JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge vil trenge flere med yrkesfag

Etterspørselen vokser blant annet etter arbeidstakere med yrkesfag, blant annet helsefagarbeidere. (Illustrasjonsfoto)

Etterspørselen vokser blant annet etter arbeidstakere med yrkesfag, blant annet helsefagarbeidere. (Illustrasjonsfoto)

Frøydis Falch Urbye

Norge vil ha for få med yrkesfaglig bakgrunn fra videregående i årene som kommer, ifølge en ny rapport fra SSB.

2020111010164520201110101638

Etterspørselen vokser sterkere enn arbeidsstyrken for arbeidskraft med videregående fagutdanning rettet mot industri, bygg og anlegg og håndverk, helsefagarbeidere og sykepleiere.

Det kommer fram i SSB-rapporten Framskrivinger av arbeidsstyrken og etterspørselen etter arbeidskraft på nasjonalt nivå for ulike utdanningsgrupper fram mot 2040.

– Hvis ikke det blir satt i gang tiltak, vil med stor sannsynlighet denne mangelen forsterke seg framover, sier seniorforsker Nils Martin Stølen, som har vært med på å skrive rapporten.

Fagforbundet Ung vil lovfeste retten til læreplass: Norge kommer til å mangle over 150.000 fagarbeidere innen 2030

Flere med høyere utdanning

Rapporten viser at flere vil ha høyere utdanning i årene framover.

Etter hvert som de eldre går av med pensjon, blir personer med utdanning fra grunnskole eller videregående byttet ut med personer med høyere utdanning.

Det fører til at det vil bli flere med bachelor- og masterutdanning, men det er ikke sikkert at alle får en jobb som krever det.

– Til tross for en betydelig vekst i etterspørselen gjelder dette særlig utdanning innenfor økonomi og administrasjon, samfunnsfag og humanistiske fag, sier Stølen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier at en høyt utdannet befolkning er et gode både for den enkelte og samfunnet, og at framskrivningene viser at behovet bare vil bli større i årene fremover.

– Derfor er det viktig at vi fortsetter å hjelpe flere med å få et vitnemål eller fagbrev i hånden, og at flere fullfører studier ved fagskoler, høyskoler eller universiteter, sier Asheim.

Høyere vekst i arbeidsstyrken

Framskrivingene viser høyere vekst i arbeidsstyrken enn i forventet etterspørsel for en rekke fag på bachelor- og masternivå.

Dette er fag der relativt få vil gå av med pensjon de neste årene, og bare en liten del av de nye som kommer inn i arbeidsstyrken vil derfor erstatte de som går av med pensjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy