Arbeidsavklaringspenger:

Nye AAP-kutt: – Kutter unge sykes inntekt med motorsag

Arbeids- og sosialpolitisk talsperson for SV, Solfrid Lerbrekk.

Arbeids- og sosialpolitisk talsperson for SV, Solfrid Lerbrekk.

Sissel M. Rasmussen

Opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på regjeringens forslag om å kutte minstesatsen for arbedisavklaringspenger for unge under 25 år.

2019100308450020191003092926

helge@lomedia.no

Det er VG som presenterer nyheten om dette samme dag som Trontaledebatten starter på Stortinget.

Arbeids- og sosialpolitisk talsperson for SV, Solfrid Lerbrekk, er blant de som reagerer kraftig på forslaget.

– Regjeringen åpner årets Storting med nyheten om at de kutter unge sykes inntekt med motorsag. Dette kommer til å ramme beinhardt for unge folk som har hele livet foran seg. Dersom regjeringen mener at de vil gjøre mer for å få unge med helseproblemer i jobb så må de gjøre nettopp det. I stedet gjør de folk fattige, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.

– At disse kuttene skal gjennomføres under KrF er nesten ikke til å tro. KrF bidrar rett og slett til fattigdom blant syk ungdom. De bør skjemmes, legger hun til.

Elin mistet AAP-en etter 13 år: – Jeg måtte velge mellom medisiner og mat

p

Kutter minstesatsen

Forslaget i statsbudsjettet, som legges fram mandag, går ut på å kutte minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP) fra 198.000 til 130.000 kroner. Endringen skal bare gjelde mottakere under 25 år, skriver VG.

– Vi tar ned ytelsene for å sette inn tiltak som raskere kan få ungdommene over i utdanning eller arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Regjeringen foreslår videre å avvikle ung ufør-tillegget i AAP til alle nye mottakere. Dette gir en samlet innsparing på 119 millioner kroner i 2020. Pengene skal brukes til å styrke Navs oppføring av unge mottakere av AAP.

– I stedet for å sikre folk arbeid og trygghet, kutter regjeringen der det gjør mest vondt. Og de forskjellsbehandler – folk som har lite skal bli motivert av kutt, mens de rike skal bli motivert av å få mer. Dette øker forskjellene i Norge og vil ikke få Aps støtte, sier sosialpolitisk talsperson Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet til FriFagbevegelse.

117.000 personer mottar AAP i dag. Rundt 12.000 av dem er under 25 år.

SV-forslag

Fra før er det kjent at SV legger fram forslag i Trontaledebatten som tvinger KrF til å stemme ja eller nei til å reversere endringene i ordningen for arbeidsavklaringspenger. Partiet var tidligere mot endringene. Nå får dette forslaget enda større aktualitet.

SV-leder Audun Lysbakken legger i dag fram et forslag hvor det heter at «Stortinget ber regjeringen straks legge frem forslagene som er nødvendige for å reversere kutt og forverringer i arbeidsavklaringspengene». Forslaget skal stemmes over etter debatten fredag.

Endringene i reglene for arbeidsavklaringspenger har vært en het potet det siste året. Innstrammingen har ført til sterke protester.

– De ansatte i Nav protesterer, venstresiden protesterer og de som er ofre for regjeringens kutt protesterer, poengterer Solfrid Lerbrekk.

p

Bare en uke etter høstens kommune- og fylkestingsvalg ble det kjent at regjeringen vil fjerne tillegget for uføre som blir alderspensjonister. Dagen etter kom det forslag om å fjerne et eget tilskudd til pensjonister som forsørger ektefelle og barn.

– Nå ser vi hvem som må betale regninga for bompengeforliket. Det er pensjonister og folk som ikke har mulighet til å jobbe og er avhengige av et sikkerhetsnett. Vi kan bare grue oss til å se helheten når statsbudsjettet kommer neste måned, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse rett etter valget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy