JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk økonomi falt i handlemåned: – Rentevåpenet har fungert

– Rentevåpenet har fungert, mener Kyrre M. Knudsen.

– Rentevåpenet har fungert, mener Kyrre M. Knudsen.

Jan Inge Haga/SR-Bank

Elektrisitet og fiske bidro til at Norges økonomi krympet med 0,2 prosent i november i fjor. Økonom mener renta stanset kjøpefesten under Black Week.

2024011609493020240116094930

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener tallene viser at Norges Banks rentegrep virker.

Samtidig var tremånedersveksten på bare 0,1 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Nedgangen i november skyldes et fall i kraftproduksjonen og fisket. Det er næringer hvor aktiviteten svinger mye, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet, Pål Sletten, i SSB.

De rikeste har doblet formuene

Økt varekjøp i november

En nedgang i elektrisitets-, gass- og varmtvannsforsyning, og i fiske og fangst, utgjorde de største bidragene til fallet i november. Holdes elektrisitetsnæringen og fisket utenom, ville det vært en vekst i fastlandsøkonomien på 0,1 prosent den måneden.

Samtidig var helse- og omsorgstjenestene med på å trekke opp.

Til tross for høy vekst i varekonsumet, utviklet husholdningenes konsum seg flatt i november.

– Nordmenn har strammet inn budsjettene og redusert varekonsumet gjennom 2023, men i likhet med tidligere år økte varekjøpene i november. Det tyder på at november har blitt en stadig viktigere måned for julehandel i Norge, forklarer Sletten.

Eksperter: Så mye vil du få i lønn i 2024

– Rentevåpenet har fungert

Novembertallene viser igjen at norsk økonomi har flatet ut som ventet, mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Det er likevel verd å notere seg at november er en måned hvor tallene normalt stiger. Derfor er det åpenbart at rentehoppene har vært med på å bremse Black Friday som er i november, sier Knudsen og legger til:

– Før rentemøtet i neste uke er dette tall som forteller Norges Bank at rentevåpenet har fungert, og at fallet ikke er så stort at det gir grunn til bekymring.

anna.victoria.stjern@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy