JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Se hva Riksmekleren tror om lønnsoppgjøret

– Jeg venter at årets mekling kommer til å bli et vanlig oppgjør, sier riksmekler Mats Ruland.

– Jeg venter at årets mekling kommer til å bli et vanlig oppgjør, sier riksmekler Mats Ruland.

Leif Martin Kirknes

LO streiket i fire dager i fjor. Da hadde riksmekler Mats Ruland travle dager, men etter det ble det stille.

2024021310154320240213105750

torgny@lomedia.no

– 2023 var et uvanlig år. Antall saker var omtrent som det pleier, men det som skilte seg ut, var at det ikke ble enighet mellom LO og NHO i et mellomoppgjør. Det har ikke skjedd før, sier riksmekler Mats Ruland til FriFagbevegelse.

Fra 17. til 20. april var nesten 40.000 LO-medlemmer i streik. Etter streiken ble partene enige om en økonomisk ramme for oppgjøret på 5,2 prosent.

Men fortsettelsen var minst like spesiell. Etter at LO-NHO-oppgjøret var avsluttet, var det så si ingen som brøyt forhandlingene og havnet hos Riksmekleren.

Ikkje pengar til høgare løn, seier sjefen? Sjekk om det er sant, oppfordrar korrupsjonsjeger

Ingen meklinger i offentlig sektor

– Verken oppgjøret i staten, kommunen eller noen av Spekter-oppgjørene havnet hos oss. De ble enige i forhandlingene. Det skjer ikke ofte, sier Ruland. De eneste som havnet i mekling, var to små oppgjør innen jernbanen.

Han trekker konklusjonen at dette skjedde fordi frontfagsoppgjøret så ut til å bli veldig godt oppgjør, og at alle var fornøyde med å følge den ramma som frontfaget hadde lagt.

Det er prisveksten etter oppgjørene som har gjort at det ikke har blitt reallønnsvekst.

Så lenge må du jobbe før du kan gå av med pensjon

Tror på et vanlig lønnsoppgjør

15. mars starter årets tariffoppgjør. Hvis partene ikke blir enige i forhandlinger, havner de i mekling hos Riksmekleren.

Det er ulovlig å starte en streik uten at partene møtes til mekling.

Riksmekler Mats Ruland kan i år ta imot partene som ikke har blitt enige i flunkende nye lokaler 150 meter unna de gamle.

Ruland venter at 2024 kommer til å bli et helt vanlig år, i motsetning til fjoråret.

Når får du ny lønn? Her er de viktigste datoene

Stor usikkerhet

– Nå har du vært riksmekler i over fem år og har meklet før det. Kan du merke noen utvikling i sakene?

– Det var enklere å mekle før koronaen, slår riksmekleren fast. Han viser til at pandemien var den største krisa i Norge etter andre verdenskrig, og den ble fulgt av Russlands krig i Ukraina. Dette har gjort at prisutviklingen har vært usikker. Denne usikkerheten har smittet over på partene i noen tilfeller, mener han.

Riksmekleren har en rolle først når partene ikke blir enige. Nå følger han forberedelsene til årets oppgjør fra utsida.

Hva er en sympatistreik? Dette bør du vite

Forbundsvist oppgjør

Han har registrert at årets oppgjør sannsynligvis kommer til å bli et forbundsvist oppgjør. Det kan bety mer å gjøre for ham og hans meklerkorps på til sammen 20 personer.

– Jeg venter at årets mekling kommer til å bli et vanlig oppgjør. Vanligvis kommer til å være rundt 100 oppgjør som kommer hit, sier Ruland.

Han har notert seg at det ser ut som om årets oppgjør først og fremst kommer til å handle om økonomi – at de ansatte får mer i lønn. I tillegg har Fellesforbundet kommet med krav om etter- og videreutdanning. Det forutsetter at regjeringen blir med.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy