Illustrasjonsbilde
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
I fellesråd og menighetsråd får de ansatte et lønnstillegg på mellom 23.800 og 38.000 kroner.
I rettssubjektet Den norske kirke får de ansatte et lønnstillegg på 6,1 prosent eller 6,8 prosent, avhengig av hva slags stilling de har. Ingen skal få et tillegg som er mindre enn 37.500 kroner.
Alle tilleggene gis med virkning fra 1. mai.
• Lønna di spises opp av prisveksten
– Sosial profil
Fagforbundet gikk inn i oppgjøret med et krav om at de med lavest lønn skulle prioriteres.
– Det mener vi at vi har fått til. Vi har fått en god sosial profil i dette oppgjøret. De lavest lønte i fellesråd og menighetsråd har fått et solid løft, Kai Nygård som var forhandlingsleder i Fagforbundet og de andre LO-forbundene.
– Det er forskjellige grunnlag for beregninger i rettssubjektet den norske kirke og felles- og menighetsråd. Det gjør at tallene ikke er direkte sammenliknbare, men regnet i prosent kommer de lavest lønte best ut. Det var målet, og det har vi oppnådd, sier Nygård.
I tillegg til medlemmer i Fagforbundet gjelder oppgjøret også medlemmer i FO og Creo.
• Statlige ledere fikk kraftig lønnsøkning – utbyttet fra statseide bedrifter var rekordhøyt
– Balansert resultat
– Det har vært krevende forhandlinger, og vi er glade for å ha kommet fram til et resultat som balanserer de hensynene vi må ta som ansvarlig arbeidsgiverorganisasjon, sier forhandlingssjef i Hovedorganisasjonen KA, Anne Cecilie Andresen.
Hun sier at oppgjøret har et krevende bakteppe med høy prisvekst og usikker økonomi for både arbeidsgivere og arbeidstakere, men at resultatet støtter opp under rekrutteringsarbeidet, samtidig som det ivaretar dem som rammes hardest av prisveksten i samfunnet.
To avtaler
KA er arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter. Det finnes to avtaler på området. Fagforbundet forhandler for sine medlemmer i blant annet kirkelige fellesråd, menighetsråd, menighetsbarnehager og i organisasjoner innenfor kirkelig sektor.
Den andre avtalen gjelder ansatte i organisasjoner og virksomheter innen kirkelig sektor.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet