JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt budsjett: Nå får pensjonistene mer å rutte med

– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.

– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.

Tri Nguyen Dinh

– Vi er glade for at regjeringen nå tar grep og retter opp i skjevheten gjennom revidert budsjett, sier forbundsleder Jan Davidsen.

2023051112425120230511140501

per.flakstad@fagbladet.no

Forslaget til revidert budsjett legger opp til at pensjonene vil øke mye i år, både fordi lønnsveksten og prisveksten er høy, og fordi reguleringen tar hensyn til at lønns- og prisveksten i fjor ble høyere enn ventet. Resultatet er at pensjonene vil øke betydelig mer enn den anslåtte lønnsveksten i år. Også andre trygdeytelser vil øke med mer enn lønnsveksten.

Mette Nord: Regjeringen styrker velferden og reduserer forskjellene

– Pensjonistene ligger an til å få en rekordstor økning i sine inntekter gjennom årets pensjonsregulering. Vi sørger også for en bedre hverdag for pensjonister med lav inntekt. De får en skattelette på nær 1,4 milliarder kroner. Det vil gi inntil om lag 4500 kroner lavere skatt for de med lav pensjon, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Hva betyr lønnsoppgjøret for pensjonister og trygdede?

– Ville ha blitt en uholdbar situasjon

– Vi er fornøyd med at reguleringsregimet vi bidro til å få på plass i 2021, der pensjonene reguleres med gjennomsnitt av pris og lønn, viser seg å fungere. I en tid med sterk prisstigning, får dermed også pensjonistene en nødvendig regulering av sine inntekter, sier forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.

– Med anslagene i revidert budsjett blir pensjonsøkningen 6,91 prosent på årsbasis, med en økning av pensjonene på 8,54 prosent fra 1. mai. - Utover dette vil vi i trygdeoppgjøret blant annet kreve kompensasjon for et etterslep på 2,2 milliarder kroner som stammer fra 2021, sier forbundsleder Jan Davidsen. 

– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon. Vi er tilfreds med at regjeringen nå retter opp tabben fra det opprinnelige statsbudsjettet, slik at enslige minstepensjonister fremdeles slipper å betale skatt. Dette er dermed ikke en reell skattelette, men et nødvendig grep for å rette opp skjevhetene i skattesystemet, sier Davidsen. 

Trygdeoppgjøret avsluttes 23. mai

Selve økningen av pensjon og trygd fastsettes i trygdeoppgjøret, som avsluttes 23. mai i år.

– Vi savner tiltak rettet mot de laveste og midlere pensjonene. LO fikk berettiget skryt for styrket lavtlønnsprofil på lønnsoppgjøret, og vi kommer til å kreve tilsvarende i vårt oppgjør. Alle våre krav vil bli fremmet i møte med regjeringen mandag 15. mai, som er datoen trygdeoppgjøret starter.

Pensjonistforbundet har varslet at de vil kreve ytterligere 2,2 milliarder kroner ekstra til pensjonistene i kompensasjon for at det i fjorårets trygdeoppgjør bare ble gitt halv kompensasjon for avviket mellom forventet og faktisk lønnsvekst fra 2021.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy