Lønnsoppgjør
Offentlig ansatte fikk økt kjøpekraft i fjor. Se hvor mye prisene kan stige i år
Kjøpekraften gikk ned for de fleste i fjor. Illustrasjonsfoto.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox
Nordmenn fikk i snitt en reallønnsnedgang på 0,4 prosent i fjor. Men dette gjelder ikke alle.
Prisene økte mer enn lønnen til nordmenn flest i fjor, og dermed har folk mistet kjøpekraft, viser nye tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU). Men offentlig ansatte kommer bedre ut enn snittet.
– For lønnstakere under ett viser foreløpige tall fra nasjonalregnskapet at veksten i gjennomsnittlig årslønn fra 2022 til 2023 var 5,3 prosent. Lønnstakere med en slik årslønn og lønnsvekst har fått en nedgang i reallønn etter skatt på 0,4 prosent fra 2022 til 2023, skriver TBU i sin foreløpige rapport.
• Støre om lønnsoppgjøret: Forstår at folk venter økt kjøpekraft
For de ulike gruppene var utviklingen slik i fjor:
* Industriarbeidere endte med en flat utvikling og hadde 0,0 prosent endring i reallønn, mens industrifunksjonærer fikk en reallønnsnedgang på 1,4 prosent.
* Ansatte i Virke-bedrifter i varehandel fikk svekket kjøpekraften med 0,9 prosent, og for ansatte i finanstjenester var nedgangen på 1,1 prosent.
* I offentlig sektor gikk reallønnen noe opp. Statsansatte fikk en reallønnsvekst på 0,4 prosent, mens veksten var på 0,5 prosent for kommuneansatte.
TBU sørger for at partene har likt tallgrunnlag og en mest mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi når de skal forhandle om årets lønnsoppgjør.
• Se hva Riksmekleren tror om lønnsoppgjøret
Dette tror TBU om prisene
Prisene i Norge vil øke med 4,1 prosent i år, ifølge Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), som tar forbehold om at anslaget er usikkert.
Tallet er noe lavere enn i fjor, da prisveksten endte på 5,5 prosent.
Anslaget er usikkert, skriver TBU.
De siste månedene har kronekursen styrket seg, og prisen på kraft har gått ned.
– Usikkerheten er spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen, energiprisene og internasjonal prisvekst. Utvalget vil legge fram et nytt anslag for prisveksten 12. mars, skriver utvalget.
Utvalgets jobb er å beregne pris- og lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i forkant av lønnsoppgjøret. Slik skal man sørge for at partene i lønnsoppgjøret benytter samme tallgrunnlag når de forhandler.
Årets oppgjør er et hovedoppgjør, noe som betyr at det kan forhandles både om lønn og om andre rettigheter i tariffavtalene.
Tallene som ble lagt fram fredag, er fra TBUs foreløpige rapport.
hege.tannaes-fjeld@ntb.no