Bestill og hent: Slik får du en sniktitt på det nye superbiblioteket
SER FRAM TIL BIBLIOTEKET ÅPNER: Astrid Werner, formidler med spesialisering på Deichman gleder seg til Deichman Bjørvika åpner helt opp for publikum. slik at alle får se det hun synes har blitt et fantastisk bygg. Enn så lenge er det bare bestill og hent og ingen omvisning eller lov til å ta bilder.
Ingeborg Vigerust Rangul
Nå er det mulig å få en sniktitt på det nye biblioteket i Bjørvika i Oslo. Men bare hvis du har bestilt bøker som du skal hente. Selv om du bare får se litt av første etasje, er det mulig å ane et gigantisk bygg.
Ingeborg.rangul@fagbladet.no
Den storslåtte åpningsfesten som skulle vært i slutten av mars er utsatt på ubestemt tid.
– Vi var så oppsatt på den åpningen med brask og bram. Så det var et slag i trynet at den ikke ble noe av, sier Astrid Werner, formidler med spesialisering på Deichman.
Hun har forlatt hjemmekontoret og bloggskriverier og bokanmeldelser. Nå har hun vakt på bestill og hent-ordningen som er en uke gammel.
Bøkene bestilles som vanlig på deichman.no. Så får man beskjed når bøkene er klare for henting og ved hvilket nummer i henteavdelingen de ligger.
– Er det flere som har bestilt samme bok, er systemet så sinnrikt innrettet at de ikke vil havne ved siden av hverandre på hylla slik at noen risikerer å ta med feil bok.
Det er mulig å benytte seg av bestill og hent på 16 av bibliotekene.
SYNLIG BYGG: Det fem etasjes store bygget tegnet av Lund-Hagem arkitekter og Atelier Oslo på 13000 kvadratmeter lyser opp i Bjørvika i Oslo.
Ingeborg Vigerust Rangul
Sperrebånd og marsjretning
Svingdørene går sakte rundt og det er et jevnt sig av folk inn og ut gjennom dørene til nye Deichmann i Bjørvika. En enslig Securitas-vakt passer på at det ikke er for mange i biblioteket samtidig.
Renholdspersonalet går rundt og vasker av flatene med jevne mellomrom. Teipen på betonggulvet viser løypen hvor det er lov til å gå til hentehyller og innleveringsbokser. Resten av biblioteket er sperret av. Røde sperrebånd viser tydelig hit, men ikke lenger.
Bibliotekrommet etter svingdørene er bare for dem som skal hente eller levere bøker og medier. Toaletter og publikums-PC er stengt. Det er stille i publikumsrommet, selv om aktiviteten er jevn. Alle som kommer inn blir møtt av en ansatt og vist i riktig retning.
• Her er årets bibliotek: – Vi er venner av språket
Glasstaket høyt der oppe
Fra publikumsrommet er det mulig å få en liten følelse av det fem etasjes store bygget tegnet av Lund-Hagem arkitekter og Atelier Oslo.
Det er tre gjennomgående kjerner i bygget, som stort sett er kledd med svarte bokhyller i stål. Rundt disse kjernene er det bygd rom og nisjer for ulike formål. To av kjernene har heis, ellers går det rulletrapper oppover til de ulike etasjene.
Taket i publikumsrommet ser ut som honningramme fra bikuber og er laget av lyddempende skumgummi. Her henger installasjonen Brainstorm av Lars Ø. Ramberg, som består av 400 meter neonrør som skal lyse opp rommet.
Midt i publikumsrommet er det mulig å se glasstaket høyt oppe.
• Slik ble biblioteket da de gamle fikk bidra med råd
Bøker i karantene
Før Deichman startet opp med bestill og hent, hadde de poseutlevering. Bestilte bøker ble pakket inn i hvite plastposer og lagt utenfor på langbord til avtalt tidspunkt med navn og klokkeslett skrevet på.
– Det veltet inn med bestillinger på mail og telefon da vi startet med dette. For å hindre at mange kom samtidig prøvde vi å få spredd hentingen utover dagen. Det var skikkelig logistikk for å få dette til.
Bøkene skannes og leveres igjen i en maskin som er en del av sorteringssystemet med «hjertet» i underetasjen. Etter registrering blir de liggende i en egen vogn i tre døgn i karantene før de plukkes fram og settes på plass.
– Det er lite smitterisiko via bøker, men vi har likevel valgt å gjøre dette slik at det skal være så trygt som mulig å låne bøker.
Astrid Werner gleder seg til de endelig skal få lov til å åpne opp biblioteket så alle får komme og se.
– Det er jo helt fantastisk og gigantisk spør du meg.