingen med nye formelle sjefer.

FÅR NY SJEF: Sykepleiere og andre helsearbeidere skal få mer innflytelse over yrkesutviklingen med nye formelle sjefer.

Nina Hanssen

Den nasjonale sjefssykepleieren og sjefsjordmora skal sikre at sykepleiere og jordmødre får påvirke utviklingen av helse- og omsorgstjenestene.

2021100614083120211007111507

redaksjonen@fagbladet.no

– Sykepleiere og jordmødre har viktig kunnskap og kompetanse, og vi ønsker at de i størst mulig grad kan være med på utviklingen av tjenestene. Å få på plass fast nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor kan være et steg på veien mot dette, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fra regjeringen.

Den nasjonale sjefssykepleieren og sjefsjordmora skal være operative og ha en rolle både nasjonalt og internasjonalt.

Etter modell av andre land

De fleste land har fast nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor. I Norge har disse funksjonene i stor grad blitt ivaretatt av ulike medarbeidere i Helsedirektoratet. Nå ber altså regjeringen direktoratet om å formalisere funksjonene.

Følg helsefagarbeideren Silje gjennom 16 år: Slik har politikken endra hverdagen

Det er etablert flere internasjonale møtearenaer og nettverk for nasjonale sjefssykepleiere og sjefsjordmødre, for eksempel i regi av Verdens helseorganisasjon og EU.

Funksjon ivaretatt på ad-hoc-basis

I Norge har funksjonene delvis blitt ivaretatt på ad-hoc-basis, uten noen faste rammer for hvem som fungerer i dem, og hvordan disse kan bidra i utviklingen av tjenestene nasjonalt. Helsedirektoratet har vanligvis representert Norge i internasjonale sammenhenger der det har vært nødvendig å stille med disse funksjonene.

Marthe skjønte noe var galt da hun fikk en tekstmelding i en pause på jobb

– Vi vet at flere har ønsket å få etablert nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor i Norge. Gjennom dette oppdraget legger vi opp til at disse funksjonene får en definert ramme, slik at myndighetene kan bruke kompetansen og kunnskapen til sykepleiere og jordmødre enda mer, både i Norge og i resten av verden, sier Høie.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy