Oljefondet har over 22 milliarder kroner i selskaper som selger våpen til Israel
Oljefondet er nest størst i Europa med investeringer i våpenselskaper som selger til Israel. Her er fondets sjef, Nicolai Tangen. Rødt, SV og MDG mener det er nødvendig med strengere regler for hvilke selskaper Oljefondet kan investere i.
Håvard Sæbø
Oljefondet sier de investerer i tråd med mandatet fra Finansdepartementet.
yngvil@lomedia.no
I en ny rapport avdekker koalisjonen Don´t buy into occupation at Oljefondet er blant finansinstitusjonene i Europa med aller mest penger i våpenselskaper som selger våpen til Israel – også under krigen i Gaza.
Så langt er flere enn 37.000 mennesker drept og over 85.000 såret i Gaza, ifølge palestinske helsemyndigheter.
Over 15.000 barn er blant de drepte.
Saken på 1-2-3
Rapport om Oljefondet: Oljefondet har investert mye penger i våpenselskaper som selger våpen til Israel, også under krigen i Gaza.
Reaksjon fra Oljefondet: Oljefondet sier de følger et mandat fra Finansdepartementet, og at Etikkrådet vurderer investeringene i forhold til etiske retningslinjer.
Politiske reaksjoner: SV, Rødt og MDG vil stramme inn investeringsreglene for Oljefondet, men forslagene deres ble nedstemt i Stortinget.
Arbeiderpartiets syn: Arbeiderpartiet mener dagens regler er strenge nok, men forventer at Finansdepartementet følger opp funnene i rapportene.
Fagforeningenes krav: LO og andre fagforeninger krever at Oljefondet trekker seg ut av selskaper som selger våpen til Israel.
Oppsummeringen er laget av KI og kvalitetssikret av Fagbladet
Dette svarer Oljefondet
– FN-domstolen (ICJ) mener det er risiko for at Israel begår folkemord mot palestinerne i Gaza. Hvorfor selger ikke Oljefondet seg ut av våpenselskaper som forsyner Israel med våpen også under angrepene mot Gaza?
«Vi investerer i tråd med mandatet fra Finansdepartementet, som sier vi skal være bredt investert i selskaper over hele verden», svarer Line Aaltvedt, kommunikasjonssjef i Oljefondet i en e-post til FriFagbevegelse.
Hun påpeker at Etikkrådet har ansvaret for å vurdere fondets investeringer opp mot de etiske retningslinjene og anbefale observasjon eller utelukkelse til Norges Bank.
Aaltvedt viser til at de etiske retningslinjene har egne bestemmelser som omhandler våpen.
• Over tre av fire unge er ofte eller hele tiden bekymret for situasjonen i Gaza
Sjekket verdens største våpenselskaper
Don´t buy into occupation sjekket verdens 25 største våpenprodusenter og kartla hvilke av dem som solgte nye våpen til Israel i perioden januar 2019 til så sent som desember 2023.
De fant ut av seks av dem solgte våpen til Israel i denne perioden.
Det norske oljefondet eier aksjer til en verdi av over 22 milliarder kroner i fire av disse, ifølge Oljefondets egen database.
Oljefondets investeringer i selskaper som selger våpen til Israel
• Oljefondet eier aksjer for over 22 milliarder kroner i fire av verdens største våpenselskaper som har solgt nye våpen til Israel i perioden januar 2019 til desember 2023.
• 7,2 milliarder kroner i General Dynamics (USA)
• 7,8 milliarder kroner i Rolls-Royce (Storbritannia)
• 6,7 milliarder kroner i RTX Corp (tidligere Raytheon Technologies) (USA)
• 928 millioner kroner i Leonardo (Italia)
Kilder: Don´t buy into occupation (20.6.24) og Oljefondet (per 31.12.2023)
Oljefondet har ikke aksjer i de resterende to selskapene:
Disse er verdens desidert største våpenprodusent Lockheed Martin (USA), og Boeing (USA).
– Investorene har et klart ansvar
Rapporten fastholder at finansinstitusjoner har et klart ansvar for å sikre at de ikke investerer i selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter.
Dette er i henhold til internasjonale standarder for næringsliv og menneskerettigheter.
Les også: Norge har anerkjent Palestina. Nå legger LO press på Oljefondet
Vil tvinge Oljefondet ut
SV, Rødt og MDG vil stramme inn reglene for hvilke selskaper Oljefondet kan investere i.
Partiene framla nylig en rekke forslag for Stortinget blant annet med mål om å få Oljefondet ut av selskaper som selger våpen til Israel.
• Partiene foreslo at Stortinget ber regjeringa endre reglene slik at: Oljefondet kan utelukke selskaper med høy risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for å selge våpen til stater som bruker våpnene i alvorlige brudd på menneskerettighetene eller internasjonal humanitær rett.
• Partiene foreslo også at Stortinget ber regjeringa sørge for at Oljefondet selger seg ut av selskaper som bidrar til krigshandlingene på Gazastripen.
• Alle forslagene ble nedstemt mandag denne uka.
En familie forsøker å redde seg ut rett etter et israelsk angrep mot Deir al-Balah midt på Gazastripen nylig.
NTB
– Det gir ingen mening
Bjørnar Moxnes fra Rødt er skuffet over at regjeringspartiene og de borgerlige stemte mot.
– Det er vedtatt norsk politikk at Norge ikke tillater eksport av våpen til Israel. Da gir det ingen mening at vårt eget oljefond investerer i selskaper som selger våpen til det landet vi ikke tillater våpeneksport til, argumenterer Bjørnar Moxnes.
Han legger til:
– For å fortsette okkupasjonen og massakrene på Gaza, er det israelske regimet avhengig av våpen fra NATO-land, handel med Europa og grønt lys fra Vesten til å bryte folkeretten og menneskerettighetene uten å møte straffetiltak, påpeker Moxnes overfor FriFagbevegelse.
Ap: Allerede strengt nok
Arbeiderpartiet stemte mot forslagene, fordi de mener reglene er strenge nok som de er.
– Jeg mener veldig mye av det SV, Rødt og MDG bringer til torgs i sine mindretallsforslag om våpen allerede er dekket av dagens reguleringer, sier Trine Lise Sundnes (Ap) til FriFagbevegelse.
Hun er tidligere leder i Handel og Kontor og leder i LOs internasjonale avdeling, og representerer nå Arbeiderpartiet i utenrikskomiteen på Stortinget.
Sundnes sier hun forventer at Finansdepartementet følger opp funnene i ulike rapporter som viser at Oljefondet er inne i selskap «de ikke burde ha investert i».
Hun påpeker at styret i Oljefondet har et selvstendig ansvar for å følge opp, uavhengig av Etikkrådets mandat, og ivareta folkerettslige forpliktelser.
LO-forbund: – Trekk dere ut
LO, Norsk Folkehjelp, Fagforbundet og Handel og Kontor er med i den internasjonale koalisjonen av organisasjoner som står bak den nye rapporten.
Budskapet fra Norges største fagorganisasjon er tydelig:
– Oljefondet og andre aktører som investerer i disse selskapene bør iverksette umiddelbare tiltak og selge seg ut av selskaper som fortsetter å selge våpen til Israel, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet, i en pressemelding.
Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor Norge mener det er «uakseptabelt at våre sparepenger er med på å finansiere brudd på folkeretten og menneskerettigheter i Gaza og Vestbredden».
– Nå må regjeringen gi tydelig beskjed til Norges Bank om at dette er noe vi ikke kan være med på, sier HK-lederen.