JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny storstue åpnet under koronaen: Deichman Bjørvika kåret til Årets bibliotek

FEST: Åpningen av Deichman Bjørvika ble markert med brask og bram.

FEST: Åpningen av Deichman Bjørvika ble markert med brask og bram.

Jan-Erik Østlie

Mens hovedstaden lukket ned, åpnet Oslos befolkning sine hjerter for det nye biblioteket i Bjørvika. Et drøyt halvår etter åpningen er det kåret til årets bibliotek.

2021011513254920210118104155

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Den store åpningsfesten måtte avlyses da Deichmans nye bibliotek var klar til å slå opp dørene i juni i fjor. Men det har på ingen måte hindret publikumstilstrømmingen. Til tross for en rekke korona-restriksjoner, er besøkstallene mangedoblet sammenlignet med antall besøkende i det gamle biblioteket på Hammersborg.

Allerede i november fikk Deichman Bjørvika en europeisk pris for kulturell merkevarebygging (European Cultural Brand Award - Trend Brand of the year), og nå kan de smykke seg med nok en utmerkelse: Norsk Bibliotekforening har kåret Deichman Bjørvika til Årets bibliotek.

POPULÆRT: Til tross for koronapandemien har publikum fått øynene opp for det nye biblioteket.

POPULÆRT: Til tross for koronapandemien har publikum fått øynene opp for det nye biblioteket.

Jan-Erik Østlie

– Dette er rett og slett blitt et møtested for folket, sier juryleder Vidar Lund som også er leder i Norsk Bibliotekforening.

Det er over 30 år siden arbeidet med et nytt hovedbibliotek i Oslo startet, og det nye biblioteket har et tilbud som man knapt kunne drømme om den gangen arbeidet startet. Her er seks etasjer pakket med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder for store og små. Og ikke minst: Kunnskapsrike bibliotekansatte som inviterer til fordypning, kunnskap og glede.

Ny hverdag

Toril Høimyr er leder for Fagforbundet Deichmanklubben, og opplever at de ansatte har fått en ny start i det nye biblioteket:

– Vi som jobber her er kjempestolte over prisen. Arbeidshverdagen er spennende, men også utfordrende. For eksempel er mange av de nye tilbudene vi har her basert på at brukerne skal være selvhjulpne. Men det tar tid, og krever mer veiledning og hjelp fra de ansatte nå i startfasen.

– Men mest av alt er vi stolte og synes dette er kjempemoro å være med på, sier Toril Høimyr.

STOR SNOR: Kronprins Håkon (t.h.) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen sto for åpningen av biblioteket.

STOR SNOR: Kronprins Håkon (t.h.) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen sto for åpningen av biblioteket.

Jan-Erik Østlie

Overveldet

– Responsen har vært overveldende, og vi har opplevd det vi ikke engang kunne drømme om, å drive et bibliotek, med lange køer på utsiden, hver dag, sier Merete Lie, avdelingsdirektør hovedbibliotek i Deichman.

– Og det er lånerne som avgjør hvor godt biblioteket er. Vi gleder oss til å åpne opp flere av bibliotektjenestene som vi ennå ikke har tatt i bruk, vi gleder oss til et nytt år, vårt første hele driftsår, og jeg er på vegne av alle de ansatte skikkelig glade for å ha denne gjeve prisen i ryggen når vi gyver løs på å løfte det nye hovedbiblioteket videre. En stor takk til alle medarbeiderne på hovedbiblioteket og til alle lånerne som bruker oss, dere har æren for denne prisen! la Lie til.

Her kan du ta en sniktitt inn i det nye biblioteket

PRESTISJEBYGG: Det nye biblioteket i Bjørvika i Oslo vises i landskapet.

PRESTISJEBYGG: Det nye biblioteket i Bjørvika i Oslo vises i landskapet.

Ørn E. Borgen / NTB

Nye Deichman i Bjørvika

• Åpnet i juni 2020.

• Tegnet av Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo.

• Har seks etasjer som med utlån av bøker, tegneserier og filmer. I tillegg verksteder, lydrom, barneaktiviteter, scener, studioplasser og kafé.

• Inneholder 450.000 bøker og andre medier (mot en million i det gamle hovedbiblioteket).

• Er et såkalt passivhus, og skal redusere klimagassutslippene med minst 50 prosent sammenlignet med dagens standardbygg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy