Helsefagarbeidere studerer kirurgisk virksomhet
Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene
Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.
Karin Svendsen
For første gang kan helsefagarbeidere studere kirurgisk virksomhet på fagskole. Det betyr flere jobbmuligheter, også på sykehuset.
karin.sverndsen@fagbladet.no
Etter nesten ti år som helsefagarbeider i hjemmesykepleien ønsker Eirik Øye Heintz (29) å utvide kompetansen og øke mulighetene på arbeidsmarkedet.
– Med etterutdanning i kirurgisk virksomhet kan jeg søke jobber på helsestasjoner og legevakt i tillegg til på sjukehus, sier han.
Et historisk kull
Eirik Øye Heintz har fått en av totalt 20 plasser på studiet i kirurgisk virksomhet i Fredrikstad.
Dermed er han en av 20 historiske helsefagarbeidere. Det er nemlig første gang en fagskole tilbyr dette studiet. Fagskolen i Østfold (nå en del av Viken fagskole) har sammen med Fagforbundet og Sykehuset Østfold arbeidet i mange år for å kunne tilby dette studiet. Til sammen 80 helsefagarbeidere fra hele landet søkte om studieplass.
• Sykehuset mangler sykepleiere – her satser de på helsefagarbeidere
Ønsker fast jobb
En av dem som kom langveis fra for å være med på den første samlingen i månedsskiftet august-september, var Quvesna Basney (34). Hun arbeider som vikar på et sjukehjem i Kristiansand kommune.
– Jeg tror økt kompetanse gir større sjanse for fast ansettelse, sier hun. Hvis hun får mulighet, vil hun også gjerne arbeidet på sjukehus.
• Fagskolene kan bli svaret på koronakrisa for mange
Nyttig i kommunehelsetjenesten
Szilvia Bech (46) har arbeidet på sjukehjem i Fredrikstad i 14 år. For sju år siden var hun ferdig helsefagarbeider, og nå føler hun trang til videreutvikling.
– Jeg har alltid vært interessert i smitte og sår, forteller hun.
Også Wenche Kallerud (34) fra Flesberg i Numedal er interessert i å lære mer om sårstell.
– Nå som brukerne skal raskt hjem igjen etter operasjon, er det spennende å lære mer om postoperative pasienter, mener hun.
Kallerud har arbeidet sju år i hjemmetjenesten og vil fortsette med det.
• Les mer på Fagskolen i Østfolds hjemmeside
To år på nett
Studiet i kirurgisk virksomhet kan tas på deltid. Det er nettbasert, men studentene møtes tre ganger i Fredrikstad hvert semester.
På første samling i månedsskiftet august/september fikk de undervisning i mikrobiologi, hygiene og smittevern. Etter nyttår vil tema være medisinsk utstyr, kirurgiske instrumenter og instrumenthåndtering. Siste emne blir det kirurgiske pasientforløpet.
I løpet av to år skal studentene også ha to praksisperioder på til sammen 12 uker på sjukehus.
Studiet gir til sammen 60 studiepoeng.
• Ny bachelorgrad kan gjøre det enklere for deg med fagbrev å ta høyere utdanning