JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør

Offentlig ansatte fikk økt kjøpekraft i fjor. Se hvor mye prisene kan stige i år

Kjøpekraften gikk ned for de fleste i fjor. Illustrasjonsfoto.

Kjøpekraften gikk ned for de fleste i fjor. Illustrasjonsfoto.

Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox

Nordmenn fikk i snitt en reallønnsnedgang på 0,4 prosent i fjor. Men dette gjelder ikke alle.

2024021610114120240216101141

Prisene økte mer enn lønnen til nordmenn flest i fjor, og dermed har folk mistet kjøpekraft, viser nye tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU). Men offentlig ansatte kommer bedre ut enn snittet.

– For lønnstakere under ett viser foreløpige tall fra nasjonalregnskapet at veksten i gjennomsnittlig årslønn fra 2022 til 2023 var 5,3 prosent. Lønnstakere med en slik årslønn og lønnsvekst har fått en nedgang i reallønn etter skatt på 0,4 prosent fra 2022 til 2023, skriver TBU i sin foreløpige rapport.

Støre om lønnsoppgjøret: Forstår at folk venter økt kjøpekraft

For de ulike gruppene var utviklingen slik i fjor:

* Industriarbeidere endte med en flat utvikling og hadde 0,0 prosent endring i reallønn, mens industrifunksjonærer fikk en reallønnsnedgang på 1,4 prosent.

* Ansatte i Virke-bedrifter i varehandel fikk svekket kjøpekraften med 0,9 prosent, og for ansatte i finanstjenester var nedgangen på 1,1 prosent.

* I offentlig sektor gikk reallønnen noe opp. Statsansatte fikk en reallønnsvekst på 0,4 prosent, mens veksten var på 0,5 prosent for kommuneansatte.

TBU sørger for at partene har likt tallgrunnlag og en mest mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi når de skal forhandle om årets lønnsoppgjør.

Se hva Riksmekleren tror om lønnsoppgjøret

Dette tror TBU om prisene

Prisene i Norge vil øke med 4,1 prosent i år, ifølge Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), som tar forbehold om at anslaget er usikkert.

Tallet er noe lavere enn i fjor, da prisveksten endte på 5,5 prosent.

Anslaget er usikkert, skriver TBU.

De siste månedene har kronekursen styrket seg, og prisen på kraft har gått ned.

– Usikkerheten er spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen, energiprisene og internasjonal prisvekst. Utvalget vil legge fram et nytt anslag for prisveksten 12. mars, skriver utvalget.

Utvalgets jobb er å beregne pris- og lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i forkant av lønnsoppgjøret. Slik skal man sørge for at partene i lønnsoppgjøret benytter samme tallgrunnlag når de forhandler.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør, noe som betyr at det kan forhandles både om lønn og om andre rettigheter i tariffavtalene.

Tallene som ble lagt fram fredag, er fra TBUs foreløpige rapport.

hege.tannaes-fjeld@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy