Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.
Karin Svendsen
karin.sverndsen@fagbladet.no
Etter nesten ti år som helsefagarbeider i hjemmesykepleien ønsker Eirik Øye Heintz (29) å utvide kompetansen og øke mulighetene på arbeidsmarkedet.
– Med etterutdanning i kirurgisk virksomhet kan jeg søke jobber på helsestasjoner og legevakt i tillegg til på sjukehus, sier han.
Et historisk kull
Eirik Øye Heintz har fått en av totalt 20 plasser på studiet i kirurgisk virksomhet i Fredrikstad.
Dermed er han en av 20 historiske helsefagarbeidere. Det er nemlig første gang en fagskole tilbyr dette studiet. Fagskolen i Østfold (nå en del av Viken fagskole) har sammen med Fagforbundet og Sykehuset Østfold arbeidet i mange år for å kunne tilby dette studiet. Til sammen 80 helsefagarbeidere fra hele landet søkte om studieplass.
• Sykehuset mangler sykepleiere – her satser de på helsefagarbeidere
Ønsker fast jobb
En av dem som kom langveis fra for å være med på den første samlingen i månedsskiftet august-september, var Quvesna Basney (34). Hun arbeider som vikar på et sjukehjem i Kristiansand kommune.
– Jeg tror økt kompetanse gir større sjanse for fast ansettelse, sier hun. Hvis hun får mulighet, vil hun også gjerne arbeidet på sjukehus.
• Fagskolene kan bli svaret på koronakrisa for mange
Nyttig i kommunehelsetjenesten
Szilvia Bech (46) har arbeidet på sjukehjem i Fredrikstad i 14 år. For sju år siden var hun ferdig helsefagarbeider, og nå føler hun trang til videreutvikling.
– Jeg har alltid vært interessert i smitte og sår, forteller hun.
Også Wenche Kallerud (34) fra Flesberg i Numedal er interessert i å lære mer om sårstell.
– Nå som brukerne skal raskt hjem igjen etter operasjon, er det spennende å lære mer om postoperative pasienter, mener hun.
Kallerud har arbeidet sju år i hjemmetjenesten og vil fortsette med det.
• Les mer på Fagskolen i Østfolds hjemmeside
To år på nett
Studiet i kirurgisk virksomhet kan tas på deltid. Det er nettbasert, men studentene møtes tre ganger i Fredrikstad hvert semester.
På første samling i månedsskiftet august/september fikk de undervisning i mikrobiologi, hygiene og smittevern. Etter nyttår vil tema være medisinsk utstyr, kirurgiske instrumenter og instrumenthåndtering. Siste emne blir det kirurgiske pasientforløpet.
I løpet av to år skal studentene også ha to praksisperioder på til sammen 12 uker på sjukehus.
Studiet gir til sammen 60 studiepoeng.
• Ny bachelorgrad kan gjøre det enklere for deg med fagbrev å ta høyere utdanning
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Herman Bjørnson Hagen