Penger
Eirik Dahl Viggen
Selv om norske husholdninger fikk litt mer penger i årets andre kvartal enn i første, har realinntekten falt, viser nye tall fra SSB.
Det skyldes økte priser, særlig økningen i energipriser, skriver Statistisk sentralbyrå.
Disponibel inntekt
Den disponible inntekten, altså hvor mye penger husholdningene har tilgang til, økte med 1,1 prosent sammenlignet med første kvartal. Den disponible realinntekten, altså hvor mye husholdningene faktisk har råd til, falt med 1,3 prosent.
Bildet er det samme for hele landet. Norges disponible inntekt har økt kraftig siden i fjor sommer på grunn av høyere priser for olje og gass, og økte med 2,5 prosent fra 1. til 2. kvartal. Den disponible realinntekten falt derimot 2,5 prosent på grunn av prisveksten.
– Til tross for nedgangen ligger den disponible realinntekten for Norge fortsatt 27,6 prosent høyere enn samme kvartal i fjor, skriver SSB.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat